| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Blacky9

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 13:14 Temat postu: Ulubiona postać z książki |
|
|
Wiem, że podobny temat został już utworzony, ale znajduje się w konkretnym dziale i dotyczy literatury fantastycznej, a ja chciałabym byście pisali o waszych ulubionych postaciach z różnych gatunkowo książek.
U mnie na pierwszym miejscu zawsze będzie Robin Hood Lubiłam tę postać za poczucie humoru i w ogóle wesołe przygody, aczkolwiek płakałam, gdy na końcu książki umierał.
Ze współczesnych podobała mi się postać Lestata z Kronik wampirzych Anne Rice - taki trochę cyniczny, ale z klasą, miał swój świat, był romantykiem. Całkiem ciekawa postać. _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 13:26 Temat postu: |
|
|
Jak sama napisałaś - z różnych gatunków - zatem przenoszę do pogaduszek . _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 15:05 Temat postu: |
|
|
Dobrze  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 21:02 Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawe pytanie, bo trudno na nie odpowiedzieć. Nie wiem czy mam ulubioną postać, ale wiem, że są na pewno bohaterzy, którymi chciałabym być, chciałabym przeżyć to co oni.
Kiedyś na pewno moją ulubioną bohaterką byłą Ania Shirley, ale to było dawno... _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Sro Cze 16, 2010 18:47 Temat postu: |
|
|
Scarlett O'Hara! Ona zawsze sobie umiała poradzić w życiu...  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 20:27 Temat postu: |
|
|
Może to będzie nietypowa odpowiedź, ale chyba Joanna, alter ego Chmielewskiej. Przynajmniej ta z pierwszych książek. Charakterna kobieta, trochę taki Bond w spódnicy. Zawsze w centrum wydarzeń, zawsze gotowa do podjęcia wyzwania i odkrycia mordercy. Trochę szalona, dowcipna, odważna... I obdarzona nieprzeciętnymi nogami
A druga ulubiona postać to babcia Weatherwax. Wiadomo - głowologia i te sprawy. Ta też ma niezły charakter!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 12:50 Temat postu: |
|
|
| joan_stark napisał: | Scarlett O'Hara! Ona zawsze sobie umiała poradzić w życiu...  |
Eliza d'la Zeur - "Cykl Barokowy" Neal Stephenson Scarlett to przy tej pani mały pikuś. Nie ma to zaczynać jako niewolnica z podbitego przez tatarów miasta a kończąc jako jedna z markiz na Wersalu.
Normalnie chyba sobie jeszcze raz przeczytam ten cykl bo po prostu wbija w fotel.
Każda postać z kart tej książki morze być ulubioną, tajemniczy Enoh Root, nieodgadniony Issac Newton, romantyczny a zarazem buntowniczy Jack Shaftoe czy nawet Daniel Waterhause.
Tak jak teraz wzięło mnie na wspominki to była to naprawdę niezła przygoda, dobra przeciwwaga do takiej trylogii husyckiej Sapkowskiego. _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akamai

|
Wysłany: Czw Cze 24, 2010 12:49 Temat postu: |
|
|
Ja swego czasu lubiłam bardzo Sol i Heike z "Sagi o ludziach lodu" Sandemo.
Poza tym: Gandalfa Tolkiena, głównego bohatera książek "Kot, który..." i detektywa z książek Marthy Grimes - bardzo lubię jego sposób myślenia
Poza tym Kur Wallander z książek Mankella budził moją sympatię, choć czasem chciałoby się go kopnąć
A tak ogólnie to ciężko wybrać ulubionego bohatera. Nasza sympatia zależy od sytuacji z książek. I czasem ma się ochotę opieprzyć takiego delikwenta, że robi jakąś głupotę Ot, urok książek. _________________ La casa sin libro es como la playa sin sol. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 21:28 Temat postu: |
|
|
Hehe, skoro z różnych gatunków to pozwólcie, że pofantazjuję
Hatake Kakashi, Neji Hyuga, Hinata Hyuga, Jiraya - z anime i mangi Naruto
Constantin z filmu o tym samym tytule
Dastan z gry Prince of Persia  _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 16:59 Temat postu: |
|
|
Jakub Wędrowycz - nie ma co, barwna postać polskiej literatury  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 18:58 Temat postu: |
|
|
| Skleroza nie boli! Jest jeszcze jedna postać, którą stawiam na piedestale. Poirot! Ten śmieszny człowieczek, mały Belg z genialnymi szarymi komórkami. Mój ulubiony detektyw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 20:00 Temat postu: |
|
|
Dziś sobie uświadomiłam, że tak naprawdę to istnieje tak fantastyczna Czwórka:
1. Mały Książę
2. Alicja
3. Piotruś Pan
4. Dorotka (z Czarnoksiężnika z Krainy Oz) _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 21:08 Temat postu: |
|
|
Alicję lubiłam jak byłam mała ale to wtedy w ogóle lubiłam Karolcie i Kubusia Puchatka  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 21:11 Temat postu: |
|
|
A mnie jakoś nie przypadły do gustu wymienione wyżej postaci. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 21:57 Temat postu: |
|
|
Dla mnie te postacie są ponadczasowe, bo symbolizują wolność, fantazję i zdolność dziwienia się światem jakie są charakterystyczne wyłącznie dla dzieci i zanikają z wiekiem. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
|