| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
uwe

|
Wysłany: Pon Maj 31, 2010 9:42 Temat postu: Pierumow. |
|
|
Zainteresowałam się tym pisarzem gdy sięgnęłam po Terna. Nie jestem ani wielbicielką fantasy ani szczególnym znawcą. Ale. Tern to opowieść o świecie Siedmiu Zwierząt Rajlegu. Opowieść o walce ze złem, przygodzie. Takie połączenie powieści drogi, fantasy i książki przygodowej. Miiiłe
Gdy Tern mi się spodobał postanowiłam poznać autora. Okazuje się że napisał kilka sag - z czego jedna jest jakby kontynuacją Władcy Pierścieni. A sam autor jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych autorów rosyjskiego fantasy.
Czytacie? Lubicie? _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pon Maj 31, 2010 17:23 Temat postu: |
|
|
| Ja lubię. Czy czytam? Mam za sobą "Terna"- jego najnowszą, najświeższą książkę. Ale obiecałam sobie, ze poznam jeszcze bliżej Pierumowa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adas14

|
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 23:46 Temat postu: |
|
|
| Właśnie skończyłem Tern. Bardzo fajna książka, troche przypomina Wladce Pierscieni, ale z drugiej strony zupelnie inna. Czy ktos wie cos o kontynuacji? Bo nie wyglada na pojedynczy tytul... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
polowanienamamuty

|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 0:00 Temat postu: |
|
|
| Adas14 napisał: | | Właśnie skończyłem Tern. Bardzo fajna książka, troche przypomina Wladce Pierscieni, ale z drugiej strony zupelnie inna. Czy ktos wie cos o kontynuacji? Bo nie wyglada na pojedynczy tytul... |
faktycznie "Terna" dobrze się czyta i historia jest rozwojowa. z tego, co wiem, drugi tom cyklu pt. "Aliedora" ma się ukazać już w styczniu. będę wyglądał książki na półce w księgarni:)
 _________________ wyobraźnia czyni cię wolnym |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 0:28 Temat postu: |
|
|
| Swietna powieść. Zaczynalem troche z niechecia, z powodu poprzednich dokonan Pierumowa, ale czytało się świetnie. Jezeli wierzyc zagranicznym recenzjom "Aliedora" jest jeszcze lepsza. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adas14

|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 22:55 Temat postu: |
|
|
| "Aliedora" jest świetna. Trochę trudniejsza od pierwszej czesci, ale znacznie ciekawsza i z zupelnei nowymi postaciami. Polecam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 20:07 Temat postu: |
|
|
| magnolia napisał: | | Ale obiecałam sobie, ze poznam jeszcze bliżej Pierumowa. |
Ja mam podobne odczucia. Trzeba się wziąć do roboty, poza tym w ogóle za wschodnich twórców bo widać że i oni dobrze piszą
| Adas14 napisał: | | "Aliedora" jest świetna. Trochę trudniejsza od pierwszej czesci, ale znacznie ciekawsza i z zupełnie nowymi postaciami. Polecam! |
Znajomi maja takie same opinie, trzeba będzie się ich bardziej słuchać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 11:10 Temat postu: |
|
|
| Ja Pierumova czytałem tylko "Pierścień Mroku" i "Czarną Włócznię" i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podobały. Przedstawiają one sytuację w Śródziemiu 300 lat po Wojnie o Pierścień. Zaczyna się podobnie do "Hobbita" i "Władcy" czyli krasnolud przychodzi do hobbita, razem wyruszają w podróż i tak dalej. Podobało mi się w tych książkach, że koncentrują się na obszarach Śródziemia zaniedbanych w trylogii tolkienowskiej. Pierumov odchodzi od tendencji do rozróżniania bohaterów na "białych" i "czarnych" jak to było we "Władcy" przez co jego bohaterowie nabierają realności. Sama fabuła też jest rozbudowana i zakończenia niektórych wątków są naprawdę zaskakujące. Niestety jeszcze nie mam trzeciej części trylogii ale mam zamiar nadrobić ten brak |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 22:48 Temat postu: |
|
|
| Pierumow to doskonaly autor i szczerze mowiac troche zaluje, ze najbardziej go ludzie kojarza z "Pierscieniem Mroku" jako "tego goscia co napisal niby-kontynuacje LOTR". Ksiazki nie byly zle, ale ciezko traktowac je jako niezalezna serie. Natomiast jego pozniejsze dokonania do literatura z zupelnie innej kategorii - najwyzsza polka fantasy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 23:15 Temat postu: |
|
|
| Amazo napisał: | | Pierumow to doskonaly autor i szczerze mowiac troche zaluje, ze najbardziej go ludzie kojarza z "Pierscieniem Mroku" jako "tego goscia co napisal niby-kontynuacje LOTR". |
Czemu z taką ironią? Czemu "niby"? Nikt inny nie podjął się kontynuowania snucia opowieści o Śródziemiu a Pierumov niedość, że to zrobił to wyszło mu to całkiem udatnie. Myślę, że Tolkien ucieszyłby się, że świat na stworzenie którego poświęcił całe życie nie umarł wraz z nim i można go było raz jeszcze odwiedzić. Takie jest przynajmniej moje zdanie na temat kontynuacji "Władcy Pierścieni"...autor dał możliwość chętnym na spojrzenie co też mogło się wydarzyć w IV Erze natomiast Ci, którzy uważają, że nikt nie powinien korzystać z tego co stworzył Tolkien poprostu tego nie czytają  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Czw Mar 03, 2011 22:14 Temat postu: |
|
|
Wiesz , zawsze znajdą się malkontenci , którym coś nie będzie pasowało. Osobiście , nie mam nic przeciwko nowemu spojrzeniu na świat wykreowany przez Tolkiena i jeśli tylko teraz znajdę trochę czasu to zamierzam przysiąść i nad "Ternem" i nad "Aliedorą"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Sob Mar 19, 2011 0:58 Temat postu: |
|
|
| Czopekbobek napisał: |
Czemu z taką ironią? Czemu "niby"? Nikt inny nie podjął się kontynuowania snucia opowieści o Śródziemiu a Pierumov niedość, że to zrobił to wyszło mu to całkiem udatnie. Myślę, że Tolkien ucieszyłby się, że świat na stworzenie którego poświęcił całe życie nie umarł wraz z nim i można go było raz jeszcze odwiedzić. Takie jest przynajmniej moje zdanie na temat kontynuacji "Władcy Pierścieni"...autor dał możliwość chętnym na spojrzenie co też mogło się wydarzyć w IV Erze natomiast Ci, którzy uważają, że nikt nie powinien korzystać z tego co stworzył Tolkien poprostu tego nie czytają  |
Nie będę gdybać co by ucieszyło Tolkiena a co nie. Watpie by dłubanie w jego tworczosci przez przypadkowych ludzi nalezalo do szczegolnie radujacych. Tak czy inaczej niezaleznie co mielibysmy mowic o Pierscieniu Mroku nie zapowiadał skoku jaki czeka pozniej Pierumowa.
"Siedem zwierzat" to fantastyka na najwyzszym poziomie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 17:31 Temat postu: |
|
|
W moim mniemaniu czyta się bardzo dobrze , język jest kwiecisty i imho rusycyzmy też dodają smaczku książce  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 21:58 Temat postu: |
|
|
Czuje się w 100 % zachęcona do przeczytania "Ternu" i "Aliedory" Wstyd się przyznać, ale jak długo pracuję w księgarni tak nie trafiłam na żadną książkę Pierumova, do czasu bo obecnie i "Tern" i "Aliedorę" mamy wiec już się biorę do czytania:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 14:01 Temat postu: |
|
|
Jak widać , na wszystko przychodzi czas  |
|
| Powrót do góry |