| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
joan_stark

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 21:52 Temat postu: Zbigniew Nienacki - Pan Samochodzik |
|
|
Pamiętam, że kilka lat temu zaczytywałam się w książkach Zbigniewa Nienackiego. Znalazłam w domu Pana Samochodzika i templariuszy i zakochałam się w przygodach tego detektywa-amatora. Tytułowy pan Samochodzik to historyk sztuki, który zyskał sobie takie przezwisko przez posiadanie dziwnie wyglądającego, jednak niesamowicie szybkiego (przez silnik ferrari) samochodu. W rozwiązywaniu zagadek często pomagali mu zaprzyjaźnieni harcerze.
Według mnie to jedna z najlepszych serii książek przygodowych jakie wyszły spod piór polskich pisarzy. Warto po nie sięgnąć.
Oprócz templariuszy najbardziej przypadły mi do gustu:
- Niesamowity dwór
- Pan Samochodzik i Fantomas
- Pan samochodzik i zagadki Fromborka _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 21:56 Temat postu: |
|
|
| u nas w bibliotece leżą i gniją jego książki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 22:17 Temat postu: |
|
|
Szkoda, że gniją. Ja nawet teraz chętnie po nie sięgam.  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 23:59 Temat postu: |
|
|
Ja tez bardzo lubiłam i aż żal serce ściska, że teraz rzadko kto czyta te książki  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 0:24 Temat postu: |
|
|
ze względu na stare wydania nikt nie czyta
a mówi sie, że dla dziewczyn jest ważne to co jest w środku...
żenada |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:23 Temat postu: |
|
|
Hmm... ale nowe wydania też się da znaleźć. Ostatnio widziałam w Tesco kilka części, więc da się je kupić.
Wydaje mi się, że książki takie jak Pan Samochodzik... zostały zepchnięte w kąt przez wszechobecne wampiry, wilkołaki i wszelkiej maści duchy... Może kiedyś jeszcze wróci do łask.  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:30 Temat postu: |
|
|
| dziewczyny czytają Cabot, Siesicką i Fox, a chłopacy Kinga, Tolkiena i Sapkowskiego |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:40 Temat postu: |
|
|
To chłopcy mają dużo lepszy gust niż dziewczynki ;p _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:44 Temat postu: |
|
|
Wychodzi na to, że jestem chłopcem  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:56 Temat postu: |
|
|
A ja jeszcze gorzej - jestem obojniakiem, bo kiedyś czytałam Siesicką, a teraz Kinga  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 17:10 Temat postu: |
|
|
Pamiętam jak miałem fazę na książki Nienackiego o Panu samochodziku.......chyba wszystkie je przeczytałem a trochę ich napisał |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:57 Temat postu: |
|
|
zauważyłam też, że teraz, jeśli chłopcy w ogóle coś czytają, to zawsze jest to Tolkien, Sapkowski czy King.
Niewielu decyduje się na coś innego. _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gokuraku

|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 23:32 Temat postu: |
|
|
A może byście w bibliotece jakoś "zareklamowali" Pana Samochodzika - jak rozumiem tytuł - dla nas kultowy - dla dzisiejszej młodzieży może być niezbyt zachęcający. Ale np. w mojej osiedlowej bibliotece, Panie bibliotekarki co jakiś czas wystawiają rożne książki, tak żeby je było widać. Ludzie się wtedy bardziej interesują. Może to średni pomysł, ale może ktoś ma lepszy? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 16:47 Temat postu: |
|
|
Chłopcem nie jestem, ale pod urokiem "Pana Samochodzika" jestem nadal
To jest tak świetna książka, a wydaje się kompletnie zapomniana. _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|