| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
saruskaaa

|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 19:51 Temat postu: |
|
|
Widziałam film, ale nie wiedziałam, że jest książka! Dziękuję bardzo:) _________________ „Słowami też można dotykać. Nawet czulej niż dłońmi.” http://coraz-blizej.blogspot.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 17:03 Temat postu: |
|
|
| Zuziek napisał: | | z tą Anneliese to tak naprawdę różnie mogło być. Ja na przykład myślę, że nie było żadnego opętania, że ona po prostu chora psychicznie była.Anneliese Michel-chora psychicznie |
Chora psychicznie??... Nie wydaje mi się. Przecież istnieje coś takiego jak opętanie. Zresztą zachowały się oryginalne nagrania! Szatan rozmawia z kapłanem... To trudne. To przeraża. Wiem. Ale nie możemy mówić że "oj, to nie było żadne opętanie", "to wszystko jest zmyślone"... Nie wolno nam tego robić. Dlaczego? Bo: nie było Cię tam, nie poznałeś dogłębnie sprawy, nie rozmawiałeś ze świadkami, nie znasz teologicznych uzasadnień, a także dlatego, że sprawy dziaąłlności szatana( bo opętanie to właśnie działalność szatana), nie są do końca wyjaśnione! _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Chilli

|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 11:22 Temat postu: |
|
|
| według mnie to trudny temat "było opętanie, czy też nie". Film dokumentalny, który widziałam robił wrażenie. Książki nie czytałam, ale z chęcią dla wyrobienia własnej opinii przeczytam. Uważam, że nie można pochopnie oceniać, czy coś miało miejsce czy też nie. Wszystko jest kwestią wiary, jednak nawet specjaliści, którzy nie ulegają zabobonom, a wierzą w fakty. Stwierdzali, że obrażenia jakie odniosła dziewczyna świadczyły o tym, że nie mogła ich sobie sama zrobić. Montaż audio też nie wchodził w grę. Myślę, że należy podchodzić z dystansem do takich kwestii i poznać wszystkie możliwe opinie na ten temat. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 16:35 Temat postu: |
|
|
| Chilli napisał: | | według mnie to trudny temat "było opętanie, czy też nie". Film dokumentalny, który widziałam robił wrażenie. Książki nie czytałam, ale z chęcią dla wyrobienia własnej opinii przeczytam. Uważam, że nie można pochopnie oceniać, czy coś miało miejsce czy też nie. Wszystko jest kwestią wiary, jednak nawet specjaliści, którzy nie ulegają zabobonom, a wierzą w fakty. Stwierdzali, że obrażenia jakie odniosła dziewczyna świadczyły o tym, że nie mogła ich sobie sama zrobić. Montaż audio też nie wchodził w grę. Myślę, że należy podchodzić z dystansem do takich kwestii i poznać wszystkie możliwe opinie na ten temat. |
Właśnie o to mi chodziło Pozdrawiam  _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gustus

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2011 18:39 Temat postu: |
|
|
fragmentami oglądałam kiedyś reportaż w TVP. Fragmentami, bo nie spodziewałam się wówczas jak przerażający zawiera materiał.
Nie widzę jednak najmniejszego powodu, żeby zaczytywać się literaturą na taki temat. Dla niewierzących to będzie tylko powód do drwin, pukania się w głowę i wyciągania średniowiecza, a jaki pożytek mogłaby przynieść wierzącym, którzy mają przede wszystkim pokładać ufność w Bogu? Ma ich czegoś nauczyć? Ma ich wystraszyć? Ma im dać na coś nadzieję? Jeśli tak, to jaką?
Myślę, że jest takie mnóstwo wartościowej literatury, że pozycję tego pokroju można sobie darować. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Angelikaaa

|
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 19:17 Temat postu: |
|
|
Można przecież przeczytac z czystej ciekawości. Sama może kiedyś po nią sięgnę, aczkolwiek nie jest to książka z mojej listy "do przeczytania". Jak dla mnie, tematyka dosyc ciekawa, choc przerażająca.
Na pewno nie obejrzałabym filmu, ale z książką jest inaczej. Głosy w książce są inne od tych z nagrań i sądzę, że jakoś bym to przeżyła. _________________ nie liczy się nic, liczą się przyspieszone tętna! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 20:48 Temat postu: |
|
|
Wiecie co, dobrze jest obejrzeć "Egzorcyzmy Annelise..." ale ten film dokumentalny. Wszystko jest bardzo fajnie pokazane, a te autentyczne nagrania przyprawiają o niezłe ciarki... To chyba jedyny dokument, który przerażał mnie tak samo jak Paranormal Activity (część pierwsza), oglądany w nocy ... _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|