| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
aleksandra1994

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 11:20 Temat postu: |
|
|
ta książka jest cudowna
polecam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 16:53 Temat postu: |
|
|
a wiecie co możemy zrobić...zwracam się z prośbą dla tych którzy czytali...
możemy wypisać sentencje z książki Małego Księcia (pierwowzór jak nazwała Ilona)?
dobra to ja zaczynam
Oswoić to znaczy stworzyć więzy.
mod:
aleksandro1994 - po raz kolejny łączę Twoje posty.
Po prawej stronie masz opcję "zmień". Służy ona do edytowania swojej wypowiedzi, jeśli chwilę po wysłaniu jednego posta chcesz coś jeszcze dodać lub w tym wysłanym zmienić. Wtedy nie nabijasz sobie postów (co jest ogólnie źle przyjmowane przez społeczność forumową) ani nie piszesz post pod postem i można od razu do całości Twej wypowiedzi się odnieść.
Proszę o zastosowanie się do uwagi i korzystanie z funkcji, jakie daje to Forum. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 17:23 Temat postu: |
|
|
Piękna wzruszająca książka zapadająca głęboko w pamięć. Mały Książe potrafi wzruszyć , wprawić czytelnika w głębokie rozmyślanie tak tak. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 18:08 Temat postu: |
|
|
Książka jest trochę smutna ale i fascynująca. - tak, tak to zostawię, z domysłami i nie konkretnie.  _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 16:00 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o mnie, to nie będzie chyba nic zaskakującego, jeśli powiem - ta ksiażka jest cuuuudna!
| Madalleno napisał: | | A ja słyszałam wiele negatywnych opinii o kontynuacji "Małego księcia". W ogóle sama idea, że ktoś wykorzystuje znane i uznane już dzieło nie podoba mi się. |
Mnie też się ta idea nie podoba. Nie podoba mi się nawet jeśli pisze to ktoś bezpośrednio związany (czysto hipotetycznie) z zmarłym pisarzem, np. syn. Denerwuje mnie to i nawet jeśli ogólnie jest dobrze napisane. Rzekłam  _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 16:29 Temat postu: |
|
|
Oh czyżbym widziała tu jakieś aluzje do syna mistrza Tolkiena?  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 17:29 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem Tolkien jest cudny, bo napisał cudną książkę  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 20:41 Temat postu: |
|
|
Żeby tylko jedną... Gdyby nie Tolkien, życie byłoby szare i bez sensu. _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 21:00 Temat postu: |
|
|
Tolkien nie wymyślił niczego, czego by na świecie nie było. Jego fenomen polega raczej na zebraniu tego i przedstawienie w taki sposób, żeby można było to zobaczyć gołym okiem.
Jeżeli ktoś wymyślił kubeczek od jogurtu, tzn. że wymyślił coś, czego nie było? Nie. Składniki kubeczka od jogurtu istniały zawsze. Potrzeba tylko mądrej osoby, która to ukaże. I za to Tolkienowi należą się pokłony aż do piwnicy.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 21:23 Temat postu: |
|
|
Ale ja nie napisałam, że Tolkien wymyślił coś nowego. Stwierdzam tylko fakt (może być nawet autentyczny ) że bez Jego twórczości życie miało by kolor szarokoperkowego różu.  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 12:00 Temat postu: |
|
|
| yen napisał: | Ale ja nie napisałam, że Tolkien wymyślił coś nowego. Stwierdzam tylko fakt (może być nawet autentyczny ) że bez Jego twórczości życie miało by kolor szarokoperkowego różu.  |
No, to zależy czyje życie. Ja tam nie narzekam  _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kermit

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 20:44 Temat postu: |
|
|
A do mnie "Mały książę" nie przemawia w taki sposób jak do reszty "świata" :/ Nie wiem, może to ja jestem dziwny, a może to przez to, że jak musiałem ją czytać to już każdy mi mówił, że jest cudowna i piękna i po prostu zaczęto mi wmawiać, że dla mnie ta książka też jest cudna i piękna. Chyba to zepsuło całą magię tej książki, bo tak naprawdę jeszcze za nim zacząłem ją czytać to już miałem ugruntowane zdanie na jej temat ...
Szkoda, może kiedyś do niej wrócę i wszystko będę inaczej widział i nareszcie sam ułożę opinię o tej książce?
Kermit. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 7:54 Temat postu: |
|
|
| ja "Małego Księcia" czytałam pierwszy raz będąc dzieckiem, więc na pewno nie zrozumiałam go w 100%. Kiedy ponownie zabrałam się do tej książki, wywarła na mnie duże wrażenie. Czuję, że wyniosłam z tego czytania więcej, niż wtedy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 16:31 Temat postu: |
|
|
| gdzieś_tam napisał: | | ja "Małego Księcia" czytałam pierwszy raz będąc dzieckiem, więc na pewno nie zrozumiałam go w 100%. Kiedy ponownie zabrałam się do tej książki, wywarła na mnie duże wrażenie. Czuję, że wyniosłam z tego czytania więcej, niż wtedy. |
To kwestia odkrywania różnych warstw tej książki - jednej dla dzieci, drugiej dla starszych. Dla mnie obie są istotne i cieszę się, że mogłam ją tak "podwójnie" odkryć - najpiew jako dziecko, potem już nieco starsza _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 16:52 Temat postu: |
|
|
Za każdym razem gdy czytam "Małego Księcia" (a przeczytałam ponad dziesięć razy) to odkrywam coś nowego.
Tę książkę można czytać i czytać i za każdym razem wydaje się nowa  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|