| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 12:56 Temat postu: BRISINGR |
|
|
W połowie listopada ukaże się nowa książka Christopher Paoliniego - Brisingr.
Opis od wydawcy:
BRISINGR (wymawiaj: Bris-in-gr) oznacza ogień w starożytnej mowie wymyślonej przez Paoliniego i używanej w książce przez Eragona. Jak mówi Christopher Paolini: "Brisingr było pierwszym słowem, które przyszło mi na myśl kiedy zastanawiałem się nad tytułem trzeciego tomu. To jednocześnie jest pierwsze słowo w obcej mowie, którego nauczył się Eragon. Ma jednocześnie szczególne znaczenie dla dziedzictwa Jeźdźców Smoków. W trzecim tomie przygód Eragona okaże się, że Brisingr ma jeszcze większe znaczenie niż Eragon przypuszcza."
Autorem okładki BRISINGR jest John Jude Palencar, ilustrator poprzednich tomów; Eragona i Najstarszego.
Opis z Wikipedii:
Cykl Dziedzictwo początkowo planowany był jako trylogia. Jednakże 30 października 2007 amerykańska prasa podała, że Paolini nie przewidział, że trzeci tom będzie aż tak obszerny i zdecydował się wydać jeszcze jeden tom. W USA oraz Wielkiej Brytanii książkę wydano 20 września 2008. Planowana data wydania w Polsce to 14 listopada 2008. Data wydania czwartego tomu nie jest znana.
Paolini pytany, dlaczego wybrał taki tytuł, odpowiedział: "Brisingr to pierwsze słowo, o którym pomyślałem wymyślając tytuł, i zawsze wydaje mi się ono doskonałe". "Brisingr" to słowo w Pradawnej Mowie oznaczające 'ogień', używane do przywoływania i kontrolowania ognia przez magów z cyklu Dziedzictwo."
pl.wikipedia.org/wiki/Brisingr
Przeczytaj fragment Brisingr
Zapraszam do dalszej dyskusji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien

|
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 15:48 Temat postu: |
|
|
Nie mogę się doczekać!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dawidas12

|
Wysłany: Nie Gru 14, 2008 19:29 Temat postu: Brisingr |
|
|
| Ja przeczytałem Brisingr i sądze ,że jest to najlepsza część ze wszystkich. Eragon i Najstarszy to genialne książki ale Brisingr przewyższa wszystkie części.Przeczytałem go w 2 dni.Niemogłem się wogóle oderwać od tej książki.Polecam tą część każdemu miłośnikowi Eragona ,Najstarszego i książek fantasy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Geralt_z_Rivi

|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 18:21 Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie świetna książka, ale mam te przyjemność i jeszcze jej nie skończyłem:) W tej książce są niesamowite nowinki o głównym bohaterze i jego smoczycy takie jak: kto naprawde jest ojcem eragona, czym jest serce serc itp. Nie muszę mówić że nazwa książki jest od miecza eragona który pomogła mu wykuć Rhunon. Niesamowicie wciągająca książka.
Pozdrawiam _________________ Jak to powiedział jeden zacny krasnolud:
,,Ta kur** rycerz herbowy,
3 lwy na tarczy
2 srają a 1 warczy!" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robanooba

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 12:50 Temat postu: |
|
|
Przeczytałem ją w 3 dni i uważam że jest super . Naprawdę przyjemnie się czyta. Bardzo mocno wciąga. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KONRADOREX

|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 18:20 Temat postu: |
|
|
wiem, że Brising jest genialny. Jak go dostałem w swięta to w nocy wogóle nie spałem, tylko czytałem Brisingra  _________________ KONRADOREX |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KONRADOREX

|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 20:19 Temat postu: |
|
|
a czy ktoś ma jakiś cynk na temat daty wyjścia 4 części Eragona?? _________________ KONRADOREX |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bruxsa

|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 20:51 Temat postu: |
|
|
| chyba jeszcze poczekamy na info o 4 części. dopiero jest w trakcie pisania albo i projektu |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KONRADOREX

|
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 14:31 Temat postu: |
|
|
acha... a teraz popiszemy na temat naszych interpretacjii co do Brisingra _________________ KONRADOREX |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olcia1

|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 16:49 Temat postu: |
|
|
jestem w polowie ksiazki ktora mnie wciagnela.... Eragon dowiedzial sie ze jego ojcem jest brom i glaedr daje im swoje eldunari.Eragon dostal nowy miecz ktorego nazwal brisingr ktorego wykula mu rhunon.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 7:54 Temat postu: |
|
|
Brisingr to najlepsza część spośród dotychczasowych wszystkich 3 Słyszałam, że czwarta część ma się ukazać w 2010 roku około listopada ale to mogą być tylko mylne pogłoski, niestety...  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 10:37 Temat postu: |
|
|
I oby Paolini na 4 części poprzestał i zakończył to "tworzenie", bo jeszcze przebije Pana Pottera. Właśnie, dobrym porównaniem do historii o Eragonie jest szósta cześć sagi J. K. Rowling, kiedy to nie ma pomysłów, nic szczególnego się nie dzieje. 3 cześć Eragona się wydłuuuuuża, mimo to wierzę, że może następna będzie lepsza.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 11:50 Temat postu: |
|
|
Oczywiście nawet nadmiar lukru może być gorzki, jak mawia moja babcia;)
Jestem jednak skłonna przypuszczać, że łącznie będzie 5 części - nie wiem może takie przeczucie? Tak mi się wydaje. Mi się 3 część bardzo podobała, mam nadzieję że kolejna będzie jeszcze lepsza;)  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olcia1

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 15:12 Temat postu: |
|
|
Ciekawy tekst, i poparty nawet solidnymi dowodami, jednakże to wciąż tylko przypuszczenia. Mam nadzieję, że Paolini szybko uchyli rąbka tajemnicy i otrzymamy kolejną część Eragona;) _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|