'; //$gandalf_ads='BRISINGR $gandalf_ads='

Promocja Świąteczna '; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; $gandalf_ads='Zagłosuj na nas
'; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; if(time() > mktime(0, 0, 0, 4, 1, 2012)) { $gandalf_ads='
'; } ?> Pierwsze kroki » Forum Księgarni Gandalf
Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pierwsze kroki
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Wasza twórczość
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zefir

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 21:23    Temat postu: Pierwsze kroki Odpowiedz z cytatem

zamierzam napisać dobrą serię książek fantazy

krótko o fabule
rzecz się dzieje w nieistniejącym nienazwanym świecie
jest w nim wiele krajów, krain i innych przedziwnych miejsc
w królestwie elfów zaczyna tworzyć się ruch zwany Radą druidów
należy do niej nieliczni, a głównie ci, którzy potrafią zjednoczyć się z danym gatunkiem zwierząt
w książce będzie sporo nawiązań do kultury i języka hiszpańskiego(kraj Espania) oraz języka i kultury wschodu( bogowie Amaterasu i Susanoo oraz wiele innych)
pojawi się wiele znanych przez wszystkich stworzeń w tym również nieumarłe

w książce będą przedstawione głównie losu Azuli głównego bohatera
Azula jest elfem mrozu, który ucieka ze swej ojczyzny z powodu wojny domowej. w pierwszej części będzie walczył ze swoim przeznaczeniem oraz odkryje, że spełnia warunek aby wstąpić do pewnego ruchu...
przy okazji poznaje Knucklesa, żądnego krwi i walecznego wojownika, który również spełnia pewien warunek

Jednocześnie potrzebuję dobrego rysownika i kogoś kto zrobi mi mapę(ci którzy czytali Eragona i Hobbita wiedzą o co chodzi)

Nie wiem jaki dać główny tytuł dla sagi, ale pierwsza część będzie pt. ``Pokonać przeznaczenie``
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
EMC

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 21:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
fantazy

Chyba fantasy ?
I cóż to za "pewien warunek" ? Cool
Zefir

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zdaje sie, że o nim pisałem
Powrót do góry
Marx

PostWysłany: Pon Maj 24, 2010 13:19    Temat postu: Re: Pierwsze kroki Odpowiedz z cytatem

Zefir napisał:

Ambitnie, jednak może lepiej wyjść z założenia, że napisze najlepiej jak będę umiał a o tym czy to dobre to powinni się wypowiedzieć czytelnicy.

Dalej co do samej historii to jej zarys uderza w tony epopei, bogowie, elfy z przeznaczeniem i wojownicy, no cóż powiem szczerze, że sam pomysł może być ciekawy. A jednak powiem szczerze, że by to było dobre musi być dobry język, sama historyjka nie wystarczy, bo jednak jest na pęczki podobnych historyjek.

A co go mapki. To krok 1 narysować ją sobie na kartce papieru, jeśli ma być polityczna to umieścić na niej nazwy państw krain. Jeżeli mapa topograficzna to zaznaczyć gdzie są lasy, jeziora, góry itd. Jeśli urbanistyczna to zaznaczyć miasta drogi (czy trakty) albo zrobić mapę mieszaną.
Zeskanować i wrzucić na sieć i może jakiś geograf grafik amator może wspomoże. Bo ciężko jest rysować mapę krainy która jest wymyślona i nie ma określonych wymiarów i granic.
Zefir

PostWysłany: Pon Maj 24, 2010 14:16    Temat postu: Re: Pierwsze kroki Odpowiedz z cytatem

Marx napisał:
Zefir napisał:

Ambitnie, jednak może lepiej wyjść z założenia, że napisze najlepiej jak będę umiał a o tym czy to dobre to powinni się wypowiedzieć czytelnicy.

Dalej co do samej historii to jej zarys uderza w tony epopei, bogowie, elfy z przeznaczeniem i wojownicy, no cóż powiem szczerze, że sam pomysł może być ciekawy. A jednak powiem szczerze, że by to było dobre musi być dobry język, sama historyjka nie wystarczy, bo jednak jest na pęczki podobnych historyjek.

