'; //$gandalf_ads='BRISINGR $gandalf_ads='

Promocja ¦wi±teczna '; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; $gandalf_ads='Zag³osuj na nas
'; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; if(time() > mktime(0, 0, 0, 4, 1, 2012)) { $gandalf_ads='
'; } ?> Krymina³y - od czego zacz±æ i czego nie przegapiæ? » Forum Ksiêgarni Gandalf
Ksiêgarnia Forum Ksiêgarni Gandalf
Ksi±¿ki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Krymina³y - od czego zacz±æ i czego nie przegapiæ?
Id¼ do strony 1, 2, 3, 4  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ksiêgarni Gandalf Strona G³ówna -> Krymina³, Thriller, Sensacja i Horror
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
bazylekk

Do³±czy³: 30 Lis 2009
Sk±d: Poznañ

PostWys³any: Sro Gru 09, 2009 12:38    Temat postu: Krymina³y - od czego zacz±æ i czego nie przegapiæ? Odpowiedz z cytatem

Chocia¿ utrzymujê, ¿e lubiê krymina³y, to chyba w ¿yciu przeczyta³am mo¿e ze 3. Tak naprawdê nie wiem od czego zacz±æ, ¿eby siê nie zraziæ, a przeciwnie - wci±gn±æ w ten gatunek. Dodam, ¿e szukam czego¶ ambitnego, ¿eby od razu na pocz±tku nie domy¶liæ siê, kto zabi³. Czy mo¿ecie poleciæ co¶, co sk³oni do my¶lenia, ale te¿ na pocz±tek zbytnio nie zmêczy Smile Jakich ksi±¿ek absolutnie nie powinnam przegapiæ?

Z góry dziêkujê Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Edyta
Moderator

Do³±czy³: 12 Mar 2009
Sk±d: z Ksiêgarni :)

PostWys³any: Sro Gru 09, 2009 13:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja te¿ lubiê krymina³y, ale przeczyta³am mo¿e z 5 Laughing.

Zaczê³am lubiæ ten gatunek, gdy przeczyta³am seriê z Eberhardem Mockiem - zobacz tutaj. Zdecydowanie polecam!
Czyta³am tak¿e "Firmê" Grishama, no ok. Fajna, trzyma w napiêciu, chcia³am czytaæ dalej i dalej, ale po przeczytaniu dosz³am do wniosku, ¿e wiedzia³am, ¿e dobrze siê skoñczy Wink. Czyta³am tak¿e co¶ Chmielewskiej, ok, ale w Jej ksi±¿ki siê nie wci±gnê³am. Klasyk± jest King, Masterton, ale jako¶ nie mam wci±¿ czasu na sprawdzenie, czy rzeczywi¶cie ten gatunek lubiê Wink.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora Numer GG
phantomka91

Do³±czy³: 03 Wrz 2009

PostWys³any: Pon Gru 21, 2009 23:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Znikaj±cy cz³owiek" Jefferey`a Deaver`a - chyba mój ulubiony krymina³. Nie czyta³am zbyt wileku ksi±¿ek z tego gatunku, ale ta pozycja szczególnie utkwi³a mi w pamiêci. Oprócz tego plecam ksi±¿ki Agaty Christie. S³ysza³am wiele pochlebnych opinii na temat jej twórczo¶ci. Ostatnio poch³onê³am "Greywalkera" Kat Richardson, chocia¿ to bardziej thriller ni¿ krymina³. Trzyma w napiêciu, jest wiele zagadek do rozwi±zania, oczywi¶cie g³.bohaterka - pani detektyw Bleine nie raz ryzykuje swoje ¿ycie próbuj±c dociec prawdy. Najbardziej zaskakuj±cy jest pocz±tek, zaczyna siê od ¶mierci, a potem nastêpuje.. zmartwychwstanie? Wiêcej szczegó³ów nie zdradzam Very Happy

Ju¿ skoro jestem przy thrillerach, to warto jeszcze wspomnieæ o ksi±¿ce (prezencie od Gandalfa, bardzo udanym zreszt± Razz) Rhiannon Lassiter - "Wykre¶lone imiê". Genialna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Numer GG
ian

Do³±czy³: 19 Pa¼ 2009

PostWys³any: Wto Gru 29, 2009 12:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja polecam mojego ulubionego autora thrillerów/krymina³ów, Petera Abrahamsa. To ten pan, który napisa³ Fana (ekranizacja z Deniro), ale praktycznie ka¿da jego ksi±¿ka jest rewelacyjna! Na ok³adce ka¿dej z jego ksi±¿ek mo¿na przeczytaæ, ¿e to tak¿e "ulubiony autor Stephena Kinga"Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Oluni@

