'; //$gandalf_ads='BRISINGR $gandalf_ads='

Promocja Świąteczna '; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; $gandalf_ads='Zagłosuj na nas
'; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; if(time() > mktime(0, 0, 0, 4, 1, 2012)) { $gandalf_ads='
'; } ?> Zaczatowani » Forum Księgarni Gandalf
Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zaczatowani

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Psychologia, poradniki, pedagogika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gandalf
Administrator

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47    Temat postu: Zaczatowani Odpowiedz z cytatem

Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.

Cytat:
ABC uzależnienia od internetu. Autorzy wnikliwie i z dużą znajomością tematu opisują życie na czacie. Sami przez kilka lat wędrowali po przeróżnych internetowych portalach i zatwardziale czatowali. Jednak instynkt obserwatorów - on jest przecież psychologiem, a ona dziennikarką - nie pozwolił im na całkowite zatracenie się w sieci. Postanowili ze swoich obsesji zrobić użytek - napisali więc książkę, opartą na solidnym materiale dowodowym, zastanawiającą, niepokojącą i zarazem fascynującą.
Czy już w niedalekiej przyszłości będziemy przedkładać cyberseks nad konwencjonalną miłość, czy grozi nam uzależnienie od wirtualnych osób, których płeć determinuje jedynie wybór nicka? A może ten świat okaże się dla nas dużo ciekawszy niż realny?
Książka jest ponadto próbą odpowiedzi na pytanie, jak internet wpłynął na naszą psychikę, potrzeby, lęki i marzenia, które pozornie tak łatwo zaspokoić można w sieci... Dowiesz się z niej ponadto czy już jesteś uzależniona(y)? I kto wie, może uda ci się jeszcze trochę o siebie powalczyć...
"Zaczatowani" to również swoiste kompendium internetowych terminów, niezbędnych, by w lot rozpoznawać sieciowe pułapki i nie błąkać się w tym labiryncie. Książkę otwiera rozmowa autorów ze Stanisławem Lemem, który już przeszło 30-lat temu przewidział rzeczywistość wirtualną, kto zatem, jeśli nie on, będzie wiedział, co nas może spotkać w niedalekiej przyszłości...?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zaczatowana i zakochana

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47    Temat postu: Zaczatowani Odpowiedz z cytatem

"Zaczatowani" to ksiazka kontrowersyjna.
Nie kazdy musi sie z nia zgodzic, ale warto ja pzreczytac. I tak współczesna, że bardziej nie można. Mowi o internecie i o tym co się wyrabia na czatach. Szczerze, bez owijania w bawelne. Sprytnie napisana zwłaszcza rozdziały o cybermiłosci (!), cybersexie (!!!) i uzaleznieniach (!).
Nie zaluje, ze ja pzreczytalam. Moj mąż i dzieci czatują. Teraz wiem, co moze ich tam spotkac i jak temu zapobiec.
Książka jest oparta na faktach, a koniec strasznie zaskakujący.
Powrót do góry
Eufrat i Tygrys

Ksiazka jest wyrazem kompleksow autorow.Oboje uzaleznieni od netu w akcie ekspiacji stworzyli"dzielo" oparte na rozmowach z nieswiadomymi tego czatowiczami. Naruszyli etyke pisarstwa i czatu. W dodatku J.Gomula bedacy tylko nauczycielm, podaje sie za psychologa namaiwajca czatowiczow do zwierzen. Wielkie [...]o!!!!!!!!!
Powrót do góry
TWOJE PRZEZNACZENIE

Koleżanka na czacie poleciła mi książkę „ZACZATOWANI” bo szum się wokół niej zrobił jak nie wiem co w Internecie i w gazetach. I wszyscy moi znajomkowie czytali gadali o niej a ja jeszcze nie. Więc przeczytałam od deski do deski i jest naprawdę czatowa i czadowa i co ważne poruszyła mnie.

Tak naprawdę to książka o marzycielach i wielkich marzeniach i czy można według nich żyć. Zaczęłam się pod jej wpływem zastanawiać a to nad swoją historią z czata i nad tym czy PRAWDZIWA MIŁOŚĆ, PRZYJAŹŃ I SEX SĄ W INTERNECIE, czy to realne?
Przed tymi dwoma bolesnymi pytankami w mojej głowie nie mogłam już uciec do mysiej dziury. Ze prawdziwa samotność w sieci jest to każdy czatowicz już wie od prehistorycznych czasów Janusza Wiśniewskiego i jego s@motności w sieci (ICQ i takie tam czaty dla dinozaurów chyba, hehe).
„ZACZATOWANI” są jak świeże bułeczki i opisują już inny czat, ten najnowszy gdzie ludziki szukają zachłannie kontaktów na różnych czatach maja po kilka komunikatorów bo nie chcą być samotnikami i jakie tam doświadczają zadziwiające przygody i ich skutki, hehe.
Wchodzą do Internetu aby odsamotnić się czyli zamienić swoje małe samotności w duże marzenia i to jest naprawdę wzruszające.
A ten Książę to drań bo wykorzystał Kochaneczkę jej 4 samotności i piękne marzenia.

