Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Książki Trudi Canavan.
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Inferia

PostWysłany: Wto Lip 06, 2010 16:39    Temat postu: Książki Trudi Canavan. Odpowiedz z cytatem

Witam.
Mam zamiar nabyć Erę Pięciorga (Kapłanka W Bieli... itd), lecz nie wiem czy nie lepsza jest Trylogia Czarnego Maga (Gilda Magów). A u mnie z kasą krucho, więc muszę zdecydować się na jeden "zestaw".
Co myślicie o twórczości o T.C.? Czytaliście jej książki? Które polecacie?

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Midien

PostWysłany: Czw Lip 08, 2010 19:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam jedynie Trylogię Czarnego Maga i mam o niej dość mieszane uczucia.
Przeglądając to forum, spotkałam się głównie z pozytywnymi opiniami.. A ja szczerze powiedziawszy rozczarowałam się. Miałam nadzieję, że wątki miłosne nie zdominują aż tak bardzo tej książki (w ogóle liczyłam na to że będzie ich mało!), ale jak to mówią - nadzieja matką głupich.
Całą Trylogię czytało mi się w miarę lekko i przyjemnie (gdyby nie słowniczek na końcu, który był bardzo niewygodny). Każdy tom jest coraz lepszy, ale.. cóż, nie przemawiają do mnie te książki i nie poleciłabym ich.
Dodatkowo nie spodziewałam się, że to kiedykolwiek powiem, jednak muszę - za mało opisów! Autorka wprowadza wiele nazw stworzeń, których opis w słowniczku zajmuje około linijki - dwóch! I jak niby mam to sobie wyobrazić, gdy opis jest cząstkowy?
Poza tym niektóre rozwiązania wydają się mało logiczne i niespójne.
Najgorsze jest to, że szukałam jakiegoś ambitniejszego fantasy. Być może za wysoko ustawiłam poprzeczkę.. Mimo wszystko autorka wykreowała całkiem ciekawy świat.
Podkreślam, że jest to jedynie moja subiektywna opinia, nikt nie musi się z nią zgadzać. Każdy wymaga czegoś innego, sięgając po lekturę. Nie zmienia to jednak faktu, że się rozczarowałam.
Powrót do góry
Kahlan

PostWysłany: Wto Gru 14, 2010 20:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwielbiam TCM:) Jedna z moich ulubionych serii:) Ale jeśli chodzi o Erę Pięciorga to nie czytałam. Mam co do tego pewne obawy bo bardzo dużo negatywnych opinii słyszałam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
justyna1988

PostWysłany: Pią Gru 17, 2010 12:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałam okazję przeczytać wszystkie książki T.Canavan, które ukazały się w Polsce. Jeśli chodzi o Erę pięciorga, to jest ona inna niż trylogia czarnego maga, w moim mniemaniu gorsza, nie dorównuje TCM, ale też można przeczytać. Denerwowała mnie mnogość napoczętych wątków i miałam na początku problem żeby się połapać, ale potem czyta się dobrze. Mimo wszystko TCM jest lepsza.

Przeczytaj, z chęcią się dowiem jakie w na Tobie zrobiła wrażenie Smile

Polecam Ci również przeczytać "Szepty dzieci mgły" (zaznaczam przeczytać, a nie kupować! ), są tam 3 opowiadania, krótkie, w tym jedno dotyczy TCM (szalonego maga). Przyjemnie sie czyta, jest miłym przerywnikiem, ale cena i jakość ksiażki niestety jest przegięciem. Gruby papier (nawet bardzo gruby) i do tego nie czysty biały, twarda okładka i rozwlekły druk, o cenie nie wspominając.... Książka mogłaby mieć spokojnie 50 stron gdyby zmniejszyć druk... Ale w końcu ponoć światem rządzi pieniądz, więc nie ma się co dziwić.
Powrót do góry
Samash

PostWysłany: Sob Gru 25, 2010 12:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zaczęłam czytać TCM,a le wymiękłam przy pierwszym tomie, gdyż nawet połowy nie doczytałam. Może jest to spowodowane brakiem czasu i nim się spojrzałam już musiałam ją oddać do biblioteki, ale obiecuję sobie, że jeszcze raz spróbuję zacząć czytać.
"Każda znajdująca się tu książka, każdy tom, posiadają własną duszę. I to zarówno duszę tego, kto daną książkę napisał, jak i dusze tych, którzy tę książkę przeczytali i tak mocno ją przeżyli, że zawładnęła ich wyobraźnią." Carlos Ruiz Zafón
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Amazo

PostWysłany: Czw Gru 30, 2010 0:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajnie się czytało Gildię Magów... no i w sumie tylko fajnie, bo chociaz to nie najgorsza lektura to jednak oryginalnoscia ani walorami literackimi nie grzeszy. Podobne klimaty znacznie fajniej przedstawili np Diaczenkowie w "Odzwiernym" i kontynuacjach
Powrót do góry
Czytelnik11

PostWysłany: Czw Gru 30, 2010 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja na wakacjach przeczytałem " Uczennicę Maga", ledwo udało mi się dobrnąć do końca. Książka kompletnie mi się nie podobała , zanudziła mnie , jak rzadko która książka.
Osobiście nie polecam.
^^
Powrót do góry
justyna1988

PostWysłany: Nie Lut 06, 2011 18:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytelnik11 "Uczennica maga" jest preludium do trylogii i może się nie podobać. Jednak sama trylogia jest nie do pobicia Smile Chociaż spróbuj, a może ona Cię przekona do twórczości T. Canavan Smile
Powrót do góry
Duch

PostWysłany: Pon Lut 07, 2011 7:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też zdecydowanie polecam. Póki co czytam "Gildię magów" i oderwać się nie mogę Very Happy Osobiście książka wcale nie jest dla mnie za gruba Very Happy
Powrót do góry
Samash

PostWysłany: Pon Lut 07, 2011 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zaczęłam, ale jakoś nie mogłam skończyć I tomu. Mam nadzieję, że uda mi się ponownie wrócić Wink
"Każda znajdująca się tu książka, każdy tom, posiadają własną duszę. I to zarówno duszę tego, kto daną książkę napisał, jak i dusze tych, którzy tę książkę przeczytali i tak mocno ją przeżyli, że zawładnęła ich wyobraźnią." Carlos Ruiz Zafón
Powrót do góry
uwe

PostWysłany: Pią Lut 11, 2011 13:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam Trylogię czarnego maga. Polubiłam się z nią. Lubię właśnie takie książki: tylko ocierające się o fantasy. Teraz czytam Misję ambasadora.
Amazo

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 23:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Osobiście książka wcale nie jest dla mnie za gruba

Jest na tyle łatwo napisana i skonstruowana prosto, ze po prostu szybko sie czyta, ale po gruntownej edycji bez straty dla historii mozna by bylo odchudzic to dzielo o polowe. Nie mowie ze jest zle, chociaz mi do gustu nie przyadlo, po prostu sa lepsze fantasy, szczególnie na wschodzie. Teraz zaczytuje sie "Siedmioma zwierzetami Rejlegu" Pierumowa.
Powrót do góry
Samash

PostWysłany: Nie Lut 13, 2011 14:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam zamiar ponownie po Canavan sięgnąć, gdy tylko pozbędę się książek z półki to przeczytania.
Powrót do góry
delfina

PostWysłany: Sro Maj 11, 2011 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo lubię książki Trudi Canavan. Czytam właśnie drugą część
trylogii Zdrajcy "Łotra" i muszę przyznać, że jest rewelacyjna Wink
Powrót do góry
uwe

PostWysłany: Nie Lip 17, 2011 22:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A nie masz wrażenia że Trylogia zdrajcy jest jakby powtórzeniem trochę Trylogii czarnego maga? Jakby wszystko już było tylko upłynęło trochę czasu?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: