| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 21:20 Temat postu: |
|
|
Tak szczerze to trochę żałosne, żeby papież musiał recenzować książki i jej potępiać.
Dziś w nocy, zbierzmy się wszyscy przy wielkim ognisku, zróbmy 3 obroty w lewo, spluńmy przez lewe ramię i spalmy wszystkie książki Pottera (akurat byłabym za, ale nie o to chodzi )) _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 21:24 Temat postu: |
|
|
No wiesz, zarzuty sa calkiem powazne - promowanie magii i okultyzmu, uniejszanie znaczenia Boga w zyciu dziecka, nawiazania do satanizmu i neopoganizmu, nieuwzglednienie sfery religijnej w zyciu ucznia
Zuo czai sie za kazdym progiem... _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 21:27 Temat postu: |
|
|
| Przenieśmy się może do Literatury młodzieżowej - Harry Potter? Będzie bardziej uporządkowanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 23:16 Temat postu: |
|
|
| Ney napisał: | No wiesz, zarzuty sa calkiem powazne - promowanie magii i okultyzmu, uniejszanie znaczenia Boga w zyciu dziecka, nawiazania do satanizmu i neopoganizmu, nieuwzglednienie sfery religijnej w zyciu ucznia
Zuo czai sie za kazdym progiem... |
http://film.onet.pl/0,0,1566730,1,600,artykul.html _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
misia

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 18:13 Temat postu: |
|
|
tą lekturę czytałam jest super  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 9:59 Temat postu: |
|
|
Ach to przecież jedna z najpiękniejszych książek. Tyle ile w tej małej książeczce to chyba nigdzie nie ma zawartych złotych myśle, życiowych prawd. Ja wracam często to "Małego księcia" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 14:04 Temat postu: |
|
|
| Postanowiłam ją sobie ostatnio przypomnieć i to naprawdę piękna książka. Mówi tyle o życiu w prosty, symboliczny sposób. Świat widziany oczami dziecka jest zawsze obrazem prawdziwym, skłaniającym do przemyśleń nad tym, co nas otacza. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 17:13 Temat postu: |
|
|
| też chyba przeczytam kolejny raz:) zrobiłam sobie ochote pisząc tu o tym |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 10:23 Temat postu: |
|
|
A czytaliście może "Mały Książę odnaleziony" Jean-pierre Davidts?
Można powiedzieć, że jest to kontynuacja książki utrzymana w tym samym stylu, ale poruszająca bardziej współczesne problemy, tym razem Mały Książę spotyka ekologa, statystyka i speca od reklamy. Najlepsze jest to, że autor zachowuje to charakterystyczne spojrzenie na świat z perspektywy dziecka wraz z całą jego prostotą i naiwnością. Genialna. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 20:32 Temat postu: |
|
|
Bergisel dzięki za informację. Na pewno po nią sięgnę. Niestety nie jest dostępna w księgarniach, ale jest jeden egzemplarz w mojej bibliotece, więc jutro wyślę zamówienie i będzie do odebrania niedługo.  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 20:39 Temat postu: |
|
|
Bardzo się cięszę Daj koniecznie znać jakie na Tobie ta książka zrobiła wrażenie. Jedyne co można zarzucić pisarzowi to to, że skopiował styl Exupery'ego przez co książka jest taka przejmująca, ale nie świadczy to dobrze o kunszcie pisarskim autora. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 13:46 Temat postu: |
|
|
Już jestem po lekturze tej książki i muszę przyznać, że była genialna. Z samego rana pojechałam do biblioteki i jak tylko z niej wyszłam, miałam ochotę zacząć czytać. Przez to na przystanku przegapiłam swój tramwaj, a następnym dojechałam do końca trasy.
Uważam, że naprawdę warto przeczytać tą książkę. Davidts pisze bardzo podobnie do Antoine de Saint-Exupery'ego, i tak jak mówisz Bergisel, dzięki temu opowieść jest magiczna. Autor świetnie pokazuje absurd współczesnego życia na przykładach ekologa, zarządcy, statystyka... Naprawdę jest to godna polecenia lektura.  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 20:34 Temat postu: |
|
|
Bardzo się cieszę, że zrobiła na Tobie takie samo wrażenie. Zawsze ubóstwiałam Małego Księcia, a dopiero teraz dowiedziałam się, że istnieje taka książka, która jest jej kontynuacją. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
przemek1996

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 18:12 Temat postu: |
|
|
| Moim zdaniem książka pt."Mały Książe" była bardzo ciekawa.Poruszała różne problemy np.przyjaźń(wątek z lisem) czy śmierci(wątek z wężem).Utwór dał mi dużo do myślenia,choć z początku go nie zrozumiałem.Ksiązka bardzo mi się podobała.Przeczytanie jej polecam każdemu,a szczególnie dorosłym,którym bardzo,a to bardzo pomoże zrozumieć dzieci. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Matik13

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 18:13 Temat postu: |
|
|
| Niedawno przerabiałem tą książkę. Jest świetna! Do puki jej nie przeczytałem myślałem, że to jakaś bajka dla dzieci czy coś w tym stylu. Myliłem się, ta książka jest poprostu świetna i nie tylko dla dzieci. Czytając ją natknąłem się na wiele cudownych cytatów. Zrozumiałam wiele ważnych rzeczy i jestem dumny z siebie, iż ją przeczytałem. To naprawdę wspaniała książka! Polecam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|