Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Paulo Coelho
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Luthien

PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 15:43    Temat postu: Paulo Coelho Odpowiedz z cytatem

Facet wkurza mnie niemiłosiernie. Pozuje na wielkiego filozofa, a w gruncie rzeczy powtrza w kółko te same, już dawno oklepane schematy. Rzuca sentencjami, które potrafią doprowadzić jedynie do irytacji, a rozmyślać nad tymi książkami mogą tylko dwunastolatki poszukające sensu życia. Zresztą czasami nazywa się twórczość Coleha twórczością dla panien kuchennych- ktoś nieoczytany i mało rozumny może i będzie się tymi nadętymi frazesami zachwycał, jednakże w przypadku osób inteligentnych poglądy będą diametralnie inne.

Ciekawa jestem jakie jest wasze zdania na temat tej pisarzyny. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Edziulka

PostWysłany: Pią Paź 31, 2008 10:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tak naprawdę lubię tylko "Alchemika", ale wbrew opinii większości nie dlatego, że jest tam jakaś złota myśl, nieodkryta prawda czy coś w tym stylu. Po prostu dobrze mi się czyta Very Happy. Próbowałam też kilka innych książek Coelho przeczytać. Niestety, odpuściłam po wielostronicowych "wkrętach" o wierze Confused. Tak było w przypadku "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam". Nawet do połowy nie dotarłam Confused. Inna książka, "Weronika postanawia umrzeć" nie zrobiła na mnie wrażenia. Doczytałam jakoś do końca, ale tylko z nudów Wink. Do innych tytułów Coelho już się nie przymierzałam.

A jeśli chodzi o osobowość autora, to jakoś mi nie przeszkadza. Każdy zarabia jak umie Wink.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ellektrix

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 18:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytałam wszystkie powiesci Coelha oprocz "Alchemika" i w koncu nie wiem o co mu chodzi i cos tak czuje ze on sam nie zdaje sobie sprawy z tego co tam nawypisywal... Kazda pseudouniwersalna prawda jest podwazana przez kolejna. W jednej ksiazce pisze ze tylko kobiete i mezczyzne moze polaczyc prawdziwa milosc a w innej nawoluje do pogodzenia sie ze swoja orientacja... Wszedzie pelno, kosciolow, kapliczek i rozancow, czarownic i prostytutek ktore poszukuja nie wiadomo czego, poznaja granice rowniez nie wiadomo czego, widza swietliste punkty, spotykaja anioly, demony i kochankow, zdradzaja swoje Drugie Polowy ktore nawet nie mysla miec o to pretensji i jedza im z reki, sa szczesliwi bedac rogaczami bo w koncu sa tylko drugoplanowymi postaciami ktore maja obowiazek wspomagac glowna bohaterke i jej duchowa przemine... Moze gdyby jezyk ktorym autor sie posluguje nie byl taki prorocki i zdewocialy a odrobine chociaz sarkastyczny czy zartobliwy, jego powiesci mialyby jakis sens i polot, bo w koncu historie ktore do nich wymyslil nie sa takie glupie, tylko niepotrzebnie opatrzone żalosnymi komenarzami...
Yagami

PostWysłany: Sob Lis 29, 2008 14:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niedawno spotkałam się z taką opinią na temat Paula Coelho: "Jaki szanujący się autor przyjeżdża któryś z kolei raz do Polski?"

Przeczytałam wszystkie jego książki, oprócz ostatnio wydanej w Polsce "Bridy" i książki "Weronika postanawia umrzeć" i, niestety, muszę zgodzić się z powyższym. Co prawda jego utwory dobrze się czyta, ale nie ma w nich wprawdzie nic, czym czytelnik mógłby się nasycić. I racja, że podoba się to trzynastolatkom poszukujących sensu życia.
Z drugiej strony (nie umiem tego wytłumaczyć) Coelho jest ogólnie ceniony. Świadczą o tym chociażby statystyki.

Jego najgorsza książka to z całą pewnością "Życie", czyli zbiór jego monotonnych tematów zawartych w chudej książce, za którą damy w księgarni ponad 30zł.
Powrót do góry
qbard

PostWysłany: Sob Lut 14, 2009 15:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytałem 3 jego książki i 2 mi się podobały. Oczywiście nr 1 to "Alchemik". Świetnie się czyta i jest książką pozytywnie nastawiającą do życia. Dla ludzi w każdym wieku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Edziulka

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 13:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qbard napisał:
Przeczytałem 3 jego książki i 2 mi się podobały. Oczywiście nr 1 to "Alchemik". Świetnie się czyta i jest książką pozytywnie nastawiającą do życia. Dla ludzi w każdym wieku.

A ta druga?

A tak prawdę powiedziawszy, to każda książka Coelho ma przesłanie pozