Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

VAT - aż strach się bać.
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Pogaduszki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marx

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 12:08    Temat postu: VAT - aż strach się bać. Odpowiedz z cytatem

No to mamy Vat na książki puki co 5% ale kto wie? Za 2 lata może być już 25. Ogólnie powiem szczerze, że nie jestem zaznajomiony z tematem ale zapewne ktoś wie więcej jak to z tym podatkiem w sprawie książek jest. Mowa jest o książkach i czasopismach naukowych. Więc czy beletrystyka nie podlega pod podatek? Czy jako książka traktowane jest wszystko co papierowe? Czyli wiec jak w tym wszystkim figurują ebooki i audiobooki.

No i pytanie tutaj do ekipy Gandalfa bardziej jak to się odbije na cenach ich usług?

Ogólnie Kaczor Donald przegina pałę!
Wiki

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 17:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tusk do wyborów prezydenckich udawał, udawał, udawał, a teraz przestał udawać, że wszystko jest cacy. Zielona wyspa i Irlandia, a podatki trzeba podnosić na wszystko co się da, bo tak niechcący dziura budżetowa się zrobiiłaaa...
Wydaje mi się, że to dotyczy nie tylko książek typowo naukowych, ale po prostu wszystkich publikacji - powieści, podręczników itp. Czyli beletrystyka także. A ebooki itp. nie mam pojęcia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pon Sie 30, 2010 13:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Od 1 stycznia 2011 r. stawka VAT na książki wzrośnie z 0 proc. do 5 proc., co wiąże się z wygaśnięciem zgody UE na stosowanie zerowego podatku na książki - wyjaśnia resort finansów.

Marx, zapewne cena książki wzrośnie, bo przecież Wydawca nie będzie pokrywał podatku z własnej kieszeni... Ale jak to będzie w rzeczywistości, okaże się, gdy ten podatek wejdzie w życie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
nannar02

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 14:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kilka spraw ...
Ad Pani Edyta: i to jest właśnie "Forum wg Gandalfa", bezceremonialne ingerowanie w wątki Forumowiczów. tego być nie powinno.
Ad Marx: kraje Zachodu trochę się od nas różnią, choćby poziomem cywilizacyjnym i ... zarobkami:)). Gdy ktoś ma wydać na książkę 3 eur więcej niż dotychczas to co innego niż (pozornie tylko 5 PLN) w Polsce. Wielu z tych którzy naprawdę kochają książki nie dysponuje wielką kasą. Ci którzy ją mają kupują je dla ładnych okładek - dla snobizmu, nawet ich nie czytając. Piwa nie pijam, wódkę - owszem okazyjnie - na Sylwestra:))) Z wyborem pomiędzy książką a alkoholem nie mam więc wyboru. Pijakiem nie jestem fanem muzyki niespecjalnym, a nasze dochody pochłania dokończenie budowy domu. Moja skromna renta, ledwo starcza na pokrycie kosztów leków. No cóż tak bywa ... gdyby nie dochody zony mógłbym spokojnie walnąć się do trumienki i poczekać na Białą damę, żeby mnie zabrała w zaświaty:))) Sądzę, że nie jest to akurat miejsce na rozprawę o naszej gospodarce. Ale żyję już dość długo i trochę napatrzyłem się jej mechanizmom w kraju i na świecie. Póki co mamy propagandową powtórkę z PRL wczesnych lat 70tych. Jest pięknie ! Ale jeśli ktoś sądzi że worek jest bez dna ten się myli. Zmyślać potrafili i Andersen i bracia Grimm. Problem w tym, że w gospodarce tak się nie da doświadczyły tego: Argentyna, Słowacja, Węgry i Grecja. A my pomimo buńczucznych haseł do potęg się nie zaliczamy. Ale mówiąc szczerze wolałbym się mylić, bo jeśli mam rację to czeka nas niewyobrażalna katastrofa, na wzór lokalnego Armagedonu ...
Edyta
Moderator

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 15:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nanarze,
założyłeś wątek o innym temacie, ale wypowiadasz się w tej samej kwestii co temat ten. Zatem Twój wątek został zablokowany bo jest nowszy, a ten starszy.
Powrót do góry
nannar02

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 16:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To była tylko zamierzona próba. Byłem pewien na 100% że taka reakcja nastąpi. I nastąpiła...Smile))
Edyta
Moderator

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 17:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nanarze,
wynika z tego, że celowo zdublowałeś temat, co łamie regulamin Forum (par. 2, punkt 3) a także zasady netykiety.

