| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
bazylekk

Do³±czy³: 30 Lis 2009 Posty: 104 Sk±d: Poznañ
|
Wys³any: Sro Gru 09, 2009 12:38 Temat postu: Krymina³y - od czego zacz±æ i czego nie przegapiæ? |
|
|
Chocia¿ utrzymujê, ¿e lubiê krymina³y, to chyba w ¿yciu przeczyta³am mo¿e ze 3. Tak naprawdê nie wiem od czego zacz±æ, ¿eby siê nie zraziæ, a przeciwnie - wci±gn±æ w ten gatunek. Dodam, ¿e szukam czego¶ ambitnego, ¿eby od razu na pocz±tku nie domy¶liæ siê, kto zabi³. Czy mo¿ecie poleciæ co¶, co sk³oni do my¶lenia, ale te¿ na pocz±tek zbytnio nie zmêczy Jakich ksi±¿ek absolutnie nie powinnam przegapiæ?
Z góry dziêkujê  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

Do³±czy³: 12 Mar 2009 Posty: 1654 Sk±d: z Ksiêgarni :)
|
Wys³any: Sro Gru 09, 2009 13:43 Temat postu: |
|
|
Ja te¿ lubiê krymina³y, ale przeczyta³am mo¿e z 5 .
Zaczê³am lubiæ ten gatunek, gdy przeczyta³am seriê z Eberhardem Mockiem - zobacz tutaj. Zdecydowanie polecam!
Czyta³am tak¿e "Firmê" Grishama, no ok. Fajna, trzyma w napiêciu, chcia³am czytaæ dalej i dalej, ale po przeczytaniu dosz³am do wniosku, ¿e wiedzia³am, ¿e dobrze siê skoñczy . Czyta³am tak¿e co¶ Chmielewskiej, ok, ale w Jej ksi±¿ki siê nie wci±gnê³am. Klasyk± jest King, Masterton, ale jako¶ nie mam wci±¿ czasu na sprawdzenie, czy rzeczywi¶cie ten gatunek lubiê . _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

Do³±czy³: 03 Wrz 2009 Posty: 140
|
Wys³any: Pon Gru 21, 2009 23:49 Temat postu: |
|
|
"Znikaj±cy cz³owiek" Jefferey`a Deaver`a - chyba mój ulubiony krymina³. Nie czyta³am zbyt wileku ksi±¿ek z tego gatunku, ale ta pozycja szczególnie utkwi³a mi w pamiêci. Oprócz tego plecam ksi±¿ki Agaty Christie. S³ysza³am wiele pochlebnych opinii na temat jej twórczo¶ci. Ostatnio poch³onê³am "Greywalkera" Kat Richardson, chocia¿ to bardziej thriller ni¿ krymina³. Trzyma w napiêciu, jest wiele zagadek do rozwi±zania, oczywi¶cie g³.bohaterka - pani detektyw Bleine nie raz ryzykuje swoje ¿ycie próbuj±c dociec prawdy. Najbardziej zaskakuj±cy jest pocz±tek, zaczyna siê od ¶mierci, a potem nastêpuje.. zmartwychwstanie? Wiêcej szczegó³ów nie zdradzam
Ju¿ skoro jestem przy thrillerach, to warto jeszcze wspomnieæ o ksi±¿ce (prezencie od Gandalfa, bardzo udanym zreszt± ) Rhiannon Lassiter - "Wykre¶lone imiê". Genialna. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

Do³±czy³: 19 Pa¼ 2009 Posty: 100
|
Wys³any: Wto Gru 29, 2009 12:38 Temat postu: |
|
|
Ja polecam mojego ulubionego autora thrillerów/krymina³ów, Petera Abrahamsa. To ten pan, który napisa³ Fana (ekranizacja z Deniro), ale praktycznie ka¿da jego ksi±¿ka jest rewelacyjna! Na ok³adce ka¿dej z jego ksi±¿ek mo¿na przeczytaæ, ¿e to tak¿e "ulubiony autor Stephena Kinga" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Oluni@

Do³±czy³: 16 Maj 2010 Posty: 3
|
Wys³any: Nie Maj 16, 2010 20:51 Temat postu: |
|
|
| ja swoj± przygodê z krymina³ami zaczê³am od Agathy Christie i jak narazie jeszcze mi nie przesz³o. Szczególnie polecam m.in. "Morderstwo w Orient Expressie" lub "Karty na stó³"... Naprawdê ¶wietne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

