| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Metempsycho

|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 20:15 Temat postu: Sandemo Margit- Saga O Ludziach Lodu |
|
|
Hmm juz od jakiegoś czasu obserwuję forum i dotychczas nie zauważyłam żadnego tematu poświęconego w/w utworowi. Dla mnie książka niezwykle wciągająca aczkolwiek nieco za długa. Może nie tyle chodzi o liczbę książek (dla niezorientowanych- 47), co o drzewo genealogiczne Jednakże dla mnie jest ona niezwykle wartościowa. Czy ktokolwiek miał styczność z ową Sagą? Jakie w związku z niej macie odczucia? Czy w dzisiejszym świecie jesteśmy skazani tylko na fanów "Zmierzchu"? -.- |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 23:19 Temat postu: |
|
|
Ja się spotkałam z twórczością M.Sandemo. Z "Sagi o ludziach lodu" czytałam "Ogród śmierci". Na początku nie bardzo mi się podobało, akcja wydawała mi się zbyt monotonna, ale po tym krótkim "wstępie" nastąpił bardzo ciekawy, wcigający i nieoczekiwany rozwój wydarzeń. Jak najbardziej polecam. Sama pewnie też sięgne jeszcze po inne cześci
A co do "Zmierzchu" .. niestety zrobiono wiele hałasu o nic, cała ta medialna afirmacja, ekranizacje. W sumie nie wiem co gorsze - książka czy film? Do mnie ani jedno ani drugie nie przemawia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Metempsycho

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 13:00 Temat postu: |
|
|
Według mnie, najlepiej zacząć czytać od początku. Czytanie od środka.. to już nie to samo Ogród Śmierci to już jest tom 17! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 13:42 Temat postu: |
|
|
Tak wiem Po prostu to była jedyna książka tej autorki jaką udało mi się znlaleźć, a bardzo chciałam przeczytać coś z "Sagi o ludziach lodu". Jak będe miała czas i okazje, zacznę tak jak powinnam, tzn. od początku.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BeatkaM

|
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 19:09 Temat postu: |
|
|
Wreszcie odnalazłam ludzi którzy to czytali, ja uwielbiam czytać i mój narzeczony dał mi wszystkie 47 tomów na Gwiazdkę , na pewno je przeczytam, a fakt czytanie od środka to nie czytanie... :-/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
blondyna

|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 17:51 Temat postu: |
|
|
Ja przeczytałam wszystkie 47 tomów . Niekiedy miałam wrażenie, że to wciąż zataczające się koło, ale mam słabość do romansów, a język M.Sandemo w "Sadze o Ludziach Lodu" do mnie przemawiał .
Kiedy byłam na 45 części, ktoś z biblioteki wypożyczył dwa tomy 46 i przez to musiałam czekać aż dwa lata zanim przeczytam 46 i 47 tom. I szczerze, te ostatnie nieco mniej mi się podobały. Chociaż końcówka mnie zaskoczyła. A konkretnie punkt widzenia samej Sandemo .
Najbardziej intrygujące i ciekawe były tomy, gdzie opisywany był Dominik z Villemo... O ile dobrze pamiętam imiona, bo dosyć daaawno czytałam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 19:18 Temat postu: Re: Sandemo Margit- Saga O Ludziach Lodu |
|
|
| Metempsycho napisał: | | Może nie tyle chodzi o liczbę książek (dla niezorientowanych- 47)- |
O Matko.. to jak książkowy serial.
Chyba nie sięgnęłabym po taką pozycję, wiedząc że składa się z tylu części.. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 19:39 Temat postu: |
|
|
Ja zaczęłam czytać w niewiedzy Na szczęście nie wciągnęłam się na tyle, seria nie zainteresowała mnie na tyle, żeby przeczytać wszystkie części. Ale moja kuzynka czytała hurtem - nie było jej wtedy dla nikogo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 19:59 Temat postu: |
|
|
Tomów dużo ale przynajmniej cena przyjemna (3,47 zł za tom)  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 20:01 Temat postu: |
|
|
Tak, ale wydanie tez nie jest powalające. Szczerze mówiąc jest kiepskie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
blondyna

|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 21:47 Temat postu: |
|
|
Jeden zadowoli się takim, inny nie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 2:34 Temat postu: |
|
|
Dokładnie. I dobrze, że jest różnorodnie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 14:26 Temat postu: |
|
|
Jak kogoś wciągnie saga to nie zrazi go ilość tomów Ja zaczęłam czytać i dotrwałam do 15 tomu, później trochę mi się znudziła i dlatego nigdy nie podjęłam się dalszej lektury. Ale jak najbardziej są to książki godne uwagi. _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 22:58 Temat postu: |
|
|
Godne uwagi, ale Ciebie nie przekonały? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
osteoporoza

|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 20:56 Temat postu: |
|
|
ja uważam że te książki są po prostu wspaniałe. Sama przeczytalam je w wakacje rok temu i do tej pory jestem pod wrażeniem . . .
a tak a' propos "zmierzchu" (rozniez przeczytałam)
to uważam że ksiązka jest też fajna , ale mao w niej tak naprawde fantasy, oznieważ historia bohaterow to gł. ich perypetie miłosne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|