A teraz po kolei aby się nie zamotać. Nie jestem zwolenniczka czatów czy aż tak nałogowo„zaczatowana” ale kiedyś w pochmurne dni nudziło mi się i tak od niechcenia weszłam na czat Onetu.pl z własną kamerka. Spontaniczna rozmowa cały czas bez kamerki z jakimś tam kolesiem okazała się dłuższą znajomością. Nie był to obleśny typ ani prymityw chcący oglądać mnie nago czy koleżanki od pasa w górę albo w dół czy szukający naiwnej na „numerek”. My podaliśmy sobie inne „numerki”... na gg i chociaż sceptycznie podchodziłam do naszej znajomości internetowej (traktowałam go jako znajomego którego nigdy i tak nie zobaczę, jak marzenie w wyobraźni raczej) w końcu po 2 tygodniach umówiłam się z nim. Wiele osób tak się poznaje TU NA CZACIE ... przez przypadek, myślą ze to tylko taka chwilowa rozmowa pogaduchy o wszystkim i o niczym a potem okazuje się że tak nie będzie bo już po jakimś czasie i to dość krótkim chcą aby to trwało jak najdłużej bo tyle tematów tyle wspólnego ich łączy.
Okazało się, ze ja dobrze zrobiłam bo znalazłam kogoś kto z dobrego człowieka na gg w realu okazał się przystojnym, pełnym uczuć, szarmanckim mężczyzną, który nie tylko dba o kobiety ale także je szanuje i co ważniejsze jest niesamowitym romantykiem. Jak w filmie rozważny i romantyczny zarazem i te codzienne pogaduszki na gg, skype, telefony, smsy i mmsy nas mocno zbliżyły. Teraz regularnie spotykamy się w realu i to nic ze jest duża odległość.
Od ponad roku jesteśmy razem (czat i spotkania) i sądzę że tak już będzie zawsze.
Także co ma być i tak będzie czy tego chcemy czy nie. Wszystko jest realne i miłość i przyjaźń ale tylko do czasu powinno to powinno być tylko wirtualne (no do góra pól roku) bo czuje się niedosyt, płacz, smutek, tęsknotę, cierpienie i ból. Znam cały alfabet tych uczuć czatowych już na pamięć!

Przeczytała w książce te historie czatowe i ... zaczęłam się naprawdę poważnie zastanawiać dalej czy ten związek ma szanse i czy nie zaczniemy się ze sobą męczyć. I żeby to co nas łączy nie było tylko w 50% czatową ułudą i w 50% sexem i przywiązaniem w realu.
Ja i on nie chcemy aby było jakoś tam ale ma być wspaniale tak jak teraz, słonecznie!
Przyjaźń w samym Internecie może być ale czy prawdziwa miłość nie wiem ? Być może niektórym tak jak mnie zdarza się, że znajdują TU swoje drugie połówki i spotykają się już z nimi poza Internetem.

Niektórzy „zaczatowani” nastawiają się w Internecie tylko na fajną zabawę lub szybki cyberek a to wg mnie niewiele ma wspólnego z prawdziwą przyjaźnią, miłością czy nawet ... sexem. Chyba że ktoś woli całodobowy cybersexik na wesoło albo czaciki ze „zboczkami” takie jak opisane w książce, hehe. I ta historia tej matki - nałoga tez jest fajna ale chyba jej mężulkowi nie jest do śmiechu !

Cała książka jest strasznie prawdziwa aż do bólu i napisana BEZ ZNIECZULENIA !

Pozdrawiam – TWOJE PRZEZNACZENIE
Powrót do góry
C.D. - TWOJE PRZEZNACZENI

P jakimś czasie i to dość krótkim chcą aby to trwało jak najdłużej bo tyle tematów tyle wspólnego ich łączy.
Okazało się, ze ja dobrze zrobiłam bo znalazłam kogoś kto z dobrego człowieka na gg w realu okazał się przystojnym, pełnym uczuć, szarmanckim mężczyzną, który nie tylko dba o kobiety ale także je szanuje i co ważniejsze jest niesamowitym romantykiem. Jak w filmie rozważny i romantyczny zarazem i te codzienne pogaduszki na gg, skype, telefony, smsy i mmsy nas mocno zbliżyły. Teraz regularnie spotykamy się w realu i to nic ze jest duża odległość.
Od ponad roku jesteśmy razem (czat i spotkania) i sądzę że tak już będzie zawsze.
Także co ma być i tak będzie czy tego chcemy czy nie. Wszystko jest realne i miłość i przyjaźń ale tylko do czasu powinno to powinno być tylko wirtualne (no do góra pól roku) bo czuje się niedosyt, płacz, smutek, tęsknotę, cierpienie i ból. Znam cały alfabet tych uczuć czatowych już na pamięć!

Przeczytała w książce te historie czatowe i ... zaczęłam się naprawdę poważnie zastanawiać dalej czy ten związek ma szanse i czy nie zaczniemy się ze sobą męczyć. I żeby to co nas łączy nie było tylko w 50% czatową ułudą i w 50% sexem i przywiązaniem w realu.
Ja i on nie chcemy aby było jakoś tam ale ma być wspaniale tak jak teraz, słonecznie!
Przyjaźń w samym Internecie może być ale czy prawdziwa miłość nie wiem ? Być może niektórym tak jak mnie zdarza się, że znajdują TU swoje drugie połówki i spotykają się już z nimi poza Internetem.

Niektórzy „zaczatowani” nastawiają się w Internecie tylko na fajną zabawę lub szybki cyberek a to wg mnie niewiele ma wspólnego z prawdziwą przyjaźnią, miłością czy nawet ... sexem. Chyba że ktoś woli całodobowy cybersexik na wesoło albo czaciki ze „zboczkami” takie jak opisane w książce, hehe. I ta historia tej matki - nałoga tez jest fajna ale chyba jej mężulkowi nie jest do śmiechu !
Dużo w na czacie jest sciemniczy i osobek zakompleksionych
Cała książka jest strasznie prawdziwa aż do bólu i napisana BEZ ZNIECZULENIA.

Powrót do góry
C.D. - TWOJE PRZEZNACZENI

Dużo w na czacie jest sciemniczy i osobek zakompleksionych
Cała książka jest strasznie prawdziwa aż do bólu i napisana BEZ ZNIECZULENIA.

Powrót do góry
Maria Lebianowicz

Ksiazka napisana prymitywnym, niewprawnym stylem, widoczny brak oglady literackiej i niski poziom edukacji autorow. Przywodzi na mysl brukowa literature przedwojenna dla pokojowek i podkuchennych. Strata czasu i pieniedzy.
Powrót do góry
Ekspedientka w sklepie mi

Czat i ta ksiązka o nim jest dla wszystkich. Ksiązka trafia w sedno czata bo to dotychczas był temat tabu. Czat jest nowoczesną technologią na samotnośc i brak miłości, nudę i pustke w zyciu i na brak zrozumienia. O tym autorzy rzetelnie i ze znawstwem znakomicie piszą w ksiązce "Zaczatowani".
Tu na czacie każdy, nawet przeciętny człowiek może znależc miłośc większą od samego siebie. Przyjaźń wieksza niż w realu. Na czacie zdradzic psychicznie bardziej niz fizycznie, tak że sie to innym w pale nie miesci.
Czat jest także dla kucharek i gospodyń domowych, emerytów i samotnych, nieśmiałych, zakompleksionych lub złamanych serduszek. Dla mężów i żon aby wiedzieli co ich partnerzy robia na czacie i co im grozi. Rodzice i młodzież też.
Dlatego ja mam inne zdanie niż znakomita "recenzetka" niejaka Maria Lebianowicz (na innym forum wpisuje sie jako "Sliweczka"), która gardzi takimi ludzmi a sobie przypisuje pewnie brak prymitywizmu, ogłade literacką i wysoki poziom edukacyjny. I zapewne wierzy bezkrytycznie w wysoki styl i poziom swojej "recenzji".
Czat jest także dla prymitywów i oszustów czatowych, ludzi agresywnych. Czat jest i dla innych ludzi, uczy ludzi tolerancji i równości.
Ja to wyczytałem w ksiązce a w rozdziale o netetykiecie dowiedzialem sie co grozi jak sie ją lekceważy.
Kapitalna ksiązka, zmusza do myslenia nawet bufetowe i ekspedientki w warzywniaku jeśli ją wezmą do ręki.
"Recenzetkę" odsyłam do literatury wczesniejszej, pozytywistycznej, wtedy "Nad Niemnem" tez bylo ksiązka wg niektórych "zle napisana".
Ja czuje się, że ksiązka jest autentyczna, oparta jest na nagich faktach i napisana z pasją.
To ksiązka przestrzegająca przed pochopnościa i naiwościa na czacie.
Nie kazdy kto czytał brukową literature przedwojenna zrozumie te subtelnosci jeśli tylko na niej się wychował. Zwłaszcza jak się porusza problemy wspołczesne jakim jest czat - i wtedy jest to strata czasu i pieniedzy.
Nie każdy wychowany jak ona jako pieknoduch bedzie chciał iśc z duchem czasu. Co do mnie to
rozpoznaję charakterystyczny styl tej recenzentki bo udziela sie na innych forach pod innymi nikami i nie umie zmienic stylu, np. na forum pod "Wysokimi Obcasami" np. pod nickiem sliweczki, cytuję ją "wyrzucanie pieniedzy w bloto" i "styl w jakim pisana ta ksiazka ...nastepna od brukowcow"
Pewnie nie jest objaw inteligencji ale zapiekłej złośliwości tej samej osoby. Myśle, że chyba autorzy ksiązki je w czyms dopiekli albo co ciekawsze odsłonili jej ciemne sprawki na czacie bo o zawartości ksiązki ... nic nie mówi. A szkoda !!!
Bo tak renomowane oficyna jak Wydawnictwo Jacka Santorskiego nie wyrzuciłoby na "Zaczatowanych" tyle pieniędzy bo zna się na ksiązkach i ma wysokie wymogi.
A mnie się autentyczny język czatowy podoba i dobrze się stało, ze autorzy "nie poprawiają" języka czatowiczów (np. gdy czatowicze cybersekszą).
Zaczatowani to ksiązka problemowa - jak sobie radzic ana czacie gdy sie ktos np, uzalezni od niego, gdy ktos natknie sie na zboczeńca seksualnego itp. Kazdy rozdział to problem czatowy - z przykładami, komentarzami a nawet testami psychologicznymi aby czatowicz mogł sprawdzić np. swoją podatnoc lub poziom uzależnienia od internetu lub czatu. Podane sa tez osrodki zajmujące sie terapia tego rodzaju uzaleznien. O tym chyba w brukowej literaturze przedwojennej jeszcze nie pisano. Wtedy były wioski ale nie globalne jeszcze : - ))
To jest ksiazka zdecydowanie dla wrazliwego, dynamicznego i po prostu inteligentnego czytelnika, żyjącego w społeczeństwie informatycznym, we wspólczesnej globalnej wiosce.

Ktoś kto nie czytał Mniszkówny "Tredowata" ale czytał np. Wisniewskiego "Samotnośc w sieci" to powinien "Zaczatowanych" koniecznie przeczytac. To ciąg dalszy o czacie i wirusie samotności.
Książce daje 5 punktów na 5 mozliwych i polecam.

Ekspedientka w sklepie mięsnym
Powrót do góry
Maryla Wiewiórska

Książka wciąga. Napisana jest stylem adekwatnym do tematu, z zachowaniem oryginalnych wypowiedzi czatujących. To zaleta a nie wada. To nie powieść belestrystyczna, lecz literatura faktu. Pani Mario, czy była Pani kiedyś na czacie? Niech tam Pani sobie poczyta teksty, jakie lecą na ogóle., hihi. Ja bywam na paltalku , doskonale został tu sportretowany. Sama dowiedziałam się różnych "nowości" na jego temat. Uważam, że książka jest super. Ci co ją już przeczytali, mówią, że niczego nie przekłamuje,że naprawdę tak jest.Zasługa autorów, że pierwsi podjęli się sportretować czat, narażając się na takie ohydne wpisy. Czy to ważne, kim są? O ile wiem, nikogo do żadnych zwierzeń nie namawiali. Na czacie ludzie sami opowiadaja o sobie wszystko. Wiele osób żałuje, że nie ich ników w tej książce. Sama bym opowiedziała im , co mnie się przydarzyło. Mam nadzieję, że napiszą drugi tom, czego im życzę. Marylka Incognito
Powrót do góry
Wanda Kwiatkowska

Bezkompromisowa, odważna i mądra ksiązka. Można się z niej wiele nauczyć. Prawdziwa.
Świetnie, że wydawnictwo wydało ją bez cenzury rozdziału o cyberseksie.
Brakuje już tej ksiązki w ksiegarniach (wiem od innych czatowiczów) a wydawnictwo chce chyba zarabiać ?!
Powrót do góry
Simona Cerwerska uzytkown

Zgadzam sie z wypowiedzia iz cytuje : " Ksiazka jest wyrazem kompleksow autorow.Oboje uzaleznieni od netu w akcie ekspiacji stworzyli"dzielo" oparte na rozmowach z nieswiadomymi tego czatowiczami. Naruszyli etyke pisarstwa i czatu"....
Tym bardziej , ze oboje w dalszym ciagu chodza po necie , urzeduja na kominikatorze PALTALK , przesuaduja tam dniami i nocami , Wykorzystali ludzi , wykorzystali rozmowy z nimi - ale czy dalo to im slawe ? watpimy w to - przeciwnie - zostali odrzuceni i znienawidzeni przez uzytkownikow komunikatorow, a ich niki - toska to ja i gershwin - blokowane sa na listach uzytkownikow

Jest jedno pytanie - czy wolno im bylo bezprawnie ? bez wiedzy ich rozmowcow upowszechnic rozmowy w ksiazce ????
Powrót do góry
Słonica Trabalska

Ksiązka jest bulwersująca i szokująca zarazem.książka jest prawdziwa!Książka jest potwierdzeniem tego czym jest net.I to nie dlatego,ze opisuje prawdziwe rozmowy,podaje przyklady,cytaty,charakterystykę osob,własne odczucia i komentarze autorów,czesto moim zdaniem krzywdzące.Książka jest tez krzywdząca.No coz,kazdy ma swoj specyficzny sposob na zycie,swoj sposob na odreagowanie stresow.Droga tosiu i gerswinie,myślę,ze ta ksiązka to jest wasza proba usprawiedliwienia swgo kilkuletniego pobytu na necie i waszego uzaleznienia,pod płaszczykiem zbierania materiału badawczego bez zgody i wiedzy zainteresowanych.Dobrze wiecie,ze na necie ,na czatach palu i t d są osoby psychicznie okaleczone.Nikt kto jest szczesliwy,kto normalnie funkcjonuje w realu tam nie bywa.Nie wolno bawic się ludzkim smutkiem,ludzkimi okaleczeniami psychicznymi.Kazdy kij ma 2 konce to wiecie.Są na necie rozmowy i rozmowy.Wszystko zalezy od rozmowcow.Bardzo łatwo kogos "podpuscic","zagrac na uczuciach"Nie ma mnie w waszej ksiązce choc nie raz rozmawialismy,poniewaz nasze rozmowy były takie prozaiczne.Ksiązka jest dobra,uczy,ze warto byc sobą zawsze,w kazdej sytuacji,czy to w realu czy w wirtualu,ze nie mozna pozwolic sobie na tzw"pomylenie pojec.Pozdrawiam Was
Powrót do góry
Detektyw2003

Pam prosbe zebysm pisali zeby detektywa z chicago zablokowali na paltaku . Jesli wszyscy bedziemy pisac do Youtube zeby skasowali video z paltaku a wsadzili je na nik comoradoNie ukladlem nikomu nicka zielonego . Nie wstawiam na youtube nagran . bo detektywow2003 jest kilku prosze o nie dawanie banow mi poniewaz inny podszywa sie pod demnie. tez umie ominac bana i nagrywac na pokoju ale nie wstawiam tego na youtube . Czasem deje to mojemu bratu Neo9838 lub czikicie ale to wszystko i prosze mnie nie mylic z innymi kolorami. PIsze emaile zeby wywalili wszystkie klony detektyw2003 z paltaku. ale oni maja to w[...]ie . Mam po stronie Wadce Australi i drewniana Edit27. Inni maja zelone nicki i za nie placa ja przerabiam za 1/3 ceny nicka czarnego na zielony. Teraz fauszywy detektyw2003 wstawa nagrnia na youtube zeby mi popsuc szyki. Trzymajcie sie ze mna a ja wam zrobie nicki niebieskie. ale musimy zlapac detektywa2003 na czarnym nicku. kazdego odanuje na pokoju warto wiec trzymac ze mna sztame. Na Gadu Gadu i na emallu pomagam za pieniadze wiec prosze nie piszcie do mnie o cracka do paltaku. http://www.paltalk.com
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Psychologia, poradniki, pedagogika Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: