| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: LISTY TERAPEUTYCZNE Znaleźć to, co działa |
|
|
Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.
| Cytat: | | Lubię listy. Lubię je dostawać, i na nie odpowiadać. Odpowiadam natychmiast. Albo wcale. To moja pierwsza książka. Przygotowując `Porządki miłości`, moje podstawowe dzieło, uświadomiłem sobie, że mam przecież jeszcze listy, które mógłbym jakoś w nim wykorzystać. Jednak gdy do nich sięgnąłem, okazało się, że mogą stać się odrębną książką. W pewnym sensie otwartą do dzisiaj. Słowo terapia ma wiele znaczeń. Dla mnie jednak zawsze najważniejsze było jego znaczenie pierwotne: służenie. W tym sensie są to listy służebne i służbowe. Czuję szczególny sentyment do tej książki. W jej tytule, zawiera się jedna z trzech definicji, za pomocą których można scharakteryzować mój sposób pracy, metodę i założenia: 1. Uznać to, co jest. 2. Znaleźć to, co działa. 3.Dotknąć w duszy miłości. Niniejsza książka zawiera moje odpowiedzi na listy, na prośby i pytania czytelników. Jest prawie jak rozmowa. Jednak do prawdziwej rozmowy dojdzie dopiero wtedy, gdy pytania, niekiedy ledwo zarysowane w tekście, ujawnią się w pełni w duszy czytelnika. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
x

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marta Goszcz

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: LISTY TERAPEUTYCZNE Znaleźć to, co działa |
|
|
Witam!
Książka "Listy terapeutyczne" jest piękna i mądra. Jest prawdziwą skarbnicą złotych myśli - pereł głębokiem mądrości, doświadczenia, wrażliwości, wiedzy...
Szczególnie polecam ją tym, którzy już mieli jakiś kontakt z metodą (albo chociaż przeczytali jakąś książkę o metodzie Berta Hellingera), ponieważ wtedy niektóre listy będą bardziej zrozumiałe dla czytelnika. Jednak wydaje mi się, że każdy czytelnik o otwartym sercu wyniesie z tej książki coś ważnego dla siebie.
W odpowiedzi na poprzedni wpis:
Bert Hellinger nie jest guru, ani tym bardziej nie jest niebezpieczny - nie mam pojęcia skąd te pomówienia.
A swoją drogą od co najmniej 2 lat spotykam w różnych miejscach w internecie agresywne ataki na Hellingera pisane ciągle przez TĄ SAMĄ osobę - AZE (podpisującą się też aze - kobieta, albo podobnie). Ciekawe skąd tyle agresji i nienawiści:/
Oczywiscie w tym duchu powypisywala mnostwo bredni na forum humanitas plus posluzyla sie fragmentami nagonki na Hellingera z Niemczech (jest tam zbyt popularny no i skuteczny, zeby klasyczni terapeuci, a gl. psychoanalitycy czuli sie przy nim bezpiecznie).
Oczywiscie Bert Hellinger jest psychologiem o wszechstronnym wykształceniu na które składa się psychologia, filozofia i teologia i jest też psychoterapeutą, który w swojej praktyce terapeutycznej pracował według wielu systemów zanim doszedł do swojej, autorskiej metody.
Zapraszam na oficjalną stronę Berta Hellingera, która zawiera bardzo wiele informacji o metodzie, ciekawe artykuly wywiade i inne sprawy zwiazane z tą terapią: http://www.hellinger.pl
Natomiast chętnych do rozmowy o metodzie zapraszam na forum hellingerowskie: http://www.hellinger - forum.pl
Pozdrawiam serdecznie!
Marta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marta Goszcz

|
|
|
cd.
Oczywiscie Bert Hellinger jest psychologiem o wszechstronnym wykształceniu na które składa się psychologia, filozofia i teologia i jest też psychoterapeutą, który w swojej praktyce terapeutycznej pracował według wielu systemów zanim doszedł do swojej, autorskiej metody.
Zapraszam na oficjalną stronę Berta Hellingera, która zawiera bardzo wiele informacji o metodzie, ciekawe artykuly wywiade i inne sprawy zwiazane z tą terapią: http://www.hellinger.pl
Natomiast chętnych do rozmowy o metodzie zapraszam na forum hellingerowskie: http://www.hellinger - forum.pl
Pozdrawiam serdecznie!
Marta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
prawda

|
|
|
| Ze stron terapeutów zajmujących się ustawieniami hellingera zaczeło znikać nazwisko HELLINGER. Ciekawe dlaczego jeśli pan Hellinger taki ok jest. Zostalo tylko hasło ‛terapia systemowa‛. Niesamowicie nieładna niekonsekwencja, prawda? Hellinger kłamie, że nie wie jak działa pole wiedzące. Działa tak jak to opisał Kampenhout (Hellinger napisał wstęp do jego książki). To po prostu seans spirytystyczny, który prowadzi do koszmarnych konsekwencji. Duchy zmarłych przodków często pozostają przy reprezentantach. Zaczynają się lęki, dręczenia i prawdziwy horror. Ostrzegam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Samanta

|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 13:55 Temat postu: |
|
|
| Czy ci co tak krytykują wiedzą o co chodzi? Ja brałam udział w wielu ustawieniach, byłam też świadkiem ustawień samego Hellingera - wielki człowiek, i żadne duchy do nikogo się nie przyczepiły. Oczywiście jest to możliwe u osób z silną nerwicą ( przykłady czasami widać w tzw.egzorcyzmach czynionych przez księzy). Dobrze jest nie wypowiadać się na temat, którego sie nie zna z autopsji. Książka świetna. polecam jeszcze inne książki tego autora, szczególnie "Sumienie miał czyste". Zaznaczam, że jest to lektura dla osób szukających czegoś więcej niż zwykła codzienność, osób refleksyjnych i lubiących tematy egzystencjalne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|