| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 16:36 Temat postu: Wojna polsko-ruska |
|
|
Bardzo wielu się nią zachwyca ale szczerze mowiac niespecjalnie mi sie podobala. Co Wy o niej sadzicie?
Mnie bardzo meczylo to usilowanie wejscia w role dresa i proba uzywania slow jakich oni uzywaja. Nie dalo sie tego czytac. Musialam na prawde bardzo sie skupic zeby wyciagnac sens. Ogolnie zamysl moze dobry ale z realizacja srednio. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alfa

|
Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 17:07 Temat postu: |
|
|
Książka przy której się męczyłam, czytałam patrząc na numer strony i ile jeszcze do końca... Nie trawię ani tej tematyki, ani tego jak dla mnie nazbyt wyszukanego języka. Przeczytałam, bo uznałam, że wypada, by mieć własną opinię . Do autorki nic nie mam, byłam na spotkaniu z nią, jest w porządku. Fajnie, że jej się udało wybić, ale niestety żadna z dwóch książek jej autorstwa jakie przeczytałam, nie przypadły mi do gustu. _________________ Wierzę tylko w miłość, choć nie ma w niej logiki... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 21:06 Temat postu: |
|
|
Chyba największą barierą w tej książce jest język. Po prostu nie przywykliśmy do tego typu słownictwa, formułowania zdań w literaturze. Przez pierwsze strony również się męczyłam, ale kiedy wpadłam w rytm tej książki doceniłam jej walory. Myślę, że Masłowska w idealny sposób pokazuje życie bez specjalnych fajerwerków i patosu. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 21:45 Temat postu: |
|
|
zakupiłem ją do biblioteki i trafiła do kanonu ksiąg zakazanych
z numerem UKD 37 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 22:03 Temat postu: |
|
|
Kanon ksiąg zakazanych? Chyba nie rozumiem :/ _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 22:17 Temat postu: |
|
|
nieodpowiednie dla młodzieży w wieku gimnazjalnym
rusz czasem głową... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 8:41 Temat postu: |
|
|
Rozumiem co to są księgi zakazane, tylko jakos ciężko mi sobie wyobrazić, że coś takiego funkcjonuje w bibliotece?
chcesz mi powiedzieć, że wypożyczacie tę książkę, ale nie wszystkim? _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 13:39 Temat postu: |
|
|
prawie nikomu
do kanonu są jeszcze książki o dojrzewaniu, chorobach wenerycznych
bab chciała jeszcze Pachnidło tam wstawić, ale reakcja czytelników była ostra i nie wstawiła  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 14:16 Temat postu: |
|
|
książki o dojrzewaniu w kanonie lektur zakazanych? chore :/ a potem mówią, że młodzież nie jest wyedukowana :/ _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 14:18 Temat postu: |
|
|
| a może młodzież jest zbyt dziecinna? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 20:22 Temat postu: |
|
|
Jeśli będzie się im czegoś zakazywać, to na pewno to nie przyniesie zamierzonego efektu.
A jesteś pewien, że nas nie wpuszczasz w maliny z tymi książkami zakazanymi. Jakoś nadal nie mogę uwierzyć. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 14:10 Temat postu: |
|
|
gimnazjum ma imie JP2
także nie powinno Cie dziwić, że ostrzejsze książki są niedostępne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 15:45 Temat postu: |
|
|
tylko czy książki o dojrzewaniu są "ostrzejsze"? _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 17:53 Temat postu: |
|
|
u nas cały czas widać dziecinność i niedojrzałość uczniów to co dopiero o dojrzewaniu rozmawiać
jak chłopacy i dziewczyny nie rozumieją książek pt O chłopcach dla chłopców i O dziewczynach dla dziewczyn
w kanonie są książki o dojrzewaniu z lat 60tych, 70tych
jedną dorwałem i naprawdę dobrze, że się tam znalazła
mówiła o odpowiedzialności, zakładaniu rodziny i innych poważnych rzeczach, o których nie pogadasz z uczniami w naszym gimnazjum |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 19:54 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem to jest totalny brak zaufania, tak jakby na wstępie mówiło się: Ty chodzisz do gimnazjum, więc możesz jedynie popisać cobie na murach i pluć na chodnik, a do biblioteki to się nie zblizaj, bo pewnie nie wiesz do czego służy książka.
Tak właśnie bym to odebrała mając te 14 - 15 lat i byłoby mi baaardzo przykro. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
|