| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: MAŁY KSIĄŻĘ |
|
|
Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.
| Cytat: | Piękna, poetycka opowieść o poszukiwaniu przyjażni, bliska sercu każdego czytelnika dzięki swojej nieprzemijającej mądrości.
Żyjący na innej planecie mały bohater tej książki kocha i pielęgnuje różę nie wiedząc, że nie jest ona jedynym okazem tego kwiatu na świecie. Kiedy opuszcza planetę i na Ziemi przekonuje się, że takich kwiatów jest wiecej, jego uczucie dojrzewa, rozumie bowiem, że porzucając swoja różę naraża ją na niebezpieczeństwo. "Ona jest taka słaba - mówi Mały Książę. - I taka naiwna. Ma cztery nic niewarte kolce do obrony przed całym światem." |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
asia

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: MAŁY KSIĄŻĘ (miękka) |
|
|
| Ta książka jest po prostu piękna. Warto ją przeczytać. Polecam!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kasia (Bondzio)

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: MAŁY KSIĄŻĘ (miękka) |
|
|
| Ta książka to najpiękniejsza i najgłębsza sentencja życia i przyjaźni. Kocham ją!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edziulka

|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 13:13 Temat postu: |
|
|
To była jedna z nielicznych lektur, jakie przeczytałam .
Uwielbiam tę książkę!!!
Od jakiś 2-3 lat kupuję w miarę regularnie książki i "Mały Książę" to była jedna z pierwszych, które musiałam mieć. Od razu oczywiście przeczytałam. Może i nie znam tekstów na pamięć, ale kilka wybranych zdań mam wypisanych w zeszycie do "złotych myśli" .
A taka ciekawostka - byłam jakiś czas temu na przedstawieniu, które nosiło tytuł taki, jak książka Exupery, ale w bardzo luźnym powiązaniu była fabuła i treść przedstawienia. I bardzo mi się to przedstawienie nie podobało . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Yagami

|
Wysłany: Sob Lis 29, 2008 14:49 Temat postu: |
|
|
| To najsłynniejsza książka tego autora. Nie bez powodu. Nie dziwię się, że to obowiązkowa lektura, bo szkoda by było, gdyby młodzież jej nie znała. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 6:54 Temat postu: |
|
|
To chyba książka bliska każdemu czytelnikowi. W swojej prostocie porusza tematy bardzo delikatne. Nie jest przy tym sentymentalna i ckliwa. Mnie najbardziej porusza historia o lisie.
Oczywiście "Mały książę" ma specjalne miejsce w mojej biblioteczce i już nie raz do niej wracałam. Na pewno będę ją czytać moim dzieciom. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 15:10 Temat postu: |
|
|
Niepodważalny klasyk  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 19:07 Temat postu: |
|
|
| Troche przypomina mi ksiązki Paula Coelho szczegolnie Alchemika. Nie wiem czemu. Chyba jest po prostu równie refleksyjna i ma w sobie coś dzięki czemu zawsze chętnie do niej wrócę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 7:24 Temat postu: |
|
|
Antoine de Saint-Exupéry napisał moim zdaniem bardzo dużo mądrych książek. Jego literatura jest naprawdę mądra. Dziś brakuje takich pisarzy. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 13:12 Temat postu: |
|
|
zgadzam sie z tobą
ta książka jest bardzo ładna i interesująca
lubię ją czytać
Jaka akcja Wam się najlepiej podoba w Małym Księciu?
bo mi się podoba jak rozmawiał z lisem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 13:13 Temat postu: |
|
|
Ja lubię fragment z pijakiem. Chociaż myślę, że nie należy dokonywać takich podziałów, bo cała opowiastka stanowi jednolitą całość i jako całość funkcjonuje najlepiej.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 14:04 Temat postu: |
|
|
Mój ulubiony fragment (jeśli już o tym mówimy) to opowieść z lisem. O tym jak stopniowo nawiązuje się więzi, jak rodzą się przyjaźnie, jak nawzajem trzeba się "oswoić". Ale też o tym, że bierzesz odpowiedzialność za to, co oswoiłeś.
Dla mnie to najbardziej pouczający moment i chyba najbardziej wzruszający.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 14:14 Temat postu: |
|
|
masz racje
ja też tak sądzę |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 10:01 Temat postu: |
|
|
Wszystkim, którzy tęsknią za Małym Księciem, polecam książkę "Mały Książę odnaleziony" - autor: Jean-Pierre Davidts
- a pierwowzór najlepiej czytać w oryginale
Dla mnie najważniejszą myslą z tej ksiązeczki jest ta o odpowiedzialności za to, co się oswoiło.
A w nawizaniu do tytułu wtku- nie rozumiem, po określenie: w miękkiej okładce- czy wydania miękka/twarda okładka różnią się treścią? Nie. No chyba, że mamy dyskutowac o rodzaju okładki W takim razie głosuję za twardą  _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 14:38 Temat postu: |
|
|
A ja słyszałam wiele negatywnych opinii o kontynuacji "Małego księcia". W ogóle sama idea, że ktoś wykorzystuje znane i uznane już dzieło nie podoba mi się. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|