'; //$gandalf_ads='BRISINGR $gandalf_ads='

Promocja Świąteczna '; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; $gandalf_ads='Zagłosuj na nas
'; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; if(time() > mktime(0, 0, 0, 4, 1, 2012)) { $gandalf_ads='
'; } ?> Najważniejsze ksiązki fantasy i S/F » Forum Księgarni Gandalf
Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Najważniejsze ksiązki fantasy i S/F
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Quarien

PostWysłany: Nie Lis 22, 2009 19:14    Temat postu: Najważniejsze ksiązki fantasy i S/F Odpowiedz z cytatem

Witam,

Mam za zadanie przygotować pracę na maturę ustną z polskiego, która będzie porównaniem literatury fantasy i S/F. Dlatego chciałbym was prosić o radę - waszym zdaniem, które dzieła literatury fantastycznej powinienem omówić? Jakie dzieła uważacie za najważniejsze?

Nie chcę, żebyście uznali, że próbuję zrzucić na kogoś robotę. Po prostu nie przeczytałem jeszcze wszystkiego, a nie chce nic pominąć Smile.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
swistunka

PostWysłany: Nie Lis 22, 2009 19:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
które dzieła literatury fantastycznej powinienem omówić? Jakie dzieła uważacie za najważniejsze?

Przede wszystkim klasyka. Jak sam zauważyłeś (zauważyłaś?) trzeba skupić się na najważniejszych pozycjach. Więc kilka podpowiedzi, może się przydadzą.
Z fantasy to wiadomo: Władca Pierscieni (klasyka Smile ), może jakieś polskie fantasy? Klasyka, czyli Wiedźmin np? Dobrze by było - skoro już przy sagach jesteśmy - wziąć coś nowszego, popularnego i zagranicznego np "Grę o tron"?

Na science fiction się nie znam, choć Lem powinien się z przyzwoitości tam pojawić. W tym jednak nie jestem w stanie pomóc, bo bardziej mnie fantasy interesuje Smile
Powrót do góry
Quarien

PostWysłany: Nie Lis 22, 2009 20:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

( ...łeś. Smile )

Oczywiście, Władca i Wiedźmin. To akurat czytałem. Czy jest coś jeszcze, co nie jest aż tak komercyjne? Nie chcę mówić tylko o tym, co jest akurat na topie bardziej ze względu na film/grę a nie ze względu na wartość literacką.

Byłbym wdzięczny za obowiązkową klasykę, o której grzechem byłoby nie wspomnieć i też o nowsze pozycje. Mówię o literaturze polskiej i zagranicznej.

Z "Grą..." niedługo się zapoznam. Smile
Powrót do góry
swistunka

PostWysłany: Nie Lis 22, 2009 21:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Nie chcę mówić tylko o tym, co jest akurat na topie bardziej ze względu na film/grę a nie ze względu na wartość literacką.

Nie bluźnij! Very Happy Wiedźmin bez wartości literackiej?

Co do mniej znanych rzeczy, to napiszę może o świecie fantasy.
Napisz mi jeszcze, czy potrzebujesz stricte fantasy typu elfy, orki i czarodzieje, czy może być większy luz w temacie? Np. światy alternatywne, jakaś magia ale bez krasnoludów i innych takich?
Powrót do góry
Quarien

PostWysłany: Nie Lis 22, 2009 22:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mały offtop - dzisiaj Wiedźmin przezywa drugą młodość ze względu na grę (nie zmienia to faktu, że to świetna pozycja Smile ). Tylko o to mi chodziło.

Potrzebuję wszystkiego. Zakładam, że egzaminatorzy to półgłówki i muszę w 15 minut dać im fantasy w pigułce. Czyli klimaty Forgotten Realms i wszystkie inne, w miarę często powtarzane koncepcje.
Powrót do góry
swistunka

PostWysłany: Nie Lis 22, 2009 22:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skoro półgłówki, to pewnie nie docenią pracy, w której nie zawrzesz Własdcy, czy innych przemielonych rzeczy.
Spróbuj może coś osadzonego w świecie Warhammera? To przecież będzie esencja fantasy Smile Może to trochę nietypowa propozycja, ale .... próbowałeś może ballad Mickiewicza? Mogłyby ładnie posłużyć jako wstęp do fantastyki no i wazelinka w stronę egzaminatorów - zbarchaniałych polonistów?
Powrót do góry
William Fate

PostWysłany: Pon Lis 23, 2009 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz obszerny dział na prace. Z fantastyki proponował bym ci już wyżej wymienionego J.R.R.Tolkiena. Jako drugą książkę fantasy dobrze by wypadł G.R.R. Martina z jego sagą pt "pieśń ognia i lodu". Te dwie pozycje powinny ci wystarczyć, gdyż obie są nieco odmienne (u Tolkiena mamy różnego rodzaju rasy, u Martina występują jedynie ludzie i smoki). Gdyby ci to nie wystarczało to weź jeszcze naszego Sapkowskiego, lecz ja na twoim miejscu skupił bym się na tych książkach.

Co do s.f. z niej również wybrałbym 2 pozycje, by dać dobry kontrast oraz porównanie. Wybrałbym Diunę Franka Herberta. Masz tutaj świat, który mógłby być porównywalny ze światem Tolkiena. Porównał bym np pustynie Diuny z pustynią Harad. Jako drugą książkę to albo coś z uniwersum Star Wars, albo coś Lema i również spróbować porównać światy w tej książce. No to by było na tyle.

Tutaj masz fajną wypowiedź G.R.R. Martina, opowiadającą o fantasy.

http://www.youtube.com/watch?v=4hJhmxc3Arw&feature=related
Powrót do góry
Blacky9

PostWysłany: Pon Lis 23, 2009 21:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym to podzieliła. Przedstawiła klasyczne powieści fantasy, np. Sapkowskiego, Tolkiena, Pratchetta. Później wybrałabym kilka pozycji z literatury najnowszej. W ten sposób dasz pełen obraz jak dany gatunek wyglądał dawniej i dziś. Na sf się nie znam akurat, ale tutaj równiez zaszły duże zmiany.
Where was God when I could not find
Powrót do góry
Quarien

PostWysłany: Pią Lis 27, 2009 19:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tolkien, Sapek, Pratchett, Martin - klasyka już jest.

Co polecacie z nowszej? Grzędowicz? Pilipiuk? Piekara? Byłbym wdzięczny za waszych faworytów - patrząc pod kątem właśnie matury. Coś, co nie tylko jest wciągające, ale można o tym coś jeszcze powiedzieć Smile
Powrót do góry
William Fate

PostWysłany: Pią Lis 27, 2009 20:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Quarien napisał:
Tolkien, Sapek, Pratchett, Martin - klasyka już jest.

Co polecacie z nowszej? Grzędowicz? Pilipiuk? Piekara? Byłbym wdzięczny za waszych faworytów - patrząc pod kątem właśnie matury. Coś, co nie tylko jest wciągające, ale można o tym coś jeszcze powiedzieć Smile

Naprawdę nie skupiaj się tylko na lit. fantasy. Dostaniesz przez to mniej punktów... Wybierz coś z lit sf. Najlepiej zrób listę 4 pozycji z lit sf oraz 4 z fantasy oraz idź z tym do nauczyciela od Polskiego(wychowawcy). Jeżeli zna się na tego typu literaturze to może okazać się bardzo pomocny. Również radził bym ci poszukać odpowiedzi w internecie. Pamiętaj że na fantasy się nie kończy, ponieważ wydaje mi się że o tym zapominasz.
Powrót do góry
Quarien

PostWysłany: Sob Lis 28, 2009 22:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cały czas o tym pamiętam. Problem w tym, że SF nie jest moim konikiem w równym stopniu, co fantasy.
Powrót do góry
William Fate

PostWysłany: Nie Lis 29, 2009 19:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie było podobnie Wink. A mój temat brzmiał "Jakie są twoim zdaniem źródła alternatywnych światów w literaturze". Wybrałem Tolkiena, Sapkowskiego, Huxleya, Herberta. Poczytaj nieco w google o tym Wink. Nie pożałujesz.
Powrót do góry
ian

PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 14:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najważniejsze fantasy to bez dwóch zdań Tolkien i Władca pierścieni, no i oczywiści Wiedźmin Sapkowskiego;) Nie tylko jeśli chodzi o Polskę, ale tak ogólnie. A s-f nie czytuję, choć Huxley był naprawdę dobry.
Powrót do góry
Kermit

PostWysłany: Nie Gru 13, 2009 23:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do SF to przede wszystkim Lem, Herbert oraz Zajdel. Wydaje mi się, że o tych pisarzach mógłbyś najwięcej na maturze powiedzieć.

Kermit.
Powrót do góry
bazylekk

PostWysłany: Pon Gru 14, 2009 9:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fantasy ostatnio mnie przekonuje do siebie. Właśnie zaczynam Hobbita jako wstęp do Władcy Pierścieni. Książkę SF przeczytałam raz kilka lat temu z wielkim bólem (nawet nie pamiętam jaką i czyją) i obiecałam sobie, że nigdy więcej. To chyba bardziej dla facetów Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: