'; //$gandalf_ads='BRISINGR $gandalf_ads='

Promocja Świąteczna '; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; $gandalf_ads='Zagłosuj na nas
'; $gandalf_ads=''; $gandalf_ads=' '; if(time() > mktime(0, 0, 0, 4, 1, 2012)) { $gandalf_ads='
'; } ?> Pierumow. » Forum Księgarni Gandalf
Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pierumow.
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
uwe

PostWysłany: Pon Maj 31, 2010 9:42    Temat postu: Pierumow. Odpowiedz z cytatem

Zainteresowałam się tym pisarzem gdy sięgnęłam po Terna. Nie jestem ani wielbicielką fantasy ani szczególnym znawcą. Ale. Tern to opowieść o świecie Siedmiu Zwierząt Rajlegu. Opowieść o walce ze złem, przygodzie. Takie połączenie powieści drogi, fantasy i książki przygodowej. Miiiłe Wink

Gdy Tern mi się spodobał postanowiłam poznać autora. Okazuje się że napisał kilka sag - z czego jedna jest jakby kontynuacją Władcy Pierścieni. A sam autor jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych autorów rosyjskiego fantasy.

Czytacie? Lubicie?
magnolia

PostWysłany: Pon Maj 31, 2010 17:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja lubię. Czy czytam? Mam za sobą "Terna"- jego najnowszą, najświeższą książkę. Ale obiecałam sobie, ze poznam jeszcze bliżej Pierumowa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adas14

PostWysłany: Pon Gru 20, 2010 23:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie skończyłem Tern. Bardzo fajna książka, troche przypomina Wladce Pierscieni, ale z drugiej strony zupelnie inna. Czy ktos wie cos o kontynuacji? Bo nie wyglada na pojedynczy tytul...
Powrót do góry
polowanienamamuty

PostWysłany: Pon Gru 27, 2010 0:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Adas14 napisał:
Właśnie skończyłem Tern. Bardzo fajna książka, troche przypomina Wladce Pierscieni, ale z drugiej strony zupelnie inna. Czy ktos wie cos o kontynuacji? Bo nie wyglada na pojedynczy tytul...

faktycznie "Terna" dobrze się czyta i historia jest rozwojowa. z tego, co wiem, drugi tom cyklu pt. "Aliedora" ma się ukazać już w styczniu. będę wyglądał książki na półce w księgarni:)
Smile Smile Smile Smile
Amazo

PostWysłany: Czw Gru 30, 2010 0:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Swietna powieść. Zaczynalem troche z niechecia, z powodu poprzednich dokonan Pierumowa, ale czytało się świetnie. Jezeli wierzyc zagranicznym recenzjom "Aliedora" jest jeszcze lepsza.
Powrót do góry
Adas14

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Aliedora" jest świetna. Trochę trudniejsza od pierwszej czesci, ale znacznie ciekawsza i z zupelnei nowymi postaciami. Polecam!
Powrót do góry
Duch

PostWysłany: Pon Lut 14, 2011 20:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

magnolia napisał:
Ale obiecałam sobie, ze poznam jeszcze bliżej Pierumowa.

Ja mam podobne odczucia. Trzeba się wziąć do roboty, poza tym w ogóle za wschodnich twórców bo widać że i oni dobrze piszą Very Happy

Adas14 napisał:
"Aliedora" jest świetna. Trochę trudniejsza od pierwszej czesci, ale znacznie ciekawsza i z zupełnie nowymi postaciami. Polecam!

Znajomi maja takie same opinie, trzeba będzie się ich bardziej słuchać Very Happy
Powrót do góry
Czopekbobek

PostWysłany: Sro Lut 16, 2011 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja Pierumova czytałem tylko "Pierścień Mroku" i "Czarną Włócznię" i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podobały. Przedstawiają one sytuację w Śródziemiu 300 lat po Wojnie o Pierścień. Zaczyna się podobnie do "Hobbita" i "Władcy" czyli krasnolud przychodzi do hobbita, razem wyruszają w podróż i tak dalej. Podobało mi się w tych książkach, że koncentrują się na obszarach Śródziemia zaniedbanych w trylogii tolkienowskiej. Pierumov odchodzi od tendencji do rozróżniania bohaterów na "białych" i "czarnych" jak to było we "Władcy" przez co jego bohaterowie nabierają realności. Sama fabuła też jest rozbudowana i zakończenia niektórych wątków są naprawdę zaskakujące. Niestety jeszcze nie mam trzeciej części trylogii ale mam zamiar nadrobić ten brak
Powrót do góry
Amazo

PostWysłany: Sro Lut 23, 2011 22:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierumow to doskonaly autor i szczerze mowiac troche zaluje, ze najbardziej go ludzie kojarza z "Pierscieniem Mroku" jako "tego goscia co napisal niby-kontynuacje LOTR". Ksiazki nie byly zle, ale ciezko traktowac je jako niezalezna serie. Natomiast jego pozniejsze dokonania do literatura z zupelnie innej kategorii - najwyzsza polka fantasy.
Powrót do góry
Czopekbobek

PostWysłany: Sro Lut 23, 2011 23:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Amazo napisał:
Pierumow to doskonaly autor i szczerze mowiac troche zaluje, ze najbardziej go ludzie kojarza z "Pierscieniem Mroku" jako "tego goscia co napisal niby-kontynuacje LOTR".

Czemu z taką ironią? Czemu "niby"? Nikt inny nie podjął się kontynuowania snucia opowieści o Śródziemiu a Pierumov niedość, że to zrobił to wyszło mu to całkiem udatnie. Myślę, że Tolkien ucieszyłby się, że świat na stworzenie którego poświęcił całe życie nie umarł wraz z nim i można go było raz jeszcze odwiedzić. Takie jest przynajmniej moje zdanie na temat kontynuacji "Władcy Pierścieni"...autor dał możliwość chętnym na spojrzenie co też mogło się wydarzyć w IV Erze natomiast Ci, którzy uważają, że nikt nie powinien korzystać z tego co stworzył Tolkien poprostu tego nie czytają Wink
Powrót do góry
Duch

PostWysłany: Czw Mar 03, 2011 22:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz , zawsze znajdą się malkontenci , którym coś nie będzie pasowało. Osobiście , nie mam nic przeciwko nowemu spojrzeniu na świat wykreowany przez Tolkiena i jeśli tylko teraz znajdę trochę czasu to zamierzam przysiąść i nad "Ternem" i nad "Aliedorą" Very Happy
Powrót do góry
Amazo

PostWysłany: Sob Mar 19, 2011 0:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czopekbobek napisał:

Czemu z taką ironią? Czemu "niby"? Nikt inny nie podjął się kontynuowania snucia opowieści o Śródziemiu a Pierumov niedość, że to zrobił to wyszło mu to całkiem udatnie. Myślę, że Tolkien ucieszyłby się, że świat na stworzenie którego poświęcił całe życie nie umarł wraz z nim i można go było raz jeszcze odwiedzić. Takie jest przynajmniej moje zdanie na temat kontynuacji "Władcy Pierścieni"...autor dał możliwość chętnym na spojrzenie co też mogło się wydarzyć w IV Erze natomiast Ci, którzy uważają, że nikt nie powinien korzystać z tego co stworzył Tolkien poprostu tego nie czytają Wink

Nie będę gdybać co by ucieszyło Tolkiena a co nie. Watpie by dłubanie w jego tworczosci przez przypadkowych ludzi nalezalo do szczegolnie radujacych. Tak czy inaczej niezaleznie co mielibysmy mowic o Pierscieniu Mroku nie zapowiadał skoku jaki czeka pozniej Pierumowa.
"Siedem zwierzat" to fantastyka na najwyzszym poziomie.
Powrót do góry
Duch

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 17:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W moim mniemaniu czyta się bardzo dobrze , język jest kwiecisty i imho rusycyzmy też dodają smaczku książce Very Happy
Powrót do góry
justyna1988

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 21:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czuje się w 100 % zachęcona do przeczytania "Ternu" i "Aliedory" Smile Wstyd się przyznać, ale jak długo pracuję w księgarni tak nie trafiłam na żadną książkę Pierumova, do czasu bo obecnie i "Tern" i "Aliedorę" mamy wiec już się biorę do czytania:)
Powrót do góry
Duch

PostWysłany: Wto Mar 22, 2011 14:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak widać , na wszystko przychodzi czas Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: