| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 17:02 Temat postu: Biblioteki |
|
|
| Mam pytanie. Czy u Was Biblioteki są płatne? Bo znajomy powiedział że u niego w mieście tak i strasznie mnie to zdziwiło. Wydawało mi się że Biblioteka tak jak edukacja jest darmowa.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 20:35 Temat postu: |
|
|
Biblioteka płatna? Może jak się nie odda książki w terminie albo przy zapisie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 16:45 Temat postu: |
|
|
| No właśnie nie. Strasznie dziwna sprawa. Jak się nie odda książki w terminie - to wiadomo karka musi być (zwykle i tak bardzo niska). Ale ogólnie podobno bycie czytelnikiem w bibliotece tam kosztuje.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 17:02 Temat postu: |
|
|
Być może to prywatna biblioteka? Podobna funkcjonuje w Łodzi, pisał o niej m.in. Dziennik Łódzki -> KLIK _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 12:37 Temat postu: |
|
|
Tak jest płatna. W opłacie rocznej około 10 zł. Plus oczywiście za przetrzymanie książki.
W moim rodzinnym była całkowicie bezpłatna. Nie było opłat zarówno przy zapisie jak i rocznych. Ale to mała biblioteka w malutkim mieście  _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 17:54 Temat postu: |
|
|
U mnie nawet za pólroczne przetrzymywanie książki w domu się nie płaci. ;D
Dziwne żeby jedna biblioteka publiczna była płatna, a inne nie. Hmm.. _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 18:49 Temat postu: |
|
|
| Dowiedziałam się kontretniej i to nie jest biblioteka prywatna więc tymbardziej mnie to dziwi. Aczkolwiek chyba przekłada się to na to co w tej biblitece maja bo z tego co wiem to duzo nowości. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 17:13 Temat postu: |
|
|
A, to pewnie dlatego. U nas co prawda kilka nowości na miesiąc wpadnie ale nie ma szału. A wiadomo- jak jest większy wybór to i ceny idą w górę.  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 20:44 Temat postu: |
|
|
W sumie mam to szczescie ze w szkole biblioteka jest bogata w nowości ale co do publicznej to troche 'bieda' wiec wlasciwie moglabym placic te 10zl wpisowego czy co jakis czas ale miec co czytac. W sumie to znowu nie tai majątek  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 14:45 Temat postu: |
|
|
Dziwne bo u mnie w mieścinie biblioteka jakoś daje sobie radę, choć to zasługa młodej krwi która rozkręca tą bibliotekę od kilku latek.
Można dostać nowości dosłownie na kilka dni po tym jak trafiają do księgarni. Ale to może wyjątek od reguły jest.
A i jeszcze fajny jest regulamin za nie zwrócenie książki kara 10 złotych co w porównaniu z karą mojej małżonki za przetrzymanie książki jeszcze ze studiów o kilku zerach jest po prostu śmieszne. Poza tym z małżonką pobieraliśmy książki na mnie na nią, moich rodziców i rodzeństwo więc można było wziąć sporo. Ale po tej akcji z biblioteką wrocławską wole kupować książki niż je wypożyczać. _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 17:16 Temat postu: |
|
|
| Marx napisał: |
A i jeszcze fajny jest regulamin za nie zwrócenie książki kara 10 złotych . |
ee.. to bardziej sie oplaca nie oddawac i placic kare niz isc do ksiegarnii i kupic ;d
A te nowości to moze kwestia tego ze miasto ma wieksze dofinansowanie na biblioteke i edukacje czy cos w tym stylu.Wiekszym miastom na pewno latwiej. A moze maja szczodrych ofiarodawców ;d |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 18:36 Temat postu: |
|
|
| wiktoria92 napisał: |
A te nowości to moze kwestia tego ze miasto ma wieksze dofinansowanie na biblioteke i edukacje czy cos w tym stylu.Wiekszym miastom na pewno latwiej. A moze maja szczodrych ofiarodawców ;d |
Nowości pojawiły się jak w bibliotece zaczął pracować młody chłopak. Wcześniej nie działo się niemal nic a i nowych pozycji jakoś specjalnie nie było a teraz, niebo a ziemia.
A co do miasta to wiocha na 16tys. więc do miana miasta z trudem aspiruje. _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 12:56 Temat postu: |
|
|
| Tymbardziej dziwne. Moje miasto zdecydowanie większe i naprawde siedzą tam myśle konkretne i mądre babki choć juz nie młodę. Co jakiś czas pojawia się coś nowego ale to nie te książki o których ciągle sie mówi i generalnie na które jest tzw. szał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maratka

|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 14:41 Temat postu: |
|
|
Ja korzystam z biblioteki w Gdańsku i Bytowie.
W Gdańsku istnieje coś takiego jak opłata roczna w wysokości 5zł, kary za przetrzymanie książek też są, ale zwykle jeśli się człowiek ładnie uśmiechnie to go ominą chyba, że jest to naprawdę długi czas, wtedy kary są w granicach 5-10zł. W bibliotece jest sporo nowości i to nie tylko tych na topie.
W Bytowie nic nigdy się nie płaci, ale niestety przez to ciężko znaleźć coś nowego.
Zdecydowanie więc wybieram opcję z płaceniem;) _________________ "Always look on the bright side of life" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 15:47 Temat postu: |
|
|
Mam szczęście tyle o ile, że spedzając całe życie w katowicach mam dostęp do Śląskiej Biblioteki i jestem szczerze z niej zadowolona. Opłata jest jednorazowa i wynosi 6zł. To kwota za kartę biblioteczną.
Dużo nowości, zawsze się coś dzieje, można korzystac z komputera jak i prywtnego laptopa, ksero itd.
Ogólnie lubie spedzac tam czas  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|