Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ZAGINIONY SYMBOL - Dan Brown

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Kryminał, Thriller, Sensacja i Horror
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pon Lip 05, 2010 19:37    Temat postu: ZAGINIONY SYMBOL - Dan Brown Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj skończyłam. Czyta się dobrze, wciąga, zaciekawia - co będzie dalej. Mam jednak dwa główne zarzuty.
Pierwszy, który mnie irytował przy czytaniu to fakt, że szacowny doktor Robert Langdon - ten sam który w Kodzie... pchał akcję dalej, który pierwszy na coś wpadał, który wiązał fakty zdające się nie mieć sensu, w tej powieści jest takim naukowym niedowiarkiem z zamkniętym umysłem. Fakt, wiedzą nadal imponuje, ale tym razem profesor jest takim jakby tłumaczem z polskiego na nasze. Objaśnia teorie, opowiada historię bractw i innych, ale nie wyciąga wniosków z tego, co mówi. Trzeba go prowadzić za rączkę poniekąd. I jak ktoś czytał coś wcześniej to może wkurzać taka nagła przemiana głównego bohatera. Bo to już nie jest ten sam dynamiczny, aktywny, błyskotliwy Robert Langdon.
Druga rzecz, która mi się nie podoba to zakończenie. Ostatnie ok. sto stron wlecze się a sama końcówka mnie rozczarowała.

Ale ci, którzy lubią zagmatwane historie, akcję pełną zwrotów i raczej lekką lekturę - będą zadowoleni. Ponad 600 stron połknęłam w tydzień, a dla mnie to wyczyn, zwłaszcza gdy nie czyta się codziennie Razz.

Aaa! i najważniejsze. Po przeczytaniu Kodu... byłam w stanie uwierzyć niemalże we wszystko, co tam było napisane. Po lekturze tej powieści jedyne co mnie intryguje, to miejsca w Waszyngtonie opisane w książce. Bo Mr Google nie wszystko pokazuje Wink.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
joan_stark

PostWysłany: Wto Lip 06, 2010 20:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Edyta, przez ten opis chyba odłożę narazie przeczytanie tej książki i zajmę się czymś innym. Słyszałam już głosy, że nie jest tak dobra jak Kod..., a Twoje wrażenia pokrywają się z odczuciami moich znajomych, których też rozczarowało zakończenie.
Może po nią kiedyś sięgnę, ale narazie odpuszczam. Wink
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Kermit

PostWysłany: Wto Lip 13, 2010 21:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z [/b]joan_stark[/b]. Uratowałaś mi kasiorę bo już miałem kupić tą pozycję, ale Twój opis ostatecznie odwlekł mnie od tego pomysłu. Wiele osób mówiło mi, że główny bohater w tej książce ma tylko takie samo imię i nazwisko jak główny bohater Kodu....

Kermit.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Fanta

PostWysłany: Wto Sie 10, 2010 23:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mogę się z Wami zgodzić. W moim odczuciu książka bardzo wciąga, choć faktycznie, nieco zadziwia bezradność głównego bohatera.
Jednak książka jako całość, bez wdawania się w szczegóły jest znakomitą rozrywką.

Wydano książkę, która odsłania prawdziwość podanych faktów z "Zaginionego symbolu"
(...)
Tych nie czytalam.

Najfajniejsza książka Dana Browna po "Kodzie..." to wg. mnie "Anioły i demony", oraz "Cyfrowa twierdza"

mod:
link usunięty zgodnie z Regulaminem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mu-erte

PostWysłany: Pon Lis 15, 2010 21:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj skończyłem czytać Zaginiony symbol i nie zaskoczył mnie praktycznie wcale - akcja jest przewidywalna, schematyzm tego autora poraża. Nie uważam jednak, że jest to nudna książka - czyta się ją szybko, z zaciekawieniem. Jednak właśnie takim stylem jest napisana, to zwykłe czytadełko do podróży. Dla mnie zwykły komercjalizm i amerykanizm. U Dana Browna wręcz powala, ale jest zarazem jego znakiem rozpoznawczym.
When I reach for you.
Powrót do góry
Bunia91

PostWysłany: Pon Lis 15, 2010 21:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ostudziliście skutecznie mój zapłon...Razz
Chciałam sobie umilic weekend i na prawde napaliłam się na coś pokroju ekscytacji jak w Kodzie...a tu słychac, że tak średniawo. Może odłożę na później.
Mu-erte

PostWysłany: Pon Lis 15, 2010 21:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chcesz spędzić czas z lekka lekturą jak najbardziej - czyta się miło, jednak nie nastawiaj się na nic specjalnego.
When I reach for you.
Powrót do góry
Bunia91

PostWysłany: Wto Lis 16, 2010 0:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No bomba...właśnie nie chce lekkiej lektury. Nastawiłam się na ekscytujące kilkanaście godzin dla zrelaksowania, ale sądząc po waszych opiniach to muszę poszukac czegoś innego Razz
zaczytanamery

PostWysłany: Czw Cze 09, 2011 21:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Zaginiony symbol" jest jedyną książką Dana Browna, której jeszcze nie czytałam. Jednak po lekturze poprzednich dzieł owego autora myślę, że się nie zawiodę. Książka leży na półce i czeka na swoją kolej. Wink
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Kryminał, Thriller, Sensacja i Horror Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: