| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 10:47 Temat postu: Uwolnij książki - bookcrossing 2010 |
|
|
Z wielką przyjemnością informujemy w imieniu Organizatorów, że VII Edycja naszego święta, Ogólnopolski Dzień Wolnych Książek, odbędzie się w 2010 roku 9 czerwca.
Wzorem minionych lat zapraszamy wszystkie biblioteki, szkoły, kawiarnie, urzędy..wszystkich aktywnych i kreatywnych czytelników, do współtworzenia tego dnia.
Zachęcamy wszystkich do zamieszczania informacji odnośnie planowanych wydarzeń na specjalnie stworzonej, świątecznej podstronie. Na podstawie dodawanych przez Was opisów ze zdjęciami, będziemy przygotowywali cyklicznego newslettera dla użytkowników oraz informacje prasowe.
(źródło: http://www.ksiazka.net.pl) _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kilmeny

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 22:43 Temat postu: |
|
|
Dowiedziałam się, o co w tym chodzi jeszcze w podstawówce (no, w sumie to było dość niedawno). Może w tym roku będę bardziej czynna . _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Riel

|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 17:39 Temat postu: |
|
|
Ja też dowiedziałam się w podstawówce z podręcznika do polskiego Ale jakoś było mi nie po drodze. Zobaczę, może w tym roku... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BlackXaida

|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 17:48 Temat postu: |
|
|
a ja sie dowiedzialam z ksiazki do angielskiego w tym roku szkolnym i mam nadzieje, ze bookcrossing sie rozpowszechni, wszyscy bd wiedziec co to jest i bd sie angażować, bo jak na razie to nikt nie wie o co chodzi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 20:50 Temat postu: |
|
|
A możecie powiedzieć, na czym to polega? _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BlackXaida

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 21:13 Temat postu: |
|
|
jasne;)
Jakaś osoba kupuje sobie książkę. Rejestruje ją na stronie internetowej. Po czym zostawia w miejscu publicznym z karteczką w stylu: "Przeczytaj mnie", "Weź mnie do domu" czy coś. Ktoś znajduje książkę, zabiera ją, czyta. Jest zobowiązany do napisania na wyżej wspomnianej stronie internetowej gdzie ją znalazł. I zostawia ją ponownie w miejscu publicznym z karteczką.
Tym sposobem jedna książka może zwiedzić cały świat, zamiast siedzieć na półce. I być może dzięki temu ktoś zacznie nałogowo czytać, a to raczej dobrze  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 21:14 Temat postu: |
|
|
....albo książki będą tajemniczo znikać w rękach wandalów. Jest jakieś zabezpieczenie? _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BlackXaida

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 21:18 Temat postu: |
|
|
nic mi o tym nie wiadomo. w realu w ogóle się nie spotkałam z bookcrossingiem. Ale trzeba myśleć pozytywnie Poza tym- czy wandale dotykają czasem książek?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 21:19 Temat postu: |
|
|
No właśnie, to działa w całym kraju? A na wsiach? Małych miejscowościach? A jeśli ktoś mieszka w jakiejś dziurze, to może tylko żałować? Myślicie, że jakiś rolnik, czy pan X spod sklepu będzie wiedział o co chodzi? _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BlackXaida

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 21:22 Temat postu: |
|
|
| nie sądzę. trzeba by to rozpowszechnić, bo fajna sprawa. Pytałam wszystkich po kolei w rodzinie czy ktoś wie na ten temat- nikt nie miał pojęcia. Pierwszy raz słyszeli. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 12:59 Temat postu: |
|
|
Tak samo u mnie. Ja sama także się nie spotkałam z tym w praktyce... _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BlackXaida

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 15:32 Temat postu: |
|
|
a szkoda! możnaby zrobić z tego ogromną akcję z okazji np. wakacji, jakaś sławna osoba przyłączyłaby sie do tego, Tv, radio, internet- Polska w końcu zaczęłaby czytać
Pe.eS: wiem, ze przesadzilam ;P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carmen82

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 16:19 Temat postu: |
|
|
| W Gdańsku bookcrossing jest popularny latem - jednego dnia zostawia się książki np. nawet na ławkach, w sklepach. Obecnie jest kilka miejsc, gdzie można się w to pobawić np. niektóre lokale gastronomiczne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BlackXaida

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 16:55 Temat postu: |
|
|
| Moje miasto liczy ok. 20 tys mieszkańców, więc byłoby ciężej z organizacją.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 19:18 Temat postu: |
|
|
Moja miejscowość nie liczy nawet 8 tysięcy i jest na ubogiej lubelszczyznie, a ludzie to w większości posiadacze rolni... Nic więc dziwnego, że się z tym nie spotkałem... A szkoda. Duża szkoda...  _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|