| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Zefir

|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 20:09 Temat postu: |
|
|
| ja sam bym chciał poudostępniać te książki, ale nauczyciele blokują... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 20:29 Temat postu: |
|
|
Dziwny jest ten świat, a nauczyciele jeszcze bardziej  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 22:47 Temat postu: |
|
|
| Zefir napisał: | | ja sam bym chciał poudostępniać te książki, ale nauczyciele blokują... |
Kurde normalnie jak 30 lat temu tyle, że wtedy był Gombrowicz. Jaka młodzież takie i lektury "zakazane"
Mnie osobiście język tytułowej książki odstraszył. _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 9:54 Temat postu: |
|
|
A teraz "Ferdydurke" jest w kanonie lektur, może i z czasem "Wojna polsko-ruska" tam trafi. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 12:27 Temat postu: |
|
|
może lepiej by było, gdyby nie trafiła _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 20:21 Temat postu: |
|
|
A mówisz o "Ferdydurke" czy o "Wojnie..."? _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 20:44 Temat postu: |
|
|
chyba o Wojnie
ta patologiczna książka nie może trafić do kanonu lektur szkolnych |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 20:51 Temat postu: |
|
|
Myślę, że nie jest patologiczna, tylko jest ciekawym spojrzeniem na współczesne problemy. Edukacja polonistyczna nie może być taka skostniała. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 22:11 Temat postu: |
|
|
Ale jaki problem porusza Wojna Polsko-Rusa? A jaki nie jest poruszany w innych nieco bardziej literackich publikacjach. _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 22:58 Temat postu: |
|
|
ja nie mam nic przeciwko, by Wojnę... czytała młodzież, oczywiście na własną odpowiedzialność, ale lektury zazwyczaj czemuś służą — albo pokazują pewne problemy, które warto omówić, albo przedstawiają pewne prądy, kierunki myślowe charakterystyczne dla okresu, w którym powstały. Ja nie wiem, o czym można by podyskutować z młodzieżą odnośnie Wojny polsko-ruskiej.
To tak jakby wziąć Pawia królowej i na siłę doszukiwać się tam walorów artystycznych, które trzeba przedstawiać młodzieży. Są książki, które, jeśli chcą, mogą czytać same. Już widzę nauczycielkę dyskutującą z młodzieżą na temat Silnego  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 8:39 Temat postu: |
|
|
Dla mnie chociażby język tej książki, może nie jest walorem, ale czymś innym, na takiej samej zasadzie jak omawia się chociażby poezję barokową. Chodzi o to żeby liznąć wszystkiego, różnych dziedzin twórczości literackiej.
A co do poruszania ważnych problemów: to czy wśród nastolatków narkotyki i przemoc nie są ważnym problemem? Ważniejsza jest dychotomia dobra i zła na płaszczyźnie etycznej i kompozycyjnej? _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 18:45 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem to całkiem niezła książka, wyrazista i napisana mocnym językiem, ale przyznaję szczerze - mnie też męczyła i nie dałem rady pochłonąć jej w szybkim tempie. Trzeba czytać z przerwami.
"Wojna" patologiczna? Na pewno nie! I chyba Silny będzie w pewnym sensie bliższy młodzieży niż jakieś tam dawno przebrzmiałe wzorce osobowe. A już na pewno lepiej się będzie rozmawiało z uczniami o dresach, czyli czymś znanym, współczesnym i jakoś tam zrozumiałym, niż o losach nudnego Judyma czy mamejowatości Kordiana.
Uważam jednak, że warto sięgnąć po tę książkę, choćby po to, żeby sobie samemu wyrobić opinię i nie powtarzać obiegowych "prawd". "Wojna" to coś innego, niespotykanego w polskiej literaturze i gdyby nawet nie było innych powodów, to już ten jeden wystarczy, żeby po nią sięgnąć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 20:12 Temat postu: |
|
|
| pawel170784 napisał: | | "Wojna" to coś innego, niespotykanego w polskiej literaturze i gdyby nawet nie było innych powodów, to już ten jeden wystarczy, żeby po nią sięgnąć. |
Właśnie, sama oryginalność języka, sposobu przedstawienia tematu są godne uwagi. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|