| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: INTYMNA TEORIA WZGLĘDNOŚCI |
|
|
Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.
| Cytat: | Zbiór opowiadań o najintymniejszych zakamarkach ludzkiej duszy, ukazujący zaskakujące powiązania między biologią czy chemią a reakcjami psychologicznymi, emocjonalnymi człowieka. Jak ważny jest dla małżeństwa jest tlenek azotu? Jakie są przyczyny uczucia lekkości, które ogarnia człowieka po pierwszej spowiedzi? Jaki wpływ na limfocyt T4 może mieć miłość?
W Intymnej teorii względności Janusz L. Wiśniewski wyjaśnia te i inne zależności, łącząc w sposób nieco postmodernistyczny język literacki z kodem naukowym.
Intymna teoria względności to także opowieść o różnych rodzajach miłości i śmierci, nadziei i rozpaczy zainspirowana autentycznymi ludzkimi losami. Ukazuje portrety niespełnionych kochanków, bezradnych rodziców, niekochanych dzieci, samotnych ojców. Postęp technologiczny i naukowy w niczym nie zmienia ich dramatów. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
:-****for Wisniewski:):):

|
|
|
| faaaaajna ksiazka ale moim skromnym zdaniem recezja myli i zle naprowadza co w tej ksiazce mozesz znalezc ale i tak polecam !!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Klaryska

|
|
|
bardzo ciekawa ksiazka;)
Polecam ja wszystkim, ktorzy nie potrafia odnalezc sie we wspolczesnym swiecie, a takze tym ktorzy nie potrafia zrozumiec siebie... czy innych;)
Polecam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Inez

|
|
|
| Miłość jest trudna.A im trudniejsza tym piękniejsza.Wszystkie książki Pana Janusza mają w sobie magię codziennego poranka i dają siłę na resztę dnia.Polecam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaska

|
|
|
| jestem jak zaczarowana po przeczytaniu tych opowiadań. REWELACJA! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Teresa Czekanowska

|
|
|
| Przepraszam, bo to nie do recenzji, tylko do daty. Dziś nie jest 25 wrzesień, tylko 25 (dzień) WRZEŚNIA. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Daugter of Odin

|
|
|
książeczka powaliła mnie na kolana;)
Nie sądziłam,że godzina czytania może wywrzec tak silne wrażenie i spowodowac tak wiele emocji!
polecam gorąco!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justus

|
|
|
bardzo przyjemna książka, choć nie ucieka też od tematów szczerych i prawdziwych a co za tym idzie przykrych, jednak daje nadzieje...na co? nie zdradze... choć spotkałam się z opiniami że za bardzo nie realistyczna....ale przecież to tylko życie:)polecam:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja

|
|
|
| Abstrakcja? Nie... Rzeczywistość! Rzeczywistość? Nie, abstrakcja... Co mówią nam takie tytuły opowiadań: "Czas połowicznego rozpadu", "Zanik jednoczesny", "Przewodnictwo szkła" czy "Funkcja rozkładu cierpienia"? Dla ułatwienia podpowiem, iż nie są to wcale tematy wyjęte z podręcznika fizyki! Każdy z tych tytułów niesie ze sobą pewną prawdę, tym razem nie tę naukową, potwierdzoną na podstawie licznych badań, ale taką normalną - życiową. Wspaniały człowiek, o ogromnych zdolnościach prozatorskich, jakim niewątpliwie jest Janusz Leon Wiśniewski napisał wspaniałą książkę składającą się z historii, które potrafią poruszyć serca... Są to historie na ogół smutne. Nie chcę jednak, abyście zrozumieli, iż książka ta jest szczególna, gdyżpotrafi wywołać w czytelniku wzruszenie za pomocą smutku... Nie. Autor ukazuje nam smutek na tle miłości. I to najbardziej boli! Osoby, które się kochają, potrafią nawet w obliczu tragedii znaleźć siły, które pozwolą im żyć całym sobą do końca. Książka nasuwa mnóstwo refleksji oraz wątpliwości. Czasem, gdy jest mi smutno i źle, i wydaje mi się, iż jestem najnieszczęśliwszym człowiekiem na świecie, sięgam po "Molekuły emocji" lub własnie "Intymną teorię względności" pana Janusza i czytam... i myślę sobie wówczas, jak bardzo się myślę i jak wiele posiadam szczęścia... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 16:28 Temat postu: |
|
|
| Bardzo ciekawa i lekka aczkolwiek wole Wiśniewskiego w wersji "Smotność'' w sieci ale to z racji tego ze bardzo przyjemnie sie go czyta a ten zbior opowiadaj jest bardzo krociutki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
saruskaaa

|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 19:54 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam jego książki. "teorię..." skończyłam właśnie wczoraj z wypiekami na twarzy i miałam do siebie żal, że nie rozkoszowałam się słowem pana Wiśniewskiego, bo z nim jak z czekoladą - im wolniej, tym większą sprawia przyjemność _________________ „Słowami też można dotykać. Nawet czulej niż dłońmi.” http://coraz-blizej.blogspot.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|