Do³±czy³: 16 Maj 2010

PostWys³any: Nie Maj 16, 2010 20:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja swoj± przygodê z krymina³ami zaczê³am od Agathy Christie i jak narazie jeszcze mi nie przesz³o. Szczególnie polecam m.in. "Morderstwo w Orient Expressie" lub "Karty na stó³"... Naprawdê ¶wietne
Powrót do góry
EMC

Do³±czy³: 20 Kwi 2010

PostWys³any: Nie Maj 16, 2010 22:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja polecam ksi±¿ki Agathy Christie, o Jamesie Bondzie i seriê o Sherlocku Holmesie (taka detektywistyczno-kryminalna) Smile
Oluni@

Do³±czy³: 16 Maj 2010

PostWys³any: Pon Maj 17, 2010 21:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te¿ lubisz agatkê? które ksi±¿ki... ja najbardziej te z poirotem 8)
Powrót do góry
magnolia

Do³±czy³: 05 Pa¼ 2009
Sk±d: Kraków

PostWys³any: Sro Maj 19, 2010 16:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mo¿e co¶ nowego w tym gatunku? Ostatnio czyta³am bardzo dobry krymina³ Moniki Feth. "Zbieracz truskawek" mo¿e jest odrobinê kobiecy, ale to wcale mu nie umniejsza w niczym i powinie Ci siê spodobaæ.
Powrót do góry
Zefir

Do³±czy³: 01 Kwi 2010

PostWys³any: Sro Maj 19, 2010 16:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ksi±¿ki Kinga s± obowi±zkowe do przeczytania
Powrót do góry
Carmen82

Do³±czy³: 05 Maj 2009
Sk±d: Gdañsk

PostWys³any: Czw Maj 20, 2010 18:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ksi±¿ki Kinga nie s± krymina³ami, to zupe³nie inne gatunki.
Powrót do góry
maddziaa

Do³±czy³: 09 Lut 2010
Sk±d: in±d

PostWys³any: Sob Maj 22, 2010 19:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo¿e Joanna Chmielewska. Poleca³abym "Wszystko czerwone" albo "wszyscy jeste¶my podejrzani". To co najbardziej u niej lubiê to po³±czenie z humorem. Po prostu krymina³, który poprawia humor. Zreszt± wiele innych ksi±¿ek Chmielewskiej równie¿ jest godne polecenia. Nawet te bez typowego w±tku kryminalnego.
Natomiast co¶ z mniej znanych to "Martwa natura z ksiê¿ycem" M.P. Rawinis, czyta³o mi siê ¶wietnie. A tak¿e z polskiego krymina³u mo¿e Marcin Wolski "EuroD¿ihad" - spodoba³a mi siê fabu³a.
EMC

Do³±czy³: 20 Kwi 2010

PostWys³any: Sob Maj 22, 2010 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Mo¿e Joanna Chmielewska. Poleca³abym "Wszystko czerwone" albo "wszyscy jeste¶my podejrzani"

Jeszcze dorzucê genialne "Ca³e zdanie nieboszczyka" Smile
ian

Do³±czy³: 19 Pa¼ 2009

PostWys³any: Sro Cze 16, 2010 19:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

magnolia napisa³:
A mo¿e co¶ nowego w tym gatunku? Ostatnio czyta³am bardzo dobry krymina³ Moniki Feth. "Zbieracz truskawek" mo¿e jest odrobinê kobiecy, ale to wcale mu nie umniejsza w niczym i powinie Ci siê spodobaæ.

Pierwsze s³yszê, ale zawsze watro spróbowaæ czego¶ nowego.
Powrót do góry
Kmaro

Do³±czy³: 11 Mar 2010

PostWys³any: Sro Cze 16, 2010 23:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli chodzi o Agatha Christie to wart przeczytaæ "Dziesiêciu ma³ych Murzynków", przyznam siê, ¿e zaskoczy³a mnie na koniec
Powrót do góry
Zefir

Do³±czy³: 01 Kwi 2010

PostWys³any: Sro Cze 16, 2010 23:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zatrute pióro i Zwierciad³o pêka w od³amków stos

ostre intrygi warte przeczytania
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ksiêgarni Gandalf Strona G³ówna -> Krymina³, Thriller, Sensacja i Horror Wszystkie czasy w strefie GMT
Id¼ do strony 1, 2, 3, 4  Nastêpny
Strona 1 z 4

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

Weso³a szko³a - zestawy podrêczników, zapraszamy. Polecamy: Pod kopu³±
Zobacz mapê forum