| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
dropio1

|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:28 Temat postu: Brian P. Levack - "Polowanie na czarownice" |
|
|
Brian P. Levack "Polowanie na czarownice w Europie wczesnonowożytnej".
Tytuł: "Polowanie na czarownice w Europie wczesnonowożytnej"
Autor: Brian P. Levack
Wydawnictwo: Ossolineum
Rok wydania: 2009
Ilość stron: 432
ISBN: 978-83-04-04977-2
Oskarżenia o czary, procesy, egzekucje kobiet uznanych za czarownice odbywały się w Europie od połowy XV do połowy XVII w.; często były odbiciem lokalnych wierzeń w gusła i czary. Książka jest próbą wyjaśnienia tego zjawiska, nasilenia na przełomie XVI i XVII w. oraz okoliczności, w jakich procesy ustały.
Książkę przeczytałem od deski do deski i powiem szczerze, że jakkolwiek specjalnie nie interesowałem się tym tematem, to lektura tej pozycji mocno mnie zaciekawiła. Autor dość wnikliwie przedstawia system przeprowadzania procesów. Wywody swe przy tym prowadzi zarówno chronologicznie, jak i geograficznie. Jednym chyba z najciekawszych wątków jest ten dotyczący czasów współczesnych. Tak, tak. W dzisiejszych czasach również mamy do czynienia z procesami czarownic, nawet jeśli nie są to takie wiedźmy, jakie zwykliśmy sobie wyobrażać. Przerażające są dane i opisy procesów i osób oskarżanych o najgorsze zbrodnie (np. wykorzystywanie seksualne dzieci). Wszystko to jednak napisane jest lekkim i przystępnym językiem, co jest zapewne zasługą bardzo dobrego polskiego przekładu.
Zachęcam do lektury, nawet jeśli procesy czarownic są wam obcym tematem. Nawet się nie spodziewacie, że ten temat może Was w każdej chwili dotyczyć.
Pzdr
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|