A co go mapki. To krok 1 narysować ją sobie na kartce papieru, jeśli ma być polityczna to umieścić na niej nazwy państw krain. Jeżeli mapa topograficzna to zaznaczyć gdzie są lasy, jeziora, góry itd. Jeśli urbanistyczna to zaznaczyć miasta drogi (czy trakty) albo zrobić mapę mieszaną.
Zeskanować i wrzucić na sieć i może jakiś geograf grafik amator może wspomoże. Bo ciężko jest rysować mapę krainy która jest wymyślona i nie ma określonych wymiarów i granic.

to źle czy dobrze?

wiem wiem, że z tym napisaniem dobrej serii fantasy trochę przegiąłem
ale zazwyczaj jestem mniej ambitny
a oto pierwowzór Azuli
Tylko, że w mojej książce będzie totalnym przeciwieństwem Grimmjowa jeśli chodzi o charakter
Powrót do góry
Marx

PostWysłany: Pon Maj 24, 2010 16:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak elf z przeznaczeniem nie będzie klonem Drizzta, a wojownik nie będzie miał kwadratowej szczęki niczym Arnold to raczej dobrze ale jak masz robić coś co zrobił Paolini (chodzi o niemalże wprost zrzynanie z kanonów literatury fantasy pomysłów) to jednak będzie to bardzo, bardzo złe.

Osobiście bałbym się napisać powieści czy nawet serii powieści jako pierwszy krok. Bo to tak jak by nie jeżdżąc na rowerze wpakować się na motocykl sportowy. A upadek z wysoka boli bardziej.
Acz jeśli faktycznie masz talent i iskrę do pisania, możesz zawojować świat czego Ci z całego serca życzę.
Zefir

PostWysłany: Pon Maj 24, 2010 16:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moja będzie raczej przypominać serię wędrowniczą
mieszanka W pustyni i w puszczy oraz Wiedźmina tylko troche inaczej zrobione
Powrót do góry
Marx

PostWysłany: Sro Maj 26, 2010 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może tak mała demonstracja, jakieś delikatne wprowadzenie.

Najlepiej coś pokazującego wycinek świata i postaci. By można było ocenić język i niejako spójność. Pomysł to nie wszystko trzeba go jeszcze składnie opisać, by miał łapki i nóżki.
Zefir

PostWysłany: Sro Maj 26, 2010 23:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co powiesz na prolog do książki ?
Powrót do góry
nannar02

PostWysłany: Pią Maj 28, 2010 11:48    Temat postu: b. Odpowiedz z cytatem

Pomysł (jako fantasy) równie dobry jak wiele innych z tego gatunku, pytanie jedynie tkwi w tym czy Autor ma tyleż samo go iż inni twórcy z branży i czy (co konieczne !) zaskoczyć czymś nowym oryginalnym - własnym. Z tym już nieco trudniejsza sztuka, bo trzeba nie lada wyobraźni aby tego dokonać. Zaprezentowany zarys - póki co - tej drugiej kwestii nie zawiera a przecież aby zawojować ten rynek, trzeba umieć stworzyć coś co wyróżni na tle masowej twórczości w tym gatunku. Ponadto, jeśli korzystamy z określonej nomenklatury, nazewnictwa, mitologii, demonologii, etc, to wypada być chyba konsekwentnym. Jeśli coś opiera się mitologii japońskiej (np.) to trudno mieszać ją z elfami, choć samo połączenie wydaje się wydaje się nowatorskie. Jeśli zaś "bierzemy się" za elfy nie mieszajmy do tego ... Hiszpanii:)). Nawet fantasy ma swoją konwencję, gdyż z reguły jest umieszczona w określonym czasie i przestrzeni. Dobre fantasy to (moim zdaniem) talent + wyobraźnia + spójność mitologiczna + nowatorskie ujęcie w ramach pewnego "wycinka" przestrzeni opartej na baśniowej wizji świata ... Pozdrawiam i życzę powodzenia w pisaniu dzieła...!
Marx

PostWysłany: Pią Maj 28, 2010 14:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja się nie do końca zgadzam z przedmówcą. Kanon jest ale cechą dobrych pisarzy jest to, że przeważnie roztrzaskują kanony w drobny mak tworząc coś czego nie było.
Miałem nieszczęście zapoznać się z powiastkami sygnowanych logiem forgoten Realms i załamałem się z lekka, z małżonka mógłbym się zakładać jak każda z tych książek się skończy. A tu taki Wagner z Kane w Pajęczynie ciemności pokazał bohatera ratującego świat, ale cóż świata nie udało się uratować bohater umiera sobie gdzieś spokojnie na jakieś osamotnionej górze, a świat płonie. A gdyby Kane jednak ocalił świat to pewnie bym tej książki nie zapamiętał mimo iż czytałem jaz 10 lat temu.

Więc jak chłopak ma jakiś pomysł to niech próbuje tak jak mu się podoba, może naprawdę kogoś kopnie w szczenę swoją twórczością (miejmy nadzieje, że w pozytywnym znaczeniu tego stwierdzenia)
nannar02

PostWysłany: Pią Maj 28, 2010 15:06    Temat postu: 3 Odpowiedz z cytatem

---------- 15:06 28.05.2010 ----------

Będę jednakże obstawał przy swoim - nawet nie-kanon ma swój... kanon. Dobry utwór to nie kwestia "rozwalania" pewnych powszechnie stosowanych reguł. Jedne kanony się utrwalają, a inne odchodzą w niepamięć, ale ich następcą jest nie "nie-kanon", ale ... "nowy kanon". Jak chcesz nauczyć się grać na skrzypcach to najpierw musisz opanować tysiąc nudnych wprawek, by wreszcie poczuć na tyle swobodnie by bez stresu zagrać poważny utwór i przy okazji stworzyć coś innego - własnego. W każdej z dziedzin naszego życia wszystko zaczyna się od mozolnej nauki abecadła. Dopiero później przychodzi czas na indywidualną wirtuozerię. Tyle mojego wywodu ... Pozdrawiam..Smile)))

---------- 15:06 ----------

Będę jednakże obstawał przy swoim - nawet nie-kanon ma swój... kanon. Dobry utwór to nie kwestia "rozwalania" pewnych powszechnie stosowanych reguł. Jedne kanony się utrwalają, a inne odchodzą w niepamięć, ale ich następcą jest nie "nie-kanon", ale ... "nowy kanon". Jak chcesz nauczyć się grać na skrzypcach to najpierw musisz opanować tysiąc nudnych wprawek, by wreszcie poczuć na tyle swobodnie by bez stresu zagrać poważny utwór i przy okazji stworzyć coś innego - własnego. W każdej z dziedzin naszego życia wszystko zaczyna się od mozolnej nauki abecadła. Dopiero później przychodzi czas na indywidualną wirtuozerię. Tyle mojego wywodu ... Pozdrawiam..Smile)))
Zefir

PostWysłany: Pią Maj 28, 2010 15:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a dla mnie marzy się mapa do książki w charakterze tej

Od razu zdradze, że z tymi specjalnymi zdolnościami chodzi mi o przemianę w konkretne zwierzęta
Na razie mam szkic bohaterów, którzy przemieniają się w panterę, smoka i byka

Chociaż nie wiem czy byk pasuje do żądnego krwi awanturnika Wink
Powrót do góry
nannar02

PostWysłany: Sob Maj 29, 2010 11:19    Temat postu: mcc Odpowiedz z cytatem

Byk jest symbolem mocy, panowania, płodności ... Ale jako "awanturnik"..? To raczej lepszy byłby Dyl Sowizdrzał...Smile)) Ale to już kwestia wyboru Szanownego Autora ... A mapa jak widzę dwujęzyczna - rzecz cośkolwiek do dyskusji, jeśli całość obejmuje jedno "królestwo", jeśli zaś dwa to trzeba by wyznaczyć jakąś granicę lingwistyczno-geograficzną, nawet baśń lubi mieć swoje reguły....Smile)) A jak na mój prywatny gust to co do imion, nazewnictwa legendarnego, to chyba mitologia nordycka jest tu najlepsza ku tworzeniu własnego "języka baśniowego" ... Doprawdy jest w tym obszarze w czym wybierać ... Pozdrawiam.....Smile))
Zefir

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 13:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

biednemu to zawsze wiatr w plecy

jak narysuje mape na kartce i będę chciał ja sfotografować to nie będzie widać kolorów a w paintcie będzie dziwna
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Wasza twórczość Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: