| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: Wędrujący świat |
|
|
Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.
| Cytat: | Kto powiedział, że ekonomia musi być nudna? Z pewnością nie profesor Grzegorz W. Kołodko, jeden z największych światowych autorytetów w tej dziedzinie, a zarazem doświadczony polityk, zapalony podróżnik i znakomity popularyzator wiedzy.
Wędrujący świat to dzieło wielowątkowe i niezwykle barwne, zaskakujące rozmachem, a zarazem ujmujące żywym i przystępnym językiem, dzieło tyleż naukowe, co literackie. To fascynująca wędrówka, w której przekraczamy granice między dziedzinami nauki, kontynentami i pokoleniami."Wędrujący świat", łączący głęboką wiedzę ekonomiczną z doświadczeniem politycznym i wizjonerską odwagą, to książka dla wszystkich zainteresowanych światem, w którym żyjemy i jego przyszłością.
Spis treści
Nawigator
I. Świat, słowa i treści
(czyli jak się rodzi prawda, błąd i kłamstwo w ekonomii i polityce i co czynić, aby prawda brała górę)
II. Jak to się dzieje
(czyli jak biegną procesy gospodarcze, co do tego ma nauka, polityka i przypadek i kto nas tak urządził)
III. Krótka historia świata i co z niej wynika
(czyli dlaczego jedne narody są bogate, inne biedne i czy tak już zawsze być musi)
IV. Globalizacja - i co dalej
(czyli skąd przyszła globalizacja i jak wyjść na swoje w epoce ogólnoświatowych współzależności)
V. Świat jaki jest
(czyli jak się mają ludzie i ich gospodarcze sprawy w różnych zakątkach zmieniającego się świata)
VI. Upadający neoliberalizm i jego marna spuścizna
(czyli dlaczego szkodliwa koncepcja na czas jakiś zawojowała pół świata i jak sobie z tym poradzić)
VII. Co to jest rozwój i od czego zależy
(czyli skąd się bierze rozwój społeczno-gospodarczy i czy może nas uszczęśliwić)
VIII. Instytucje, polityka i kultura a zastój i rozwój
(czyli o regułach gospodarczej gry, szkodliwej i postępowej polityce oraz znaczeniu kultury w rozwoju)
IX. Koincydencji teoria rozwoju i nowy pragmatyzm
(czyli od czego zależy wzrost produkcji i rozwój gospodarczy i co robić, aby było lepiej)
X. Niepewna przyszłość
(czyli co nas czeka w bliższej i dalszej przyszłości i jaki mamy na to wpływ)
List
Indeks
Prof. dr hab. Grzegorz Kołodko (1949) - wybitny polski ekonomista i polityk, w latach 1994-97 oraz 2002-2003 wicepremier i minister finansów, wykładowca akademicki na uczelniach polskich i amerykańskich, autor licznych publikacji z dziedziny makroekonomii, doradca międzynarodowych organizacji. Jego teorie odegrały istotną rolę podczas przemian transformacyjnych krajów Europy Wschodniej. Jest założycielem i dyrektorem Centrum Badawczego Transformacji, Integracji i Globalizacji TIGER w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania im. Leona Koźmińskiego w Warszawie. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomasz z Warszawy

|
|
|
Świetnie napisana, bardzo ciekawa. Dużo się dowiedziałem o świecie. Nigdy nie lubiłem autora, wydawał mi się strasznie nawiedzony i egocentryczny, ale okazało się, że myśli ciekawie.
POLECAM! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania D.

|
|
|
| Bez wątpienia świetna książka. Od pierwszego rozdziału wciąga swoją prawdziwością i słusznością spostrzeżeń. Autor - cóż za wszechstronny człowiek! Do książki został stworzony internetowy nawigator, dzięki czemu dane są zawsze aktualne. Świetny pomysł! Nigdy wcześniej nie widziałam czegoś podobnego. Tak samo, jak listu do wnuczki mojej wnuczki... Gorąco polecam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|