| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
William Fate

|
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 11:13 Temat postu: Pan Kleks |
|
|
| Ktoś pamięta pana Kleksa ?. Tajemniczego mężczyznę, który potrafił czarować ?. Ja poznałem go przed szumem, który nastąpił po wydaniu Harrego Pottera. Pamiętam jak się zaczytywałem Akademią pana Kleksa. Niesamowita bajka, w której występują postacie z innych baśni. I to mnie w niej prawdopodobnie najbardziej urzekło... Szkoda że w czasach obecnych mało dzieci ją czyta. Wiem, gdyż pytałem kuzyna. On woli hp... a wy co o niej sądzicie ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

|
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 16:48 Temat postu: |
|
|
Ja go bardzo miło wspominam i lubię do niego wracać  _________________ 'Silna i gorzka choroba książkowa rozpanoszyła sie w duszy. Jakież to haniebne być przywiązanym do tej bezwładnej masy papieru, druku i uczuć umarłych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 15:38 Temat postu: |
|
|
Ja też lubię Pana Kleksa! To pierwsza z książek, którą przeczytałam, bo chciałam a nie dlatego, że musiałam .
W majówkę film był na TVP1. Też oglądałam .
I wiecie co, to w sumie dziwne, że Akademię Pana Kleksa lubię, ale żadnych innych fantasy, w tym HP nie. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 17:05 Temat postu: |
|
|
Akadamia Pana Kleksa ma w sobie coś magicznego  _________________ 'Silna i gorzka choroba książkowa rozpanoszyła sie w duszy. Jakież to haniebne być przywiązanym do tej bezwładnej masy papieru, druku i uczuć umarłych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Cze 06, 2010 21:40 Temat postu: |
|
|
Pomimo, że mam już 21 lat nadal uwielbiam Akademię Pana Kleksa.
Ostatnio była w TVP jej ekranizacja i oglądałam z zapartym tchem jakbym robiła to po raz pierwszy.
Myślę, że każdy z nas marzył albo marzy by trafić do magicznej krainy gdzie wszystko jest inne, to odwieczne marzenie ludzkości - stworzyć alternatywną rzeczywistość i własnie taka jest w Akademii... _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 18:15 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się. Akademia Pana Kleksa umożliwia nam właśnie niejako dotarcie do takiej alternatywnej rzeczywistości. A do tego ma pozytywny przekaz i wartości  _________________ 'Silna i gorzka choroba książkowa rozpanoszyła sie w duszy. Jakież to haniebne być przywiązanym do tej bezwładnej masy papieru, druku i uczuć umarłych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 20:23 Temat postu: |
|
|
Cieszę się, że wreszcie ktoś porusza jakieś tematy poza "waszą twórczością". Liczę na owocne dyskusje.
A co do Pana Kleksa to pamiętam, że pierwszy raz czytałam ją mając chyba 10-11 lat, czytałam z wypiekami na twarzy, nie mogłam się oderwać. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 18:53 Temat postu: |
|
|
Ahh stary dobry Jan Brzechwa jak można zapomnieć stworzone przez niego postacie uwielbiałam książkę, a później również film i nadal wspominam z sentymentem  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 19:58 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj byłam w bibliotece i po tym temacie tak mnie wzięło, że Pana Kleksa wypożyczyłam sobie raz jeszcze  _________________ 'Silna i gorzka choroba książkowa rozpanoszyła sie w duszy. Jakież to haniebne być przywiązanym do tej bezwładnej masy papieru, druku i uczuć umarłych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 20:34 Temat postu: |
|
|
I jak wrażenia? A bibliotekarz/bibliotekarka się nie dziwili?  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 22:13 Temat postu: |
|
|
Zawsze mógł się wytłumaczyć, że dla młodszego rodzeństwa  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 18:57 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Zawsze mógł się wytłumaczyć, że dla młodszego rodzeństwa Razz |
MOGŁA
Przyznam, że odprowadzało mnie zdziwione spojrzenie nauczycielki, ale bardziej zdumieni byli uczniowie. Byłam w bibliotece szkolnej.
A wrażenia? POZYTYWNE! Jakże by inaczej  _________________ 'Silna i gorzka choroba książkowa rozpanoszyła sie w duszy. Jakież to haniebne być przywiązanym do tej bezwładnej masy papieru, druku i uczuć umarłych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 19:31 Temat postu: |
|
|
wszystko jest dla ludzi
ps. wybacz pomyłkę  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 21:06 Temat postu: |
|
|
Możliwość dziwienia się jest pięknym darem ;p. Niech się dziwią  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Wto Paź 26, 2010 17:16 Temat postu: |
|
|
Akademia Pana Kleksa:) Wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa. Film też oglądałem( nie raz!) "Witajcie w naszej bajce, słoń zagra na fujarce, Pinokio nam zaśpiewa, zatańczą wokół drzewa... Tu wszystko jest możliwe, zwierzęta są prawdziwe..." Chyba do końca życia będę to nucił _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|