| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
sylwia1519

|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 20:53 Temat postu: książki o wampirach, czarownicach itp. |
|
|
Zauważyliście że ostatnio coraz bardziej są popularne tego typu książki, np. saga Zmierzch, Świat Nocy, Pamiętnik wampirów itd. Ja sama czytam takie książki, dlatego chciałabym wiedzieć co o nich sądzicie. A może polecicie mi jakąś fajna pozycje? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 23:13 Temat postu: |
|
|
Wymienionych tytułów nie czytałem, na podstawie filmu mam złe zdanie o "Zmierzchu" natomiast bardzo lubię wszelkie filmy oraz książki o wampirach i wilkołakach, które nie są romansami dla nastolatek(chociaż w "Księżycu w nowiu" w filmie bardzo mi się podobało jak zrobili wilkołaki).
Z książek mogę Ci polecić trylogie Magdaleny Kozak zaczynającą się od "Nocarza" (następnie "Renegat" i "N.I.K.T"). Przedstawione są tam wampiry w czasach współczesnych. Jedne pracują we współpracy z rządem i piją sztuczną krew a inni są renegatami i piją normalną krew. Bardzo ciekawa fabuła oraz wartka akcja. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 2:32 Temat postu: |
|
|
| Dla mnie Zmierzch to książki kierowane raczej do przedziału "wczesnych nastolatków". Porównywane na początku do Harrego Pottera, podobno zdecydowanie gorsze. Widziałam pierwszą część filmu - straszne nudy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 8:49 Temat postu: |
|
|
Tak, ostatnio zrobiła się wielka moda na wampirów. Wszystko po sukcesie Meyer.
Ja znam tylko Zmierzch i jakoś nie ciągnie mnie do innych książek o tej tematyce.
Ale jeśli są nastolatki, które to czytają, niech czytają. Lepiej to niż nic  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 9:22 Temat postu: |
|
|
| Co do książki o wampirach to kilkoro przyjaciół poleciło mi "Historyka" Elizabeth Kostov. Jest to książka o Draculi, podobno świetna. Mam zamiar ją przeczytać w najbliższym czasie to opiszę moje wrażenia tutaj. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 10:17 Temat postu: |
|
|
| Opisz, może będzie lepsza od "Zmierzchu" więc i ja chętnie przeczytam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 10:35 Temat postu: |
|
|
Też słyszałam o tej książce, niektórzy porównują ją z "Kodem Leonarda Da Vinci".
Tu masz opis z Gandalfa:
| Cytat: | | Zanim zaczniesz czytać tę książkę, sprawdź, czy drzwi do Twojego domu są zamknięte na klucz! Kiedy młoda Amerykanka żyjąca w Europie znajduje średniowieczną książkę i plik listów złowrogo zaadresowanych do "Mojego Drogiego i Nieszczęsnego Następcy", jej życie odmienia się na zawsze. Ruszając śladami najsłynniejszego demona w historii - Draculi, odbywa podróż, która doprowadza ją do odkrycia wstrząsającej prawdy o jej ojcu, zaginionej matce i dziadku, przepadłym bez wieści. Tajemnice kryjące się w bibliotekach, archiwach i monasterach, od Stambułu po południe Francji, wiodą ją w sam środek niewyobrażalnego zła ukrytego w czeluściach historii. By je pokonać, całe generacje naukowców traciły reputację, zdrowie psychiczne, a nawet życie... Zbrodnie, spisek, wielka przygoda i nieprzewidywalne zakończenie w jednej z najbardziej niezwykłych powieści ostatnich lat, brawurowo łączącej współczesność, przeszłość i fantazję. |
_________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marsac

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 11:02 Temat postu: |
|
|
Obecnie te klimaty są mi dalekie ale kilkanaście lat temu to była moja kultowa seria:
http://www.gandalf.com.pl/s/nekroskop/
Aż się zdziwiłem, że są dalsze części - ja czytałem chyba 5 .
Naprawdę dobra. _________________ Pierwsze w Polsce forum o puzzlach
Nasza mądrość wywodzi się z naszego doświadczenia, a nasze doświadczenie z naszych głupstw.
Guitry
Trzeba trzymać gaz - Grigorij Łaguta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maradeth

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 16:26 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się co do Zmierzchu. Po obejrzeniu filmu książki nie czytałam, chociaż była w planach. Wampiry - wegetarianie, czy to ma sens? A w dodatku jeden zakochany to już w ogóle robi się z tego tani romans, jak dla mnie.
Z moich ulubionych to 'Wywiad z wampirem' A. Rice (ogólnie bardzo lubię jej książki).
A poza tym czytam dużo książek o takiej tematyce |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 17:51 Temat postu: |
|
|
Ten pomysł z "wegetarianizmem" nawet mi się podobał.
Choć niewiele miał wspólnego z prawdziwym wegetarianizmem  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sylwia1519

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 17:56 Temat postu: |
|
|
| Ja najpierw przeczytałam wszystkie 4 części zmierzchu a dopiero obejrzałam film, muszę powiedzieć, że film jest o wiele gorszy od książki. Chętnie przeczytam książkę o Draculi i Nocarza Magdaleny Kozak oraz Historyka, dzięki za propozycje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 19:42 Temat postu: |
|
|
| Maradeth napisał: | | Wampiry - wegetarianie, czy to ma sens? |
Wiesz, to jest zawsze coś innego, niż było Też uważam, że to fajne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maradeth

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 20:19 Temat postu: |
|
|
Hmm, no każdy ma prawo mieć swoje zdanie.
Ja wolę klasykę, mimo wszytko ;] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 18:10 Temat postu: |
|
|
To mi wpadła ostatnio bardzo fajna książka o tej tematyce, a mianowicie "Akademia wampirów" Richelle Mead. Polecana właśnie jako "pozycja obowiązkowa" dla fanów "Zmierzchu" W każdym razie czyta się naprawdę super! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 18:25 Temat postu: |
|
|
Jakoś na razie przestało mnie to kręcic, ta cała wampiromania.
A czytał ktoś może książki "Zawód: Wiedźma"? Podobno fajne.  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|