'; //$gandalf_ads='BRISINGR $gandalf_ads='

Promocja Świąteczna '; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; $gandalf_ads='Zagłosuj na nas
'; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; if(time() > mktime(0, 0, 0, 4, 1, 2012)) { $gandalf_ads='
'; } ?> Dzieci Hurina » Forum Księgarni Gandalf
Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dzieci Hurina

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gandalf
Administrator

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47    Temat postu: Dzieci Hurina Odpowiedz z cytatem

Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.

Cytat:
J.R.R. Tolkien zaczął pisać "Dzieci Hurina" w 1918 roku, książkę dokończył syn autora, Christopher Tolkien, na podstawie szkiców zapisanych przez ojca. Fragmenty książki były już wcześniej publikowane.
Historia Túrina i jego siostry Niënor - dzieci Húrina, człowieka, który śmiał się przeciwstawić Czarnemu Władcy - toczy się na długo przed wydarzeniami Władcy Pierścieni, w rozległej krainie za Szarymi Przystaniami, na ziemiach, po których chadzał niegdyś Drzewiec zatopionych podczas wielkiego kataklizmu, jaki zakończył Pierwszą Erę świata. W odległych czasach, gdy na Północy wznosiła się ogromna twierdza pierwszego Czarnego Władcy.
To opowieść o wojnie rozpętanej przez Morgotha przeciwko elfom i ludziom, o nienawiści i zemście, o odwadze i słabnącej nadziei, o strachu i o zmaganiu się z przeznaczeniem. O losach Túrina i Niënor, naznaczonych straszliwą klątwą Czarnego Władcy.

Piękna bibliofilska edycja z olśniewającymi kolorowymi ilustracjami Alana Lee, autora szaty graficznej Władcy Pierścieni - rysunków, które zainspirowały reżysera filmu.

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973), jeden z najwybitniejszych pisarzy w historii literatury, zyskał światową sławę jako twórca niepowtarzalnego gatunku literackiego i niezwykłej krainy fikcji, która od lat zachwyca kolejne pokolenia czytelników. Źródłem inspiracji dla powstania Hobbita, Władcy Pierścieni, Silmarillionu, Niedokończonych opowieści były legendy. Lecz sięgając do mitów greckich i rzymskich, celtyckich i anglosaskich, legend arturiańskich, karolińskich i germańskich, Tolkien - profesor języka staroangielskiego w Oksfordzie, jeden z najlepszych filologów swoich czasów - powołał do życia własną, na wskroś oryginalną mitologię. Rozmach tego przedsięwzięcia jest oszałamiający, a niepowtarzalny świat Śródziemia - najbardziej zwarty i drobiazgowo wymyślony świat w historii literatury - zapisał się trwale we współczesnej kulturze. W 2001, 2002 i 2003 roku zachwycił miliony widzów dzięki wielkiej filmowej trylogii Władca Pierścieni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Midnight Reader

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47    Temat postu: Dzieci Hurina Odpowiedz z cytatem

Co prawda nie wiem co dokładnie było dziełem Christophera, a co jego ojciec, ale i tak nie wyczuwałam żadnej różnicy. Chodzi o to, że nie jestem w stanie powiedzieć gdzie przerwał Tolkien senior a gdzie zaczął jego syn. To jest zdecydowany plus.
Na początku książka mi się nie podobała. Raziła mnie językiem. Patetycznym, wzniosłym. Ciągle w mojej głowie kołatała się myśl ‛Czy nie da się tego powiedzieć prościej? Czy zamiast <<przemawiać>> nie mogliby po prostu mówić?‛ Ale, gdy po paru stronach wczułam się w pewien rytm tego języka - nie mogłam przestać. Zachwycił mnie po raz kolejny, ponieważ jest taki sam jak zawsze. Cudowny, symboliczny, piękny, a przede wszystkim przenoszący do tej krainy, wyśnionej przez Tolkiena.
Z radością do niej powróciłam, ponieważ pozwoliło mi to oderwać się od wszystkiego. Popatrzeć trochę dłużej na zachód słońca, poobserwować ludzi wokół mnie odrobinę dokładniej i podziwiać to, czego nie zauważamy w codziennym sprincie przez życie.
Powrót do góry
Gwynvan

Nie jestem pewien,
ale wydaje mi sie że została wydana tylko po to
żeby duuuuużo na niej zarobić, bo jest wokół niej
dużo szumu, a o tym że w Silmarilionie i bodajże
Niedokończonych Opowieściach jest opowieśc o
dzieciach Hurina to już sie nie wspomina - oczywiście
dla większego zysku. Jeżeli miałbym polecać jakąś
ksiązkę, o poleciłbym Niedokończone opowieści, bo tam
oprócz opowieści o Dzieciach Hurina, jest też wiele
ciekawych informacji, np na temat Istarich (Gandlaf
Saruman, Radagast, Alatar, Pallando), lub lokacji. nie
mówiąc już o rewelacyjnej częsci książki o Numenorze
(wyspa między Śródziemiem a Valinorem) czy o początku
przyjaźni między Gondoren a Rohanem (Odsiecz Eorla,
bodajże na Parth Galen). Z drugiej strony, lepszy Rydz
niż nic, Tolkien był fenomenalnym piarzem i każda jego
książka jest na swój sposob ciekawa ;]
Powrót do góry
michał ostrówka

super ksiąrzka
Powrót do góry
bezimienny

Dzieci Hurina (Chin Hurin) - wciągająca książka napisana ręką mistrza tolkiena opowiadająca o wielkim wojowniku Thurina Thorambarze. Jego tragiczna historia wzruszy każdego do łez. Przez cały czas ścigała go klątwa Dzieci Hurina. Był genialnym zwiadowcą, idealnym tropicielem i jeszcze lepszym szermierzem. Ten porywczy i krnąbrny chłopak dusił w sobie tyle nienawiści do świata za stratę ojca. Wychowały go elfy, lecz po sprowokowanym morderstwie uciekł z ich ziem. Zabił swego mistrza i nauczyciela, gdy ten ratował go z niewoli. Został przywódcą bandy rozbójników, a zaraz po tym doradcą króla jednego z potężniejszych krajów. Zabił smok, lecz ten rzucił na niego urok. Patrzył jak giną jego najbliżsi a on nie mógł nic zrobić. Poślubił własną siostrę, myśląc że to zbłąkana dziewczyna. Gdy uświadomił sobie te wszystkie czyny wbił klingę w ziemię i skoczył na nią. Moim zdaniem owa historia wzruszy każdego do łez... Jest naprawdę warta przeczytania!!! (jest to poszerzona wersja tej z Silmarylionu o kilkaset kartek)
Powrót do góry
Marek

"Dzieci Hurina" to wspaniałe dzieło.
Na kartach książki zapisana została historia niezwykła, która wprowadza czytelnika w barwny świat baśni i legend wzniesiony piórem mistrza Tolkiena.
Razem z bohaterami podążamy niebezpiecznymi ścieżkami, kroczymy wśród pustkowia, błądzimy w mrocznych kniejach; śledzimy ich dramatyczne koleje losu. Przerzucając kolejne stronice, odnajdujemy miejsca czarownego Śródziemia, gdzie ponownie przeżywamy niesamowitą przygodę, na nowo odczuwając panującą tam magię, która nie pozwala oderwać się od tego dzieła ani na chwilę.
Powrót do góry
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W "Silmarillionie" jest opowieść o Hurinie, ale nie wydaje mi się by była aż tak rozbudowana jak w "Dzieciach Hurina". Mnie bardzo się podoba to pozycja, fabuła jest ciekawa i opowiada też troszeczkę o czymś innym nie tylko o pierścieniu Razz Jestem jak najbardziej za;)
Luthien_Sara

PostWysłany: Nie Cze 28, 2009 22:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dla mnie wszystko co przybliża do poznania dawnych dziejów Śródziemia jest super Wink. Tak więc Dzieci Hurina oceniam na 6. Very Happy
yen

PostWysłany: Pon Cze 29, 2009 13:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Luthien_Sara napisał:
Jak dla mnie wszystko co przybliża do poznania dawnych dziejów Śródziemia jest super Wink. Tak więc Dzieci Hurina oceniam na 6. Very Happy

Na 6 w skali do 2SmileSmileSmile
Ja mam wydanie "Dzieci Hurina" w pięknymi ilustracjami;) Fajnie się czyta, oglądając przy tym śliczne rysunki;)
Luthien_Sara

PostWysłany: Pon Cze 29, 2009 20:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też mam bardzo ładne wydanie. Czyli kolejny plus książki. Teraz to już na 6+ Very Happy
yen

PostWysłany: Pon Cze 29, 2009 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz może to wydanie, które jest na zdjęciu w pierwszym poście od Gandalfa? Bo ja mam właśnie to;)
Luthien_Sara

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 9:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, niestety mam inne...
yen

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 14:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możesz wstawić zdjęcie okładki albo link do niej? Jestem ciekawa co to za wydanie:)
Luthien_Sara

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 14:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szczerze to to co jest na górze Very Happy

Podoba mi się to wydanie, bo ma twardą okładkę i nie zniszczy się za szybko, a po za tym też ma piękne ilustracje Alana Lee.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: