| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: Harry Potter - dobry czy zły? |
|
|
Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.
| Cytat: | | "Dobrze, że wyjaśnia pani sprawę Harry ego Pottera, ponieważ jest to subtelne uwiedzenie, które oddziałuje niepostrzeżenie, a przez to głęboko, i rozkłada chrześcijaństwo w duszy człowieka, zanim mogło ono w ogóle wyrosnąć". - list kardynała Josepha Ratzingera do Gabriele Kuby z 7 marca 2003 roku. Książka Gabriele Kuby może pomóc tym wszystkim , którzy nie chcą się poddać szeroko zakrojonej manipulacji, oraz tym, którzy czują się odpowiedzialni za młodych ludzi - rodzicom, nauczycielom, wychowawcom. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
S.

|
|
|
Ja proponuję tej pani żółte dokumenty... <_< Jeśli przyjąć jej tok myślenia to bajki o Kopciuszku, Śpiącej Królewnie, Pinokiu i paru innych też są narzędziem szatana, podobnie jak internet...ojcu dyrektorowi by się spodobało  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
S.

|
|
|
I ten subtelny, zapewne przypadkowy wybór listu akurat od papieża (sic!) Ratzingera  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomyk

|
|
|
| Pani która napisała tą książke jest chyba niespełna rozumu! Można powiedzieć że większość bajek jest satanistyczna bo występuje w niej magia, fantastyka! Dlaczego Kościół nie czepia się Władcy Pierścienia? To jest dziwne! Ja jestem Chrześcijaninem, czytałem wszystkie części harry‛ego pottera i jakoś nie zostałem satanistą ani nie praktykuje magii!! Ta pani powinna sie zastanowić nad swoim zdaniem. Harry Potter to ciekawa książka fantastyczną którą polecam!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
asia

|
|
|
Wiecie co jest najśmieszniejsze? To jak ta pani argumentuje fakt, że czepia się Harr‛ego Pottera, a nie Władcy Pierścieni. Cytuje:
"Duch fantasty w obu analizowanych dziełach jest zupełnie różny. J.R.R Tolkien był praktykującym katolikem, chciał w nowy sposób wskazać człowiekowi drogę między dobrem, a złem, między pokusą a wolnym wyborem dobra. J.K.Rowling jest - to przynajmniej można stwierdzić z całą pewnością - ateistką."
Cóż za cudowna argumentacja! Książki Tolkiena są cudowne, ponieważ był on praktykującym katolikem. Natomiast Harry Potter to powieść satanistyczna, ponieważ jej autorka jest ateistką! I jak tu traktować coś takiego poważnie.
Oprócz tego ta pani nie uważnie czyta książkę, którą tak wnikliwie omawia i krytykuje. Podaje nie właściwe fakty, które wogóle nie mają miejsca w książce, zmienia bieg wydarzeń i nadaje wyrwanym z kontekstu cytatom zupełnie inne znaczenie.
I kto tu chce nas ogłupić... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
linka

|
|
|
Zgadzam się z wami wszystkimi. A czemu nikt nie podał
za przykład "Pana Kleksa".To jest prawie to samo tez występują tam czary i wróżby.Czym to się różni od Harrego Pottera??????Nie rozumiem tego kto napisał tą książkę!!I kto tu nie ma racji??Proponuję zeby autor tej książki zastanowił się nad tym co napisał?!!Autor tej książki jest chyba naprawdę niespełna rozumu, zgadzam się z tobą tomyk w 100%..,To tyle co chciałam na dzisiaj powiedziec. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mini

|
|
|
To najgłupsza książka jaka powstała na świecie!!! Nigdy nie słyszałam podobnej bzdury!!!
Chodze do katolickiego liceum,jestem praktykującą katoliczką i nawet siostry zakonne są bardzo zaciekawione tą książką i z miłą chęcią czytają...
Jeżeli pani Kuby Gabriele chciała się ośmieszyć to z pewnością jej się udało!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mat

|
|
|
| Taka książka nadaje się tylko na śmietnik. Przecierz tyle książek opowiada o magii, czarach ifantastyce a wszyscy włączni z panią kuby Gabriele czepiają się akurat Harrego. To śmieszne. Ludzie co wam ta książka zrobiła. Ja jestem wierzącym i praktykującym katolikiem, ministrantem i lektorem ale uwielbiam tę sage. Przecierz tylko człowiek zaślepiony nienawiścią lub nigdy nie zagłębiający się w treść książki może nie zauważć iż główny przesłaniem tej książki jes przesłanie mówjące że najpotążniejszą magią jest miłość. A pani Gabriele powinna uważnie przeczytać to co zamierza krytykować |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aniunia

|
|
|
| Na wstępie zaznaczę, że traktuje poważnie fakt, iż jestem katoliczką i jestem wręcz zafascynowana .H. P. choc widzę w nim też deprawujące elementy, nie sądze by stważały az tak poważne zagrożenie jak przedstawia to pani Gabriele jeśli czytelnik tylko zdaje sobie sprawę, że to TYLKO książĸa (i film). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
beata

|
|
|
| Mnie ta książka trochę przekonała...Dalej lubię HP ale wiele rzeczy,które wyjaśnia Gabriele nie przekonały... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
przemek5_15

|
|
|
| Mi tez sie wydaje ze Gbriele kuby powinna dostac zolte papiery i zamieszkac w przytulnym pokoiku bez klamek. Jak mozna bylo popelnic tak beznadziejna do bulu obektywna pozbawiana jakiegokolwiek sensu ksiazke. Z tego co mowi pani(panna) kuby wynika ze magia naprawde istnieje!!!. Co z tego ze w harrym potterze sa sceny w kturych sie zabijaja za pomaca magi pragne podkreslic ze czynia to tylko zli czrodzieje do ktorych jak sadzi pani kuby harry nalezy co rowniez jest wymyslem chorej wyobrazni wyzej wymienionej autorki bo tak nie jest to ze odprawiaja krwawe rytualy wskrzeszajace zycie a co mieli wzucic kilka polnych kwaiaturzkow garsc magicznego pylu i juz to by byla wrecz smieszne dobrze ze ksiazka nie jest koleja flegmatyczna opowiadanka jakich peno na rynku i taki wlasnie zamia miala rowlin ksiazka miala budzic emocja czytelnik mial sie utorzsamiac z bochaterami z ich problemami bo harry wlasnie takie mial. Nawiazujac jeszcze do tego co powiedzialem wczesniej co z tego ze wlasnie robia takie rozne dziwne zeczy skoro jest to tylko i wylaczne fikcyjny wymysl J.K Rowling no a jesi pani kuby w to wiezy no to cos ewidentnie jest z nia nie tak moze w to ze da sie latac na miotle tez wizy ? no to zycze jej udanych prob. to jest genialnie napisana ksiazka o przygodach nastoletniego czarodieja ktory musi walczyc ze zlem bo tylko on je moze pokonac tyle nic wiecej.Saga jest napewno warta plecenia. P.S sorki za bledy po takowe napewno sa jestem dyslektykiem coz nie moja wina pozdro nie dajmy sie omotac ksiazce kuby jest ona napisana bezpodstawnie nie jest subiektywna i chora no cuz chyba jaka autorka taka ksiazka:P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
przemek5_15

|
|
|
| sorki za blad to z nerwow oczywiscie do bolu subiektywa <gafa> |
|
| Powrót do góry |
|
 |
przemek5_15

|
|
|
sorki to znow ja na koncu tez zrobilem gafe ksiazka nie jest oczywiscie obiektywna a nie tak jak napisalem subiektywna sorki wielkie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anusia

|
|
|
Hahahaha! Kobieta naprawdę oszalała chyba Przeczytałam wszystkie tomy sagi o przygodach HP - do tej pory byłam agnostyczką, teraz jestem ZDEPRAWOWANĄ agnostyczką z zepsutą osobowością A Severus Snape to mój Anioł Stróż )) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
efaniunia

|
|
|
| Chcę tylko powiedzieć,że tak Watykan jak i ten ktotąksiążkę napisał nie mają co robić. Jeśli cos jest inne nie znaczy że jest złe. Nazucanie komuś swoich racji jest poprostu wredne. Czy Watykan naprawdę jest tak ograiczony i nie odrużnia prawdy od fikcji? Jeśli tak to niech przyjmie do wiadomości, że niektórzy to potrafią,a właściwie każdy kto bieże się za Harry‛ego Pottera. Nadal nie rozumiem jednej rzeczy, co ta nieszczęsna Rowling im zrobiła, że jej się tak uczepili? Nazywajcie mnie jak chcecie, ale wolę HP od Pisma Świętego . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|