'; //$gandalf_ads='BRISINGR $gandalf_ads='

Promocja Świąteczna '; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; $gandalf_ads='Zagłosuj na nas
'; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; if(time() > mktime(0, 0, 0, 4, 1, 2012)) { $gandalf_ads='
'; } ?> Krzyżacy (twarda) - Strona 4 » Forum Księgarni Gandalf
Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Krzyżacy (twarda)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne 
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bunia91

PostWysłany: Pon Lis 15, 2010 23:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz co metoda kina amerykańskiego kojarzy mi się z tworzeniem wielkiego bzdurnego mitu, w który wszyscy będą wierzyc, a jak sie im powie prawdę to Ci powiedzą, że psujesz wyobrażenie, które jest takie piękne.
No cacy, nawet "Troji" nie umieli nakręcic tak żeby przedstawiała geniusz wojowników tamtego okresu. Achilles wyszedł na cukierkowego lalusia, Hektor na wielkiego męża, który nie chce byc wielkiem mężem i zachowuje się jak pokutnik, Priama jako naiwnego starca, nie mówiąc o tym, że z Odyseusza zrobili jakiegoś wieśniaka...Broń Ci się przed takim interpretowaniem wydarzeń historycznych.
Nie chce żeby z jakiegokolwiek faktu historycznego (polskiego) coś takiego zrobiono. Film historyczny to film historyczny, a nie zabawa w tworzenie mitu. Potem wychodzą nam pokolenia, które zamiast uczyc się prawdy chlonną bzdety filmowe a co gorsza powtarzają to...tak nie może byc.
Krzyżacy to świetny materiał na film, ale w zyciu nie w amerykańskim stylu!

Poza tym nauczymy sie odpowiedniej promocji i szukaniu pieniędzy na propagowanie a nie ściąganiem stylów innych Razz
nannar02

PostWysłany: Wto Lis 16, 2010 13:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bunia91 napisał:
Wiesz co metoda kina amerykańskiego kojarzy mi się z tworzeniem wielkiego bzdurnego mitu, w który wszyscy będą wierzyc, a jak sie im powie prawdę to Ci powiedzą, że psujesz wyobrażenie, które jest takie piękne.

**) Miałem na myśli wyłącznie rozwiązania techniczne, montażowe, efekty specjalne, sposób budowania napięcia, sprzężenie na linii: akcja-muzyka-sensowność pokazanej scen(dla całości obrazu). Mit czyli treść ukazywana (z reguł) w amerykańskich produkcjach to już inna bajka. Choć taki "Tańczący z wilkami", to przejaw geniuszu całego zespołu. Ale tam też pokazano prawdę o "białej Ameryce". Dlatego też żadna wytwórnia amerykańska nie chciała zrealizować tego filmu. Trzeba było wyłożyć własne pieniądze. Tu dosłownie: prawda była droga (epicka opowieść w prostej scenerii amerykańskiej prerii za 'marne 19 mln USD, a przecież nie taka kasę wykładają wytwórnie z USA na swoje film...) ...

No cacy, nawet "Troji" nie umieli nakręcic tak żeby przedstawiała geniusz wojowników tamtego okresu. Achilles wyszedł na cukierkowego lalusia, Hektor na wielkiego męża, który nie chce byc wielkiem mężem i zachowuje się jak pokutnik, Priama jako naiwnego starca, nie mówiąc o tym, że z Odyseusza zrobili jakiegoś wieśniaka...Broń Ci się przed takim interpretowaniem wydarzeń historycznych.

**) Co było prawdą, a co zmyśleniem w odniesieniu do Ilionu ... kto to wie..? A Hektor, rzeczywiście wypadł wspaniale ... Zresztą wielkość odkrytej Troi nijak się ma do opisu Homera. To raczej zapadła dziura, niż sceneria dla wielkich wydarzeń godnych upamiętnienia tak genialnym dziełem jak "Iliada". Pojawia się więc pytanie: o co właściwie chodziło z tą Troją ...? (to moje 'autorskie pytanie' do ...autora/autorów epopei).
Całośc jest raczej utrzymana nie tyle w greckim co ... mezopotamskim schemacie (walki bogów, gigantycznej teomachii, ale o taką lichą mieścinę jaką była ta prawdziwa Troja..? Jak dla mnie - totalny zaskok)

Nie chce żeby z jakiegokolwiek faktu historycznego (polskiego) coś takiego zrobiono. Film historyczny to film historyczny, a nie zabawa w tworzenie mitu. Potem wychodzą nam pokolenia, które zamiast uczyc się prawdy chlonną bzdety filmowe a co gorsza powtarzają to...tak nie może byc.

**) Ależ "Wojna Trojańska" to mit ! Tle, że mit w rozumieniu Starożytnych nie naszym. Przecież starogrecki mit, to dokładnie to samo co średniowieczna łacińska legenda, czyli po prostu opowiadanie. Często nieznanego (zapomnianego) autorstwa, ale nigdy nie podważane od strony historycznej, przyjmowane jako absolutna prawda ...

Krzyżacy to świetny materiał na film, ale w zyciu nie w amerykańskim stylu!

**) jestem za amerykańskim stylem, ale na "naszą modłę"....

Poza tym nauczymy sie odpowiedniej promocji i szukaniu pieniędzy na propagowanie a nie ściąganiem stylów innych Razz

**) ten kto wyda kasę, znajdzie też ją na promocję dzieła które sfinansował. Pzrecież nie chodzi o filantropię, lecz interes na którym wszyscy mają zarobić..Smile)) To jest właśnie coś czego polska kinematografia nie potrafi wciąż zrozumieć. Zrobić atrakcyjnie, prawdziwie, wzruszająco, ze smakiem znajomością tematu i realiów, a jednocześnie zarobić na tym krocie pieniędzy (Wikingowie, Braveheart, Król Artur, Titanic, Tańczący z wilkami, Ojciec chrzestny, Dawno temu w Ameryce, Pożegnanie z Afryką, etc)...

fenek6665

PostWysłany: Wto Lis 16, 2010 17:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To prawda. Amerykanie mają taki "styl" tworzenia fabuły filmu, a nie inny... I nie należy ich za to obwiniać- to jest ich wizja... a to, jak przyjmiemy film zależy tylko od nas.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne  Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: