| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: Chemia śmierci |
|
|
Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.
| Cytat: | | Doktor Hunter wiedział o śmierci wszystko. Znał aż nazbyt wiele jej twarzy, kiedyś, zanim porzucił poprzednie życie i karierę. Był najlepszym antropologiem sądowym, teraz woli być zwykłym lekarzem w sennym miasteczku wśród bagien. Ale policja prosi go znów o pomoc... . Manham. Małe spokojne miasteczko. "Krajobraz pozbawiony zarówno życia, jak i konkretnych kształtów. Płaskie wrzosowiska i upstrzone kępami drzew mokradła". To tu doktor David Hunter szuka schronienia przed okrutną przeszłością. Sądzi, że przeżył już wszystko to, co najgorszego może przeżyć człowiek, sądzi, że wie o śmierci wszystko. Ale śmierć, "ów proces alchemii na wspak, w którym złoto życia ulega rozbiciu na cuchnące składniki wyjściowe", wdziera się do Manham. I to w niewyobrażalnie wynaturzonych formach. Jeszcze nie wiemy, dlaczego Hunter - wybitny antropolog sądowy - zaszył się tu jako zwykły lekarz. Dlaczego odmawia pomocy policji, skoro potrafi określić czas i sposób dokonania każdej zbrodni. Wiemy tylko, że się boimy. Razem z mieszkańcami Manham czujemy odór wszechobecnej śmierci. Giną młode kobiety, dzieci znajdują makabrycznie okaleczone zwłoki, ktoś podrzuca pod drzwi martwe zwierzęta, ktoś zastawia sidła na ludzi. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gudzia

|
|
|
ksiązka świetna. zobaczyłam reklamę na przystanku ałtobusowym i przezytałam. Zaintrygowało mnie to kupiłam sobie i jestem już w połowie.. ciekawa! polecam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olgutek

|
|
|
Witam
ja zobaczyłam na przystanku, jak dostałam ją w sobotę to w niedziele już była przeczytana. Jedno jest pewne, ciekawa i UWAGA
wccccciiiiiiiiiiiiiiiiiiiąąąąąąąąąąąąąągggggggaaaaaaaaaa
POLECAM |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ziut

|
|
|
| Ksiazka swietna, przypadkowo w ksiegarni natkałem sie na nia i kumpel kupił mi na urodziny, wszystkim serdecznie polecam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dark'Conqueror

|
|
|
| normalnie poprostu nice^^ ogółem nie lubie czytać ale tę książkę przeczytałem z przyjemnością P.O.L.E.C.A.M |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mrówka

|
|
|
| ksiązka wspaniała.Jeszcze jej nie przeczytalam ale trupy zaczynają sypać sie gęsto:)POLECAM |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olciaa222

|
|
|
ksiazka wspaniała ciekawa i wciagajaca .polecam !!!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Justyś

|
|
|
normalnie jej jeszcze nie czytalam ale z opowiesci moich kolezanek jest super ;D;D wiec polecam hehe P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arwena

|
|
|
| ja poprostu znalazłam tą książkę w hipermarkecie. rodzice gdzieś poszli, siora też, a ja zaczęłam przeglądać książąki na jakimś większym stoisku. zaczęłam ją czytać i nie mogłam się oderwać. początek jest najciekawszy(prawie).po jajimś czasue kupiłam i mam.super jest |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ann

|
|
|
| książka jest świetna. Właśnie skończyłam ją czytać i żałuję że jest taka krótka. Takiego zakończenia się nie spodziewałam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EwA

|
|
|
nazwać "Chemię Śmierci " zwykłym kryminałem, to tak jakby powiedzieć że piramidy to ot , takie zwykłe budowle.
Chemia śmierci jest bowiem nie tylko lekturą z " dreszczykiem " , jest także - a może przede wszystkim , niesłychanie dokładnym zapisem różnych stadiów ludzkiej duszy. Główny bohater nie jest kolejnym herosem , nie ma zdolności parapsychologicznych , ale ponad wszelką wątpliwość jest wyjątkowy. Tę wyjątkowość daje mu niezwykły zmysł postrzegania , interpretacji faktów i doskonała znajomość ludzkiej fizjologi ,która sprawia że sterta kości potrafi przemówić ludzkim głosem.
Niezwykle wciągająca , momentami przerażająca lektura , która zadowoli najbardziej marudnych fanów tego gatunku , znudzonych często powtarzającymi się wątkami . W tej książce wszystko jest nowe i świeże , a suchy , chwilami pozbawiony emocji język autora , jeszcze bardziej pozwala wczuć się w jej klimat. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Martyna

|
|
|
| Jednym słowem - POLECAM! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Wto Cze 01, 2010 22:57 Temat postu: |
|
|
Wszystkie 3 powieści dotychczas wydane przez Simona Becketta są wyjątkowe. Dokładne opisy rozkładu zwłok mogą być zbyt drastyczne (szczególnie po posiłku), jednak atmosfera jest świetna. Ja nigdy nie wiem, kto w końcu zabija. Jeżeli czytaliście Chemię śmierci, to polecam też Zapisane w kościach i Szepty zmarłych. _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
saruskaaa

|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 19:48 Temat postu: |
|
|
Świetne! Innego określenia chyba nie można użynia. Na razie, z powodu braku czasu, mam odłożoną trzecią część, ale już nie mogę się doczekać, co w niej znajdę! "Szepty zmarłych" były genialne, a "Zapisane w kościach" podobno jest jeszcze lepsza... _________________ „Słowami też można dotykać. Nawet czulej niż dłońmi.” http://coraz-blizej.blogspot.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sro Paź 13, 2010 21:01 Temat postu: |
|
|
Książka bardzo dobra. Szczególnie interesujące są opisy zbrodni i ich badania bowiem czegoś podobnego w innych książkach nie znajdziecie. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|