| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
nannar02

|
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 12:30 Temat postu: |
|
|
---------- 13:28 08.09.2010 ----------
Dzięki, no właśnie o ten niuans wiedzy mi chodziło... ))
---------- 11:53 28.09.2010 ----------
Jestem "Mithramdiren" i fajnie.. )) a może dodać kolejne szczeble..?
---------- 12:30 16.11.2010 ----------
Przykro mi ale to nie jest Forum wyłącznie "książkowe", a tematy: Film, Inne, Pogaduszki...? Co to jest...? Tu mamy do czynienia z niedopuszczalną cenzurą. Albo to Forum jest dla klientów Gandalfa, albo wyłącznie dla jego... pracowników.. )) Będę wdzięczny jeśli przy każdym tytule wątku, które sami Państwo założyli będzie dopisek - rozmowy wyłącznie o książkach. Zobaczymy jak wtedy ukształtuje się poziom uczestnictwa. Sami podcinacie sobie gałąź na której siedzicie. Jaki to ma sens..? )) Pozdrawiam... )))) _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 13:43 Temat postu: |
|
|
Forum jest powiązane ze sklepem.
Tematy i działy to głównie kategorie literackie (w tym także dział inne oznacza inne kategorie literackie, które nie mają swojego tematu). Jest też nowy dział FILMY - odkąd ten dział pojawił się na gandalf.com.pl.
Natomiast dział - POGADUSZKI oraz dział POWITALNIK - są działami dodatkowymi, luźnymi.
Ale NIE OZNACZA to, że mają dominować.
nannarze, to Forum jest inne niż standardowe fora. Tutaj tematem dominującym ma być książka, film, teatr, muzyka... i inne związane z szeroko pojętą kulturą.
To NIE JEST forum o wszystkim. Aczkolwiek, dział POGADUSZKI może temu służyć. Ale w racjonalnych granicach!
Temat wskazuje czego ma się tyczyć rozmowa. I zawsze i wszędzie będę ucinać dyskusje tak odbiegające od tematu jak Twoje i fenka.
nannarze,
nie chcesz rozmawiać o książkach, filmach, etc. - nie musisz. Nikt Ci nie karze. Ale jak chcesz tylko rozmawiać o seksie, polityce, religii, etc. - to proszę bardzo, ale na właściwych forach - ogólnych a nie na forum tematycznym.
PS.
A z pracowników Księgarni jestem jedynie ja. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 14:02 Temat postu: |
|
|
| Edyta napisał: | Forum jest powiązane ze sklepem.
**) I z myślą o sklepie powinno zachęcać netowiczów do zaglądnięcia (via Forum do sklepu, zły pomysł..?)
Tematy i działy to głównie kategorie literackie (w tym także dział inne oznacza inne kategorie literackie, które nie mają swojego tematu). Jest też nowy dział FILMY - odkąd ten dział pojawił się na gandalf.com.pl.
Natomiast dział - POGADUSZKI oraz dział POWITALNIK - są działami dodatkowymi, luźnymi.
Ale NIE OZNACZA to, że mają dominować.
**) wątpię aby dominowały, ale nie będzie (chyba) dobrze jeśli będą wyłącznie listkiem figowym, bo zniechęca wielu potencjalnie zainteresowanych (moim zdaniem). Forum powinno cementować więź z klientami.
nannarze, to Forum jest inne niż standardowe fora. Tutaj tematem dominującym ma być książka, film, teatr, muzyka... i inne związane z szeroko pojętą kulturą.
**) Cieszę się, bo to związane z "Tyg. Pow." powoli (intelektualnie) zamiera.
To NIE JEST forum o wszystkim. Aczkolwiek, dział POGADUSZKI może temu służyć. Ale w racjonalnych granicach!
**) To aja jestem nie racjonalny w ... "granicach"....? proszę poczytać o czym piszę i jaka jest moja wiedza (dzięki książkom, przeważnie tym z Gandalfa)
Temat wskazuje czego ma się tyczyć rozmowa. I zawsze i wszędzie będę ucinać dyskusje tak odbiegające od tematu jak Twoje i fenka.