Jako że byłam na 100% pewna właśnie tej przyczyny działania, temat zablokowałam, więcej w tej kwestii się nie wypowiem.

Ostatnio zmieniony przez Edyta dnia Pią Wrz 03, 2010 14:51, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Marx

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 20:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nannar02 napisał:
To była tylko zamierzona próba. Byłem pewien na 100% że taka reakcja nastąpi. I nastąpiła...Smile))

I słusznie.
nannar02 napisał:
kilka spraw ...
kraje Zachodu trochę się od nas różnią, choćby poziomem cywilizacyjnym i ... zarobkami:)).

Nieomylny Marx napisał:
Mówiąc szczerzę liczę, że jednak płace pójdą wyżej i nie będzie problemu z zakupem książek.

Proszę czytaj dokładniej.
nannar02 napisał:
Gdy ktoś ma wydać na książkę 3 eur więcej niż dotychczas to co innego niż (pozornie tylko 5 PLN) w Polsce. Wielu z tych którzy naprawdę kochają książki nie dysponuje wielką kasą. Ci którzy ją mają kupują je dla ładnych okładek - dla snobizmu, nawet ich nie czytając.

Ja mam z tym problem bo na półce ładnie u mnie wygląda tylko nekroskop, reszta to taki zlepek wszystkiego nawet Tolkiena ma w różnych wydaniach i nie ładnie wygląda.
nannar02 napisał:
Piwa nie pijam, wódkę - owszem okazyjnie - na Sylwestra:))) Z wyborem pomiędzy książką a alkoholem nie mam więc wyboru.

"A kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem
Tak uszczuplającym dochody państwa bezideowcem"
Ale mimo wszystko pogratulować, bo niejeden ciołek który zowie się buńczucznie koneserem jest zwykłym alkoholikiem. ale to nie do tematu chyba, że rozmawiamy też o akcyzie na alkohol?
nannar02 napisał:
Pijakiem nie jestem fanem muzyki niespecjalnym, a nasze dochody pochłania dokończenie budowy domu.

Lubię sobie wypić (a jak nie będę ściemniał) lubię tez muzykę nawet bardzo. A ten cutdown na koncie za każdym razem kiedy wychodzę ze sklepu z materiałami budowlanymi odczuwam zapewne tak samo boleśnie jak Ty i zapewne 60% innych polaków. Nie wspominając nawet o powodzianach!
nannar02 napisał:
Moja skromna renta, ledwo starcza na pokrycie kosztów leków. No cóż tak bywa ... gdyby nie dochody zony mógłbym spokojnie walnąć się do trumienki i poczekać na Białą damę, żeby mnie zabrała w zaświaty:)))

Zmartwię cię. Tusk w porozumiał się w sprawie podatku na książki z papieżem. W niebie też już jest ten podatek. Ale wracając do remontu to np. Ostatnio stałem przed trudnym wyborem czy użyć farby standardowej czy silikatowej których różnica w cenie była mniej więcej równowartością jakiś dwóch solidnych książek z wydawnictwa Helion. Więc nadal uważam, że życie to nie biadolenie tylko sztuka wyboru. Ale to do tematu za bardzo nie pasuje.
nannar02 napisał:
Sądzę, że nie jest to akurat miejsce na rozprawę o naszej gospodarce. Ale żyję już dość długo i trochę napatrzyłem się jej mechanizmom w kraju i na świecie. Póki co mamy propagandową powtórkę z PRL wczesnych lat 70tych. Jest pięknie ! Ale jeśli ktoś sądzi że worek jest bez dna ten się myli. Zmyślać potrafili i Andersen i bracia Grimm. Problem w tym, że w gospodarce tak się nie da doświadczyły tego: Argentyna, Słowacja, Węgry i Grecja. A my pomimo buńczucznych haseł do potęg się nie zaliczamy. Ale mówiąc szczerze wolałbym się mylić, bo jeśli mam rację to czeka nas niewyobrażalna katastrofa, na wzór lokalnego Armagedonu ...

No i powiem, że się w zupełności zgadzam z pierwszym zdaniem. Co do reszty to sam sobie zaprzeczasz, albo nie jesteś precyzyjny w wyrażaniu swoich przemyśleń (albo co bardziej prawdopodobne ja jestem za głupi by je zrozumieć). Właśnie nie zaważyłem by Tusk mówił że jest pięknie! Donald wyszedł na mównice walnął kosmiczną kwotą długu narodowego i stwierdził, że bez zmiany VAT'u wprowadzeniu cięć (choć tu nie był taki wylewny gdzie miałby się one odbyć), czy wprowadzeniu podatku na literaturę (Coby pani moderator nie skasowała mi posta, że niby nie na temat), możemy skończyć jak Grecja. Czy podjęte środki są słuszne czy nie to powiem szczerze, że oceni to historia tak jak oceniła PRL, wojny, rządy i władających.
To już jak temat jest taki obszerny to powiem szczerze, że o tym jaki powinien być pomnik gdzie i jaki gest powinny mieć dłonie to powinna zadecydować właśnie historia a nie jakieś ciołki spod krzyża.

Jeju ale mi się post wysmarował. Normalnie przechodzę samego siebie. Ale czy to aby na pewno na temat było?

Ostatnio zmieniony przez Marx dnia Czw Wrz 02, 2010 6:52, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nannar02

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 10:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

---------- 21:00 01.09.2010 ----------

Witaj Marx..!
Słusznie - nie słusznie to oceni historia. w każdym razie jak wiesz nie ma takiego drugiego forum na którym Moderator "ręcznie łączy" posty pod określony (jeden) temat. Bywa, że tematy na najpoważniejszych forach dublują się. I albo jeden albo drugi zyskuje więcej "reakcji pisanych" i nikt o to nie ma pretensji. No, ale "Gandalf" jest wyjątkowy:))). Co do reszty ... Pan Bóg i VAT.... Rzecz do rozważenia, czy warto w takiej sytuacji wstąpić do nieba, czy raczej zdecydować się na Lucyfera:)))) Co do wzrostu wynagrodzeń ... Są tacy, którym cały czas rośnie, bo obowiązuje ich dawno zaniechany dodatek inflacyjny. Ale to dotyczy tylko ... najlepiej zarabiających, żeby nie zbiednieli:))). Reszta raczej może liczyć na wzrost (pozorny)pensji, który będzie tylko "gonił" inflację. Ta, póki jest niska wydaje się niezauważalna. Gorzej jak stanie się dwucyfrowa. Ale może nas "powtórka z rozrywki" ominie. Grecja...? U nas (jeśli już) może być gorzej niż w Grecji. Tyle, że temperament ludzi inny. Na ulice nie wyjdą tysiące, najwyżej kilka setek desperatów i dwa razy więcej policjantów, plus horda dziennikarzy. takiego "protestu" nikt się nie przestraszy, ani Warszawa, ani tym bardziej UE. Dlatego też ... nie liczmy na miliardy euro wsparcia z Brukseli. Nie ma strachu - nie ma kasy ... A pisać długie posty potrafisz Smile)) Pozdrawiam ...!

---------- 10:30 02.09.2010 ----------

Ad Edyta:
dlaczego by nie "zgrupować w jeden wątek" dwóch innych:
10.04.2010 + Smoleńsk 2010 ...?
Marx

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 11:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nannar02 napisał:

Ad Edyta:

Spróbuję odpowiedzieć za Moderatora bo odpowiedź w zasadzie już padła, w tej wersji forum nie ma funkcji do łączenia tematów.
uwe

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 12:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nannar02 napisał:
---------- 21:00 01.09.2010 ----------

Witaj Marx..!
Słusznie - nie słusznie to oceni historia. w każdym razie jak wiesz nie ma takiego drugiego forum na którym Moderator "ręcznie łączy" posty pod określony (jeden) temat. Bywa, że tematy na najpoważniejszych forach dublują się. I albo jeden albo drugi zyskuje więcej "reakcji pisanych" i nikt o to nie ma pretensji. No, ale "Gandalf" jest wyjątkowy:)))[/size][/color]

Gandalf w tym nie jest wyjątkowy. Na większości zamkniętych (z przymusem rejestracji) for - to działa właśnie w ten sposób. I słusznie. Porządek na forum to fajna sprawa.
Inaczej jest tylko na forach otwartych - czy pół otwartych jak gazeta, onet czy wp. Tam jest wolna amerykanka. Ale też poważnych dyskusji zero.
Korzystam z kilkunastu for internetowych zamkniętych stale i kilkunastu od czasu do czasu i na każdym z nich właśnie w ten sposób traktuje się zdublowane tematy (jeśli moderacja ma dobry humor) lub całkowicie je się po prostu kasuje.
nannar02

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 14:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fora stosujące autocenzurę nie mogą liczyć na popularność, a tłumaczenia tego 'porządkiem', nie sposób traktowa poważnie. Jeśli jakiś temat "nie chwyta" to się go omija i tyle. Jeśli pojawia się prowokacyjnie/w celach 'samo-reklamy', to taki temat zawsze można zdjąć i nikt nie będzie miał o to pretensji (poza autorem tekstu). Ale mi tam nie zależy jaka będzie treść Forum Gandalfa, to wyłącznie moje spostrzeżenia. A że nie znajdują poparcia...? trudno. Przecież to nie ja kształtuje jego politykę marketingową. darmowe doradztwo to nie moja specjalność...Smile))))
uwe

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 15:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapisując się na forum akceptuje się regulamin tego forum. W regulaminie jasno jest napisane - żeby nie dublować istniejących już tematów Smile

Największe fora takie jak forumowisko czy wizaż (kilka tysięcy aktywnych użytkowników) stosują bardzo podobne zasady. I chyba nie narzekają na popularność?Smile
nannar02

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o 'największe fora', to rzeczywiście taka polityka wydaje się zrozumiała, bo są ... największe. Pytanie: czy Forum Gandalfa (póki co) zalicza się do tych "największych"..? Jak będzie już tym Wielkim Forum, to nie będę miał pretensji o kompensację postów....Smile))))
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 03, 2010 15:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nannar02 napisał:
---------- 10:30 02.09.2010 ----------

Ad Edyta:

Może dlatego, ze jeden temat jest wymianą myśli w sprawie tej katastrofy a drugi jest Twoim wątkiem z wierszami?

nanarze, proszę Cię, nie doszukuj się wszędzie haków (na siebie), błędów, celowego ataku na siebie itepe.

Wiem, co do mnie należy i z mniejszym lub większym skutkiem, mam nadzieję, że dobrze wykonuję swoją pracę.
Jeśli masz uwagi, to poza standardowym zwróceniem się do mnie w PW, możesz napisać oficjalne pismo do właścicielki księgarni. Również ze swoimi wnioskami a propos zmian - na stronie, w funkcjonowaniu sklepu czy forum. Wierz mi, Pani Anetta, czyta wszystkie wiadomości od Klientów.

edit:

aaaa, zapomniałam. Proszę wszystkich, ale przede wszystkim głównych interlokutorów - o wypowiadanie się w temacie. Załóżcie sobie temat np - wymiana zdań - i tam rozmawiajcie o wszystkim, o czym chcecie się poinformować Cool
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Pogaduszki Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

Skocz do: