| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: Tango |
|
|
Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.
| Cytat: | | Jest to dramat o współczesnym społeczeństwie, w którym panuje konformizm, anarchia, brak postaw. Farsową sytuację kompletnego pomieszania i rozprzężenia opanowuje i wykorzystuje władza. "Tango" to już klasyka, najbardziej znany i najważniejszy utwór Sławomira Mrożka o społecznych zagrożeniach. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: Tango |
|
|
Bo kiedyś było inaczej. A jak jest teraz? Totalna swoboda. Najbardziej lubiane
ze słów TOLERANCJA! Ale jak? Co? Do czego nam ta tolerancja? Do wszystkiego! Już
nie mowa o kolorze skóry czy innym wyznaniu. Te czasy minęły.. Tolerancja wobec
zdrady, wobec anarchii, wobec dezorganizacji, wobec swobody, wobec życia bez
zasad... Och jak pięknie! Jak wspaniale! W końcu mamy to, czego chcieliśmy od
wieków...Sławomir Mrożek (moim zdaniem) w sposób genialny zobrazował polskie
społeczeństwo. Rodzina Stomilów podzielona na 3 grupy: pokolenie
"przedwojenne" - stary wujcio Eugeniusz i babcia Eugenia, pokolenie
PRL - owskie - pa Stomil i jego wspaniała małżonka Eleonora oraz pokolenie żyjące
współcześnie - nie dość współczesny Artur i na dość współczesna Ala. Do tej
mieszanki wybuchowej należy dodać pana Edka (metaforę komunizmu). Totalne
szaleństwo. W stylu Mrożka sporo absurdu, komizmu i wiele, wiele wątków do
rozmyślań. Więc o co w zasadzie walczyliśmy? Wolność!Wolność! Wolność! ...i co dalej?
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 17:24 Temat postu: |
|
|
| "Tango" nie jest tylko obrazem polskiego społeczeństwa, jest to raczej ogólny obraz tzw. zachodniego społeczeństwa. Im później tym dramat staje się bardziej aktualny, myślę że nigdy nie był tak aktualny jak dziś. Nawet wtedy kiedy Mrożek pisał to dzieło, nie odnosiło się ono do społeczeństwa tak jak dziś. Współcześnie serwuje się nam hedonistyczny obraz życia jako ten najlepszy i teraz formą buntu staje się właśnie konserwatyzm i zakorzenienie w tradycji. Mam tylko nadzieję, że "Tango" nie będzie wiecznie aktualne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 7:11 Temat postu: |
|
|
Pewnie nie będzie wiecznie aktualne. Cóż, żyjemy w świecie przemian.
Niemniej "Tango" należy przeczytać mi dać się Mrożkowi zachwycić. Dać mu się porwać i zabrać w tę dziwną, przedziwną grę. Ja spotkanie z Mrożkiem wspominam bardzo miło, choć było to dopiero w liceum. I chyba większości moim rówieśnikom się podobało. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 15:45 Temat postu: |
|
|
"Tango" jest bardzo dobre, jednak ja cenię autora za zbiory opowiadań: "Słoń", "Wesele w Atomicach". _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 17:50 Temat postu: |
|
|
Tango było jedną z niewielu lektur, które mnie zachwyciły. Dramat ten trafia do młodych ludzi, między innymi dzięki wspaniałym kreacjom bohaterów oraz humorowi. Jednocześnie jest tak przedstawiony, że można sbie samemu wyobrazić poszczególne sceny. _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 17:47 Temat postu: |
|
|
Mnie "Tango" nie zachwyciło szczególnie, chociaż próbowałam znaleźć z nim coś pasjonującego. Ale się nie udało i już.  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|