'; //$gandalf_ads='BRISINGR $gandalf_ads='

Promocja Świąteczna '; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; $gandalf_ads='Zagłosuj na nas
'; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; if(time() > mktime(0, 0, 0, 4, 1, 2012)) { $gandalf_ads='
'; } ?> Eduardo Mendoza » Forum Księgarni Gandalf
Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Eduardo Mendoza

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gokuraku

PostWysłany: Pon Kwi 26, 2010 16:48    Temat postu: Eduardo Mendoza Odpowiedz z cytatem

Witam, ostatnio miałam przyjemność przeczytać najnowszą książkę Eduardo Mendozy pt. Miasto cudów". No, może nie taka najnowszą, bo została ona napisana w 1986 roku, ale w Polsce ukazała się dopiero teraz.
Miasto cudów to historia chłopaka ze wsi, Onufrego Bouvili, który w poszukiwaniu szczęścia i pieniędzy przybywa do Barcelony. Tu rzeczywiście rozpoczyna się jego długa, choć dynamiczna droga do bogactwa i przejęcia wpływów w mieście. Osobiście, powieść przypomina mi trochę historię Tony'ego Montany z filmu "Człowiek z blizną".
W każdym razie, "Miasto cudów" czyta się bardzo dobrze, to ciekawa i pełna humoru książka, typowego dla Eduardo Mendozy.
A może ktoś z was czytał coś tego autora? zapraszam do dyskusji:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
miszkos

PostWysłany: Pon Kwi 26, 2010 18:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja własnie nie. Chociaż zastanawiam się nad tym, bo dużo osób zachęcało. Może w wolnym czasie i ja się skuszę. A o innych jego książkach również możesz tak w zaletach mówić?
gokuraku

PostWysłany: Pią Kwi 30, 2010 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam jeszcze "Niezwykłą podróż Pomponiusza Flatusa" - humorystyczna powiesc kryminalna ( o ile może cos takiego byćSmile, której głównymi bohaterami (oprócz tytułowego Pomponiusza jest... Święta Rodzina. Ale czyta się naprawdę fajnie, choć bardziej podobało mi się chyba "Miasto cudów".
Więcej książek nie znam niestety, ale czytałam duzo pozytywnych recenzji. Po "Mieście cudów" chyba skuszę się na następne powieśći Mendozy.
Powrót do góry
justyna1988

PostWysłany: Pią Lis 26, 2010 11:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam gorąco "Brak wiadomości od Gurba". Książka jest przekomiczna i chyba nawet lepsza od Pomponiusza Flatusa:) Pamiętam, że jak tylko ją kupiłam to od razu zaczęłam czytać po powrocie do domu i nie mogłam się od niej oderwać zaśmiewając się w głos z monologu kosmity... Fantastyczna tylko potem brzuch od śmiechu boli Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: