| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
czaki126p

|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 15:01 Temat postu: strony o tematyce z wybranych książek |
|
|
Witam , jest to mój pierwszy post na tej stronie i przygotowuje się do matury , potrzebne mi są strony z dana tematyka z "Człowiek XX wieku w sytuacjach ekstremalnych" przedstaw problem odwołując się do utworów Borowskiego , Naukowskiej , Krall i Grudzińskiego .
Z tego tematu wybrałem takie książki:
T.Borowski "Opowiadania"
GHerling-Grudziński "inny świat"
Hanna Krall "Zdążyc przed Panem Bogiem"
Zofia Naukowska "Medaliony"
Z tych książek potrzebne mi są dane strony w których jest opisywany problem powyżej.
Dziekuje za pomoc z góry  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miszkos

|
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 12:24 Temat postu: |
|
|
Heh, strony? Inny świat to całokształt sytuacji ekstremalnej, jak można podać parę stron? _________________ Im więcej potu na poligonie, tym mniej krwi w walce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 12:40 Temat postu: |
|
|
a) sprawdź sobie na jakich stronach są poruszane te problemy. Za kogo nas masz?
b) wszystkie książki, które wymieniłaś (z wyjątkiem "medalionów" chyba) trzeba znać, bo są lekturami szkolnymi, więc nawet gdy wypiszesz strony mają prawo zapytać Cię z całej treści |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miszkos

|
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 15:03 Temat postu: |
|
|
Ja omawiałem medaliony, więc chyba też jest lekturą... _________________ Im więcej potu na poligonie, tym mniej krwi w walce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 23:15 Temat postu: |
|
|
Tak "Medaliony" należą do kanonu lektur. Jeśli masz zamiar je omawiać musisz się przygotować i to porządnie. Zależy na kogo trafisz w komisji, ale mogą Ci zadać takie pytania, że aż włosy dęba stają :/ _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maddziaa

|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 11:53 Temat postu: |
|
|
Za moich czasów to się wybierało temat, w którym czuło się najlepiej. Po co wybrać temat, o którym nie ma się pojęcia i potem się męczyć tylko? Chyba jest więcej nauki na głowie, niż matura ustna... Chyba,że wybierasz się na kierunek w którym jest ona brana pod uwagę, ale wtedy to tym bardziej nie rozumiem wyboru tematu o którym nic się nie wie.
Ps. Czytałeś chociaż te książki, które podałeś w bibliografii? _________________ Kto znajduje, źle szukał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marsac

|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 14:13 Temat postu: |
|
|
A co jeśli ktoś poda dane z innego wydania niż to, które Ty posiadasz?
Albo korzystał z audiobooka?
Wybacz ale nie rozumiem Twojego postu . _________________ Pierwsze w Polsce forum o puzzlach
Nasza mądrość wywodzi się z naszego doświadczenia, a nasze doświadczenie z naszych głupstw.
Guitry
Trzeba trzymać gaz - Grigorij Łaguta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 21:26 Temat postu: |
|
|
Wybacz marsac ale pierwszego pytania ni w ząb nie rozumiem, a co do audiobooków to po prostu normalnie piszesz w bibliografii z czego korzystałeś. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 9:28 Temat postu: |
|
|
Jedno wydanie może mieć dany problem opisany na stronach 90-110 a inne wydanie (z innego roku, innego Wydawcy) ten sam problem czy akcję na stronach 112-132 na przykład . Myślę, że właśnie o to chodziło marsacowi  _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 17:04 Temat postu: |
|
|
Możliwe, ale sensu tego pytania nie rozumiem, w końcu po to jest bibliografia, że umieszcza się tam to wydanie, z którego się korzysta. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maddziaa

|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 23:40 Temat postu: |
|
|
Też myślę, że właśnie o to chodziło. Owszem bezsensu, bo co z tego, że mu podamy strony, a on akurat trafi na inne wydanie? eh... _________________ Kto znajduje, źle szukał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 9:15 Temat postu: |
|
|
Przecież mówię - po to jest bibliografia, żeby było wiadomo z jakiego opracowania się korzysta a tak w ogóle to nie można korzystać z książki typu np. rozdział I, IV i X, ani od 13-24 str. tylko się korzysta z całości i z całości jest się odpytywanym. Można jedynie skorzystać z jednego tomu, jeżeli książka jest podzielona na tomy. A na pewno nie będą zadawać pytań typu: na której stronie wydarzyło się to czy tamto. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marsac

|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 14:44 Temat postu: |
|
|
Nie znam zasad dzisiejszych matur ale problem czakiego126p jest dla mnie co najmniej dziwny.
Stopniowanie trudności (czy też raczej "łatwości") nabiera dla mnie coraz dziwniejsze formy.
Dzieło streszczenie konkretne strony.
Chyba, że czegoś nie rozumiem... Za co z góry przepraszam...
Choć muszę przyznać (w ramach proletariackiej samokrytyki), ża na własnej maturze pisałem o dziełach, których nie czytałem . _________________ Pierwsze w Polsce forum o puzzlach
Nasza mądrość wywodzi się z naszego doświadczenia, a nasze doświadczenie z naszych głupstw.
Guitry
Trzeba trzymać gaz - Grigorij Łaguta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|