Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Nie oceniaj książki po okładce..."
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Pogaduszki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bunia91

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 17:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja raczej jakie wiem, że mam zaskórniaki i mogę je przeznaczyc na książkę to idę do księgarni buszuje, jak mnie coś zainteresuje np. z powodu okładki to próbuje się dowiedziec jak najwięcej o tej książce i dopiero rozważam zakup Razz
18alexa18

PostWysłany: Wto Paź 11, 2011 17:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak mam przy sobie sporą ilośc gotówki, to gdy wpadam do jakiejś księgarni, pierwszą rzeczą, na jaką zwracam uwagę, to okłądka, co jest chyba oczywiste. Smile Po drugie: Tytuł. Po tytule czasem można już wywnioskowac o czym będzie traktowac dana pozycja.
fenek6665

PostWysłany: Wto Lis 29, 2011 20:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Analogicznie jest z wyborem samochodu przez kobietę: nie ważne, jaki ma silnik, ile pali, jaka marka, rodzaj nadwozia... pierwsze i najważniejsze na co kobieta zwróci uwagę to KOLOR. Ach te kobiety...

Myślę, że analogicznie jest z książkami. Nie wiem tylko, czy to zależne od płci, ale skłoniłbym się do opinii, że kobiety więcej uwagi poświęcają ogólnej estetyce, a mniej- parametrom, tj. autor, gatunek, rodzaj, tematyka... Wszystkie one schodzą na dalszy plan.
Carmen82

PostWysłany: Sro Lis 30, 2011 20:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zgadzam się. Po co mi książka z arcydziełem na okładce skoro w środku będzie lukrowane romansidło albo książka kucharska?
Ja wybieram po gatunku, autorze a nie ze względu na kwiatki na okładce. Fenek zdecydowanie przesadzona opinia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marsac

PostWysłany: Czw Gru 01, 2011 8:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Również uważam, że fenek przesadza. O ile w przypadku samochodu teoria byłaby może jeszcze do obrony to w wypadku książek tego typu twierdzenia ocierają się się o szowinizm... Laughing Wink

Nasza mądrość wywodzi się z naszego doświadczenia, a nasze doświadczenie z naszych głupstw.
Guitry

Trzeba trzymać gaz - Grigorij Łaguta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
fenek6665

PostWysłany: Czw Gru 01, 2011 17:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale powiedzcie, proszę: wybrałybyście książkę z brzydką, szarą czy z kolorową, ciekawą i zachęcającą okładką? Czy to nie oczywiste? Chyba tylko człowiek o skłonnościach do depresji lub z nieszczęśliwym dzieciństwem wybrałby pierwszą opcję...

Chociaż przyznaję, to wcale nie potwierdza mojej opinii, bo równie dobrze moglibyśmy rozciągnąć to na ludzi ogólnie( nie stricte na kobiety)...
Carmen82

PostWysłany: Czw Gru 01, 2011 21:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fenek mylisz pojęcia - najpierw generalizujesz, potem specjalizujesz. Jeszcze raz powtarzam, jeśli mam do wyboru super okladkę z byle czym w środku, wybiorę Kinga oprawionego w papier toaletowy.
Jeśli mam do wyboru 2 wydania tej samej książki jedną łądną a drugą mniej - prędzej zasugeruję się ceną Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fenek6665

PostWysłany: Pią Gru 02, 2011 15:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Carmen82 napisał:

Jeśli mam do wyboru 2 wydania tej samej książki jedną łądną a drugą mniej - prędzej zasugeruję się ceną Smile

Ale twój pierwszy odruch to ocena: ładna/ brzydka okładka. Dopiero później sprawdzasz cenę...
Kmaro

PostWysłany: Sob Gru 03, 2011 0:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie jest oczywiste, że w pierwszym odruchu kieruję się aspektem wizualnym, dopiero przy bliższym poznaniu się z treścią decyduję się czy książka na prawdę jest warta zakupu Smile .....inaczej jest kiedy jestem w księgarni i wiem jaką książkę chcę kupić wtedy wygląd okładki ma dla mnie nikłe znaczenie....i myślę , że większość osób tak ma, że kierują się najpierw do tej książki która wpadła im w oko z wyglądu a potem oceniają jej prawdziwą wartość....czyli treść Razz
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Pogaduszki Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6

Skocz do: