Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CHŁOPCY Z PLACU BRONI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura dziecięca i młodzieżowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bunia91

PostWysłany: Pon Paź 04, 2010 22:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja się nie zgodzę Razz
Pierwsze primo, że książka jest świetna lektura dla wczesnej młodzieży szkolnej i pokazuje, że nie każdy ma kolorowe życie.
Drugie primo przedstawia pokazuje wszelakie zasady moralne i konsekwencje naszych wyborów.
Trzecie primo wyciska łzy i ja sama chlipałam dośc długo.
nannar02

PostWysłany: Wto Paź 05, 2010 13:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bunia91 napisał:
A ja się nie zgodzę Razz
Pierwsze primo, że książka jest świetna lektura dla wczesnej młodzieży szkolnej i pokazuje, że nie każdy ma kolorowe życie.
Drugie primo przedstawia pokazuje wszelakie zasady moralne i konsekwencje naszych wyborów.
Trzecie primo wyciska łzy i ja sama chlipałam dośc długo.

*)Pierwsze primo: odkryłem jedną rzecz: inaczej tę samą książkę czyta się jako lekturę i inaczej "dla siebie". ja tę książkę (niestety) czytałem jako lekturę, i sam ten fakt sprawił, ze straciła dla mnie, wiele ze swego uroku.

*) Drugie primo: to przecież film o wyborach dzieci ... choć w głębokim podtekście jest zawarte przesłanie o dążeniu Węgrów do niepodległości (została napisana bodajże w r.1890)

*) Trzecie primo: postać Nemeczka i jego los jest wzruszający, ale czytając książkę jakoś to do mnie nie docierało. Dopiero gdy zobaczyłem film, ujrzałem to samo innymi oczami ... Film był dla mnie zupełnym zaskoczeniem, gdyż spodziewałem się raczej "nudnej socjalistycznej produkcji", tymczasem zobaczyłem świetnie oddane tło epoki, fantastycznie grających młodych chłopaków (doskonałe sceny bitwy o plac !). Moje zdumienie znalazło swoje (przynajmniej częściowe) wyjaśnienie podczas czytania napisów po zakończeniu samego filmu. Większość (albo nawet chyba wszyscy) z grających chłopaków mieli anglojęzyczne nazwiska. To wyjaśniało przynajmniej naturalność gry aktorskiej i swobodę przed kamerą. Ale przypomnijmy to był rok 1969, środek komuny, trzeba było mieć wielki dar przekonywania, by namówić władze węgierskie do koprodukcji z Amerykanami, jakby nie było - wrogami "naszego (ówczesnego) systemu". Węgrzy zapewne nie żałują. Film był sukcesem.
Bunia91

PostWysłany: Wto Paź 05, 2010 14:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Więc wybaczcie mojej dziwności, ale preferuje w tym przypadku książkę, bo jest na prawdę dobrze napisana. Choc wydaje mi się, że przez to iż jest lekturą połowa czytelników po prostu musi przez nią przebrnąc Razz
nannar02

PostWysłany: Wto Paź 05, 2010 16:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

właśnie ! całe nieszczęście w tym, że jest lekturą... gdy słyszę słowo "lektura", to mój horyzont odczuć od razu ulega zawężeniu. Ale może jestem tylko jakimś dziwactwem natury ....Smile)))
uwe

PostWysłany: Pią Paź 08, 2010 11:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamiętam że pierwszy raz czytałam tę książkę jako naprawdę wielka gówniara. Chyba mój tata mnie namówił. Potem gdy omawiana była w szkole - nie byłam w stanie po nią sięgnąć. Wróciłam do niej już jako dorosła kobita. I wzruszyła jak w dzieciństwie.
nannar02

PostWysłany: Pią Paź 08, 2010 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwe: ciekawi mnie jak wygląda "wielka gówniara"...Smile))) jaki to przedział czasowy...?Smile)) Pozdrawiam..Smile)))))))))))))))
fenek6665

PostWysłany: Sob Paź 23, 2010 17:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uwe napisał:
Pamiętam że pierwszy raz czytałam tę książkę jako naprawdę wielka gówniara. Chyba mój tata mnie namówił. Potem gdy omawiana była w szkole - nie byłam w stanie po nią sięgnąć. Wróciłam do niej już jako dorosła kobita. I wzruszyła jak w dzieciństwie.

Rzeczywiście, książka potrafi wzruszyć. Los Nemeczka i nie tylko jest głęboko przejmujący. Dlatego też dobrze, że jest to lektura. Powinniśmy uczyć wrażliwości młodych ludzi. Także( a raczej przede wszystkim) przez literaturę. Uważam, że książkę warto przeczytać i zachęcam do tego. Pozdrawiam:)
Simaturu

PostWysłany: Sob Paź 23, 2010 19:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książka taka o. Niezbyt ciekawa Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen WP Kontakt
nannar02

PostWysłany: Sob Paź 23, 2010 20:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No cóż, jak widać gust masz bardzo wybredny...Smile))
Bunia91

PostWysłany: Sob Paź 30, 2010 23:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nannar o gustach się nie dyskutuje można je prezentowac Very Happy
Zgodzę, się co do tego, że wrażliwości powinno uczyc się w dużej mierze przez literaturę mimo tego, że cos jest obowiązkowe nie musi byc denne bądź nieinteresujące...
nannar02

PostWysłany: Nie Paź 31, 2010 2:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz rację Bunio-Wredotko..Smile))) Myślę, że rzeczą, która psuje całą otoczkę wokół książki jest fakt, że jest to "lektura". To jakoś wprowadza nas w stan paraliżu (sam tego doświadczyłem). Czytam tę samą książkę jako lekturę i mówię - gniot.Biorę do ręki kilka lat później i dziwie się, że znajduję ją całkiem inną niż w czasach szkolnych (in plus).
Bunia91

PostWysłany: Nie Paź 31, 2010 15:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To chyba winna ludzkiej natury, że jak się do czegoś zmusi to brakuje tego zapału jaki towarzyszy robieniu czego z własnej woli Wink

Nie zmienia faktu, że młodzież z tą książką powinna się zapoznac, bo to na prawdę umoralniająca lekturka Wink
nannar02

PostWysłany: Nie Paź 31, 2010 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

brakuje zapału - nie będzie więc szału...Smile))

To tak w ramach "dopuszczalnego OT" ...Smile)))))))))))
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura dziecięca i młodzieżowa Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: