'; //$gandalf_ads='BRISINGR $gandalf_ads='

Promocja Świąteczna '; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; $gandalf_ads='Zagłosuj na nas
'; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; if(time() > mktime(0, 0, 0, 4, 1, 2012)) { $gandalf_ads='
'; } ?> Paw królowej - Strona 2 » Forum Księgarni Gandalf
Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Paw królowej
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ja

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47    Temat postu: Paw królowej Odpowiedz z cytatem

Ksiazka pani Doroty Maslowskiej wprawila mnie w niejakie oslupienie. Oczywiscie, ze wydana mogla byc jedynie z funduszy Unii Europejskiej, nie sadze bowiem, zeby ktokolwiek w kraju ryzykowal sponsoring przy jawnej wrogosci wobec sztuki odbiegajacej od powszechnie dosyc wasko rozumianych norm moralnych. "Brzydkie" i "wulgarne" slowa wcale nie stawiaja Polakow w zlym swietle na zachodzie. W zlym swietle stawia nas wyuzdana odraza do tego co wulgarne, niezaleznie od intencji owych wulgaryzmow. Osobiscie odczuwam ekstaze przy tych nieskrepowanych, synkretycznych formach, ktore zbudowala Maslowska. Ta hybryda, ktora mielismy wszyscy okazje przeczytac, choc jest istotnie wulgarna, to nie jest zwykla brednia o Pochwach i Penisach - to nie zboczony szajs ani tandetne [...]o. Ta ksiazka to [...]o na[...] z prawdziwym wdziekiem i artyzmem, [...]o przylizane , wypieszczone i uformowane powabnie. Widze tu z hukiem rostrzaskany o bruk strzep kiepskiej, romantycznej powiesci; lecz roztrzaskany celowo i z humorem. "Paw Krolowej" to arcydzielo kiczu, godne strumykom swiadomosci Ulissesa, bo Maslowska to wspolczesny James Joyce w spodnicy. W spodnicy i bez majtek.

(Wybaczcie brak Polskich znakow. Recenzja przybyla z daleka Razz)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Judyta

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47    Temat postu: Paw królowej Odpowiedz z cytatem

Książka? Czy to można nazwać książką? Czytałam i sądzę, że jest ona poniżej jakiegokolwiek poziomu. Wciąż jakieś dziwne słowa i niedokładne, a w zasadzie nieudane rymy... Szkoda słów. Naprawdę.
Powrót do góry
m.s.

Nie wiem, kto świadczącą o niezrozumieniu tekstu recenzję nagrodził dwoma punktami.
Powrót do góry
dg

no ja właśnie też nie wiem... a przecież zmiana szyku zdań nie ma na celu dowartościowania czytelników... jest to po prsotu zwykła zabawa słowami, też takiej używam najczęściej gdy piszę do znajomych, ale to nie oznacza, że inaczej nie potrafię...
ewidentnie widać, że niektórzy ludzie jeszcze nie są przygotowani żeby odbierać sztukę w tak prostym wymiarze...
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2009 6:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie dziwi mnie powszechny brak zrozumienia dla literatury Masłowskiej. Sama czytałam jej utwory i podobały mi się. Jeśli chodzi o warstwę językową to prawdziwe mistrzostwo. Ale ponieważ język wybija się na pierwszy plan, to fabuła książki staje się dla większości niezrozumiała. Nie każdy musi czytać Masłowską, nie każdy musi ją lubić, ale po co od razu dyskredytować ją jako twórcę literatury ?

Osobiście uważam, że dobrze, iż istnieją na polskim rynku takie pozycje. Każdy ma prawo wyboru. Masłowska stworzyła własny styl, własną koncepcje powieści i pewnie kiedyś nasze dzieci, wnuki będą się o niej uczyć w szkołach.

Polecam najnowsze dzieło Masłowskiej "Między nami dobrze jest". Króciutki utwór, a jakże dobitne charakteryzujący polskie społeczeństwo.
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Wto Kwi 28, 2009 11:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj widziałam zapowiedź filmu "Wojna polsko-ruska pod flagą białoczerwoną" i powiem szczerze, że niezmiernie się zdziwiłam. Nie wyobrażam sobie ekranizacji tej powieść. Masłowska realizuje się głównie w warstwie językowo-stylistycznej, co trudno przedstawić na filmie.

A co wy o tym myślicie ? Da się według was z powodzeniem przełożyć powieści Masłowskiej na ekran kinowy ?

P.S. Siedząca obok mnie kobieta po obejrzeniu zapowiedzi filmu powiedziała do swojego towarzysza: "To jakiś horror jest" RazzRazz
brujo

PostWysłany: Nie Maj 03, 2009 17:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak , tak Masłowska jest genialna. Rozpływam się zarówno nad formą i treścią.
Paw Królowej to wielce wysublimowane dzieło polskiej awangardy literackiej.
ainterior

PostWysłany: Wto Wrz 08, 2009 18:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Treści jej książek (,,Paw Królowej" i ,,Wojna...") dokładnie już nie pamiętam (może czas odświeżyć...), ale pamięć jej stylu pozostanie mi raczej na dłużej. Świetnie się czytało, zachwycało i w ogólną kompozycję wpasowywało. Dla Masłowskiej duży plus.
Aczkolwiek dla wielu osób jest ona zupełnie niestrawna i śmiesznie się czasem dyskutuje na ten temat z kimś posiadającym ewidentnie wyższe poczucie estetyki ode mnie Wink
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Sob Wrz 12, 2009 12:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy w tyk przypadku chodzi o wyższe wyczucie estetyki czy raczej o elastyczność literacką.

Bo żeby odkryć Masłowską trzeba ją czytać z pozycji otwartego czytelnika, niezastałego w poglądach i gustach literackich.

Wtedy lektura może przynieś wiele przyjemności.
ainterior

PostWysłany: Sob Wrz 12, 2009 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm nie zgodzę się. Ktoś, kto takiego stylu nie lubi i go drażni, choćby się nie wiem jak otworzył to ta lektura przyjemności mu nie przyniesie. Może docenić, ale nie polubić. Tak jak ja mam z Kapuścińskim- cenię, starałam się przy czytaniu ,,otworzyć"- ale za Chiny nie polubię i nie będę czerpać z czytania jego książek przyjemności...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: