| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: PIĘĆ LAT KACETU |
|
|
Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.
| Cytat: | | Autor jest jednym z nielicznych, któremu udało się przeżyć koszmar wojny i obozu koncentracyjnego. Jak sam twierdzi, napisał te wspomnienia, aby były świadectwem dla przyszłych pokoleń, aby nie zapomnieć... W książce odsłania niezwykle szczerze własne refleksje, własną filozofię przetrwania, opisuje zachowania współwięźniów; zarówno tych, którzy zapisali się w jego pamięci bezwzględnym okrucieństwem, jak i tych, którym udało się zachować godność ludzką. Nikt przed Grzesiukiem nie opisał tak dokładnie brutalnej prawdy, jacy ludzie przeżywali te lata mordowni i głodu i co robili na co dzień, żeby przetrwać. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
weronika

|
|
|
| książka bardzo fajna równie dobrej jeszce nie czytałam chociaż przedstawia ona meczarnie jakie musieli przechodzic ludzie jednak znajduje się tam wiele chumory |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kolys

|
|
|
| Jest najciekawsząksiążk, którą czytałem w tej kategorii. Dzięki niej zdałem maturęz języka polskiego parę lat temu na ocenę bdb. Uważam, że książka ta powinna być lekturą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_secia_

|
|
|
| Świetna książka, wciagająca, mówiąca w sposób niebanalny o warunkach życia więźniów w obozach Dachau, Mauthausen i Gusen. Autor w sposób humorystyczny przedstawił ciągle miganie się od pracy jak również sposoby na zdobycie pożywienia jednak nie oszczędził czytelnikowi pełnych okrucieństwa, wręcz odrażających opisów walki czlowieka o przetrwanie, ciągłego bicia, poniżania, nie tylko ze strony nazistow ale również będących sprawką współwięźniów. Jest to książka z której czytelnik może się dowiedzieć jak naprawdę wyglądało życie w obozach, które stwożone byly po to, aby upodlić czlowieka, zaglodzić go, zabić. Polecam przeczytać bo warto. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja

|
|
|
Spojrzałam na chleb... I nie był to już tylko wytwór piekarzy. Nie była to też ciekawie utworzona mieszanka mąki, drożdży i innych składników. To było Coś znaczenie cenniejszego. Wzięłam chleb do ręki. Oderwałam skórkę i niemal z czcią zaczęłam przeżuwać w ustach. Próbowałam nadać tym chwilom świętości, bo wiedziałam, że przeminą, że pewnie już nigdy więcej nie będę doceniała tak mocno. W ustach poczułam słodki smak cukru. Taki zwykły chleb. Takie zwykłe "nic" dnia codziennego, o które mechanicznie modlimy się co wieczór. Taki dar. Przyczyna bicia, zabójstw, zdrady. Świętość. Możliwość przeżycia. Chleb. To samo, a jednak zupełnie inne.
Stanisław Grzesiuk, więzień obozów koncentracyjnych w Dachau, Mauthausen i Gusen opisał człowieka. Jego walkę z życiowym scenariuszem napisanym przez kogoś innego, jego walkę ze śmiercią. Przykra prawda o dostosowaniu się do warunków, do potrzebie wymazania uczuć. Nadzieja w drugiego człowieka i własne możliwości.
To książkę należy przeczytać. Uświadamianie, zrozumienie prowadzi do refleksji i wprowadzenia w życie pewnych zmian.
Następnego dnia jadłam chleb w pośpiechu. Nic to jednak nie znaczy. Pamiętałam... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
oszka

|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 15:39 Temat postu: |
|
|
| zagdzam sie ! Ksiazka godna polecenia ! Fantastyczna dla ludzi ktorzy nie umieja docenic tego co mają... polecam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 22:47 Temat postu: |
|
|
Lubię Grzesiuka - to jego warszawskie cwaniactwo i humor. Opowiada o takich czasach o wielkim koszmarze a jednak w tym wszystkim jest właśnie humor. Humor którym się bronił wtedy i który nam przekazuje. _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miszkos

|
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 11:45 Temat postu: |
|
|
Bardzo dobra książka. Grzesiuk nikogo nie ocenia, ani nie robi z siebie ofiary. a najbardziej przypadły mi do gustu te niesamowicie realistyczne opisy. Sposób w jaki Grzesiuk pisze pozwala poczuć to, co on przeżył...
No i przychodzi mi też na myśl" Inny świat" ... _________________ Im więcej potu na poligonie, tym mniej krwi w walce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Sob Cze 26, 2010 18:20 Temat postu: |
|
|
Czytałam i muszę przyznać, że to coś innego. Grzesiuk pokazuje cierpienie więźniów obozów bardzo dokładnie, opisy walki o życie, o jedzenie, o to żeby nie pójść do najgorszej pracy, gdzie wielu umiera... a to wszystko z lekkością i z dozą pewnego cwaniactwa, jeżeli można to tak ująć. Na pewno opłaca się po tą pozycję sięgnąć, chociaż Grzesiuk często trochę miesza - czasami można się było zgubić w różnorodności wątków. _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 20:37 Temat postu: |
|
|
Wyjątkowa książka. Dlaczego.? Bo opowiada o sprawach ostatecznych rozgrywających się praktycznie nieustannie na pograniczu życia i śmierci w sposób odarty z martyrologii. Żart splata się bestialstwem strażników. Egzekucja, tortury, cierpienie - a więc ogromny ciężar dramatu - przelata się z nagłą 'wstawką' w postaci czarnego humoru ... dowcipu, który wydaje się nie przystawać do sytuacji. Ale ... czyż również nasze życie nie przypomina często tragifarsy..? Śmiech towarzyszy rozpaczy, zdarza się że to co boleśnie dotyka innych nas nie porusza ... i tylko udaje współczucie ... będąc myślami całkiem gdzie indziej. Podsumowując ... jakimi słowami określić "Pięć lat kacetu"..? Krótko - takie jest życie ... _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 9:37 Temat postu: |
|
|
Ja w liceum zabierałam się za tę książkę. Ale jakoś nie szło mi i w końcu odłożyłam na półkę. U rodziców nadal jest, więc może kiedyś jeszcze sięgnę i podejmę wyzwanie... _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 13:45 Temat postu: |
|
|
Tak Edyto masz rację, sięgnięcie po tę książkę stanowi swoiste wyzwanie. Tu nie znajdziesz patosu,obozowej mitologii, nikogo na miarę św. Maksymiliana Kolbego, gotowego umrzeć za współwięźnia. Za to trafisz na ludzi, którzy rozpaczliwie pragną przeżyć - choćby jeszcze jeden dzień ... Grzesiuk nie czyni z siebie męczennika, bohatera, jest 'porażająco ludzki' w tym co pisze. Ale też to nie książka w stylu "Młodych Lwów", czy "Stąd do wieczności", to chwilami odrażająca rzeczywistość o której można z przekonaniem powiedzieć: ziemia zapomniana przez Boga... Tu nie liczy się honor, godność, samobójcza odwaga. Tu wygrywa spryt, przebiegłość, lizusostwo, umiejętność wykorzystania innych i gotowość na sprzedanie własnego sumienia. Ale powiedzmy sobie szczerze: czyż to nie jest ludzkie, "nasze"..? Wszakże większość z nas nie urodziła się bohaterami, kochamy życie i chcemy żyć nawet w obliczu własnego cierpienia, nieuleczalnej choroby ... Nasze życie to nie Hollywood z nieodłącznym 'happy endem', to bardzo często twarde "tu i teraz". Grzesiuk opisuje jak człowiek w obozowej codzienności zwierzęceje. Ale cóż, czy złote ramy świadczą o pięknie obrazu..? Chyba nie. To prawda jest przecież pięknem... Pozdrawiam.... ) _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|