Do³±czy³: 20 Kwi 2010 Posty: 146
|
Wys³any: Nie Maj 16, 2010 22:10 Temat postu: |
|
|
Ja polecam ksi±¿ki Agathy Christie, o Jamesie Bondzie i seriê o Sherlocku Holmesie (taka detektywistyczno-kryminalna)  _________________ 'Silna i gorzka choroba ksi±¿kowa rozpanoszy³a sie w duszy. Jakie¿ to haniebne byæ przywi±zanym do tej bezw³adnej masy papieru, druku i uczuæ umar³ych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Oluni@

Do³±czy³: 16 Maj 2010 Posty: 3
|
Wys³any: Pon Maj 17, 2010 21:17 Temat postu: |
|
|
| Te¿ lubisz agatkê? które ksi±¿ki... ja najbardziej te z poirotem 8) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

Do³±czy³: 05 Pa¼ 2009 Posty: 139 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Sro Maj 19, 2010 16:34 Temat postu: |
|
|
| A mo¿e co¶ nowego w tym gatunku? Ostatnio czyta³am bardzo dobry krymina³ Moniki Feth. "Zbieracz truskawek" mo¿e jest odrobinê kobiecy, ale to wcale mu nie umniejsza w niczym i powinie Ci siê spodobaæ. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

Do³±czy³: 01 Kwi 2010 Posty: 274
|
Wys³any: Sro Maj 19, 2010 16:54 Temat postu: |
|
|
| ksi±¿ki Kinga s± obowi±zkowe do przeczytania |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carmen82

Do³±czy³: 05 Maj 2009 Posty: 315 Sk±d: Gdañsk
|
Wys³any: Czw Maj 20, 2010 18:10 Temat postu: |
|
|
| Ksi±¿ki Kinga nie s± krymina³ami, to zupe³nie inne gatunki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maddziaa

Do³±czy³: 09 Lut 2010 Posty: 147 Sk±d: in±d
|
Wys³any: Sob Maj 22, 2010 19:02 Temat postu: |
|
|
Mo¿e Joanna Chmielewska. Poleca³abym "Wszystko czerwone" albo "wszyscy jeste¶my podejrzani". To co najbardziej u niej lubiê to po³±czenie z humorem. Po prostu krymina³, który poprawia humor. Zreszt± wiele innych ksi±¿ek Chmielewskiej równie¿ jest godne polecenia. Nawet te bez typowego w±tku kryminalnego.
Natomiast co¶ z mniej znanych to "Martwa natura z ksiê¿ycem" M.P. Rawinis, czyta³o mi siê ¶wietnie. A tak¿e z polskiego krymina³u mo¿e Marcin Wolski "EuroD¿ihad" - spodoba³a mi siê fabu³a. _________________ Kto znajduje, ¼le szuka³. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

Do³±czy³: 20 Kwi 2010 Posty: 146
|
Wys³any: Sob Maj 22, 2010 20:44 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Mo¿e Joanna Chmielewska. Poleca³abym "Wszystko czerwone" albo "wszyscy jeste¶my podejrzani" |
Jeszcze dorzucê genialne "Ca³e zdanie nieboszczyka"  _________________ 'Silna i gorzka choroba ksi±¿kowa rozpanoszy³a sie w duszy. Jakie¿ to haniebne byæ przywi±zanym do tej bezw³adnej masy papieru, druku i uczuæ umar³ych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

Do³±czy³: 19 Pa¼ 2009 Posty: 100
|
Wys³any: Sro Cze 16, 2010 19:11 Temat postu: |
|
|
| magnolia napisa³: | | A mo¿e co¶ nowego w tym gatunku? Ostatnio czyta³am bardzo dobry krymina³ Moniki Feth. "Zbieracz truskawek" mo¿e jest odrobinê kobiecy, ale to wcale mu nie umniejsza w niczym i powinie Ci siê spodobaæ. |
Pierwsze s³yszê, ale zawsze watro spróbowaæ czego¶ nowego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

Do³±czy³: 11 Mar 2010 Posty: 247
|
Wys³any: Sro Cze 16, 2010 23:24 Temat postu: |
|
|
| Jesli chodzi o Agatha Christie to wart przeczytaæ "Dziesiêciu ma³ych Murzynków", przyznam siê, ¿e zaskoczy³a mnie na koniec |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

Do³±czy³: 01 Kwi 2010 Posty: 274
|
Wys³any: Sro Cze 16, 2010 23:55 Temat postu: |
|
|
Zatrute pióro i Zwierciad³o pêka w od³amków stos
ostre intrygi warte przeczytania |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|