**) Właśnie - proponuję zapytać "fenka" czy ma pojęcie o czym pisze, bo mi się wydaje, że czasami nie bardzo.. )))
nannarze,
nie chcesz rozmawiać o książkach, filmach, etc. - nie musisz.
**) A skąd ten 'dramatyczny wniosek'..? ))
Nikt Ci nie karze. Ale jak chcesz tylko rozmawiać o seksie, polityce, religii, etc. - to proszę bardzo, ale na właściwych forach - ogólnych a nie na forum tematycznym.
**) sex, religia i polityka to część literatury. Nic na to Edyto nie poradzisz, tym bardziej w temacie "pogaduszki".. ))
PS.
A z pracowników Księgarni jestem jedynie ja.
**) Przy całym szacunku jaki dla Ciebie mam - nie wierzę Ci ... )) Ale - pozdrawiam jak zwykle, z całą uprzejmością i sympatią z mojej strony:))) |
_________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Sro Lis 24, 2010 14:08 Temat postu: |
|
|
| Administracja napisał: | Od 1 grudnia 2010 roku dział POGADUSZKI przestaje być miejscem do trollowania.
Od tego dnia dział ten nadal będzie 'luźniejszym' działem, ale tematyka będzie dotyczyć szeroko pojętej kultury: książek, filmów, muzyki, teatru...
Wszystkie tematy nie związane z tematyką zostaną z dniem 1.12.2010r. zamknięte.
Wszystkie nowe tematy, które nie będą wypełniać znamion tematów kulturalnych będą KASOWANE bez ostrzeżenia. |
Nasuwa mi się kilka pytań:
- Co to jest trollowanie i jak ono objawia się na tym forum, kto jest trollem (poza mną) i czym się wysławił w swojej perfidii?
- Które tematy są dziełem Trolli i co w nich jest nie tak (przykłady)?
- Które tematy są merytorycznie poprawne i poważne(przykłady)?
- Czemu nie założyć grup: film, muzyka?
Jeśli odpowiedź na powyższe wynosi - "Bo tak" to rozumiem, sam administruje kilka for internetowych i wiem, że argument "Bo tak" jest najlepszy i bezdyskusyjny.
Ale rozwinięcie myśli z cytowanej wypowiedzi byłoby całkiem miłe i ukazało ludzikom na tym forum co tak naprawdę robią źle.
edit:
Wróć, przeczytałem dwa posty powyżej. I teraz pytanie czy będziemy się bawić w Polskie ustawodastwo i skasujemy temat "czy seks coś tam z miłością" a założymy temat "Antyprzewodnik po seksie - Valérie Tasso, zgadzasz się czy nie?", albo "Co sądzicie o wywodach w >Zupa z ryby fugu< Moniki Szwai", i naprawdę hardkorowo "Królewna Śnieżka Anny Rice czytać dzieciom na dobranoc czy nie?"
Acz fakt niektóre tematy rozmywają się strasznie i nie wiadomo o czym ludzie piszą tak w zasadzie, widać poziom intelektualny za wysoki jak dla mnie . _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
adriana Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 24, 2010 15:29 Temat postu: |
|
|
Drogi Marx i inni użytkownicy;
Forum Księgarni Gandalf w rozumieniu administratorów i założycieli ma być miejscem gdzie pisze się o książkach, filmach, muzyce - całej kulturze.
Niestety ostatnio w dziale pogaduszki pojawiły się tematy np.: Palaczy spalić na stosie!!! lub Teologia in-vitro - tematy nie dość, że trudne i nie do rozstrzygnięcia, to jeszcze powodujące niepotrzebne awantury.
Spowodowało to podjęcie tej kontrowersyjnej dla Was decyzji, natomiast sami zobaczycie, że w dłuższej perspektywie czasu pomoże to forum. W takich dyskusjach uczestniczą zazwyczaj dwie osby o odmiennych poglądach nie dające się przekonać do swoich racji - patrz awantura, a inni użytkownicy zniechęcają się do forum bo kojarzy się im ono z awanturami.
Jako Księgarnia nie mamy ochoty być kojarzenie z awanturami.
Trolle Forumowi - odpowiedź jest prosta: czy otrzymałeś ostrzeżenie na prw że trolujesz? odpowiedz sobie sam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Sro Lis 24, 2010 16:23 Temat postu: |
|
|
| adriana napisał: |
Niestety ostatnio w dziale pogaduszki pojawiły się tematy np.: Palaczy spalić na stosie!!! lub Teologia in-vitro - tematy nie dość, że trudne i nie do rozstrzygnięcia, to jeszcze powodujące niepotrzebne awantury.
|
Niczym Pospieszalski (mój prywatny idol obiektywizmu i jasności spojrzenia na tematy wszelakie napiszę "Warto rozmawiać".
Jakoś specjalnym zwolennikiem ww. tematów w których też nie specjalnie się udzielałem, podałem swój punkt widzenia i nie zobaczyłem nic co by mnie do zmiany moich poglądów nakłoniło. Więc temat może i faktycznie jałowy. Jednak restrykcje jakie zostaną wprowadzone, spowodują, że lepiej jest otworzyć dział muzyka i film. A "luźny" dział pogaduszki usunąć co by nie korcił czasem ludzi którzy chcą sobie pogadać. Jednocześnie polecam zmienić opis forum z "Forum Księgarni Gandalf - Książki i nie tylko" na Forum Księgarni Gandalf Książki, filmy, muzyka i to wszystko". Bo to nie tylko zawsze rozbraja mnie w sklepach i barach np "Naleśniki i nie tylko", aż strach pomyśleć co pod tym nie tylko się kryje.
Na tym zakończę bo temat ten stanie się równie jałowy jak tematy które są w nim wywoływane pod mur do odstrzału.
Jednak zawsze najlepsza odpowiedź jest "Bo tak!!!" _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 16:13 Temat postu: |
|
|
---------- 23:57 25.11.2010 ----------
Zapobiegawczo aby mnie autocenzura cenzura Gandalfa niepotrzebni nie musiała nadgorliwie wycinać, informuję że odtąd ograniczam się wyłącznie do tzw. nic-działu "Wasza Twórczość".Jak ktoś chce się bawić w 'forum' z udziałem 6-10 bywalców, to przecież jego wola. Myślę że 'jedyna słuszna odpowiedź' na pytanie postawione przez Marxa (dlaczego?) brzmi: "Bo tak". Tak więc zgodnie w bolą Administratora bawcie się do woli:))))
---------- 16:13 28.11.2010 ----------
A może by ta zamiast restrykcji usuwać i banować tych gości Forum, którzy cale nie piszą na nim dla przyjemności lecz w jednym konkretnym celu - autoreklamie, podając do ogólnego poczytania własną strony, na której są zaprezentowane książki tejże osoby..? Albo wprowadzić wątek "Komercja", będzie można odnaleźć takie osoby. Można podać cenni z opłatą za miesiąc/rok, zaś osoby chcące skorzystać z takiej formy łączności z danym autorem uiszczą stosowną kwotę za uzyskaniu kodu dostępu do "Wątku Komercja". Sądzę iż należałoby, oddzielić przyjemność przebywania na Forum, od czysto finansowego zamysłu, wchodzącego założenia że Forum służy jednemu konkretnemu celowi - zwiększeniu sprzedaży własnych tytułów. grając rolę "bezinteresownego gościa". _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 15:00 Temat postu: |
|
|
W swoim drugim poście masz całkowitą rację.
Dlatego też posty takie są usuwane w możliwie najszybszym terminie a osoby banowane - jeśli stale łamią regulamin Forum (w którym m.in. mowa o tym, że niewolno reklamować konkurencji). _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Sro Gru 01, 2010 20:49 Temat postu: |
|
|
---------- 21:59 29.11.2010 ----------
Dziękuje za info, kilkakrotnie chyba przewinął mi się przed oczami widok takiej autoreklamy. Pozdrawiam.
---------- 20:36 01.12.2010 ----------
Serdecznie dziękuję za "magiczne" odpalenie w kosmos moich wątków"... ))))
---------- 20:49 ----------
Pani Edyto, proponuję przeanalizować zasadę:
"Lex retro non agit"
Serdecznie pozdrawiam....!.. ))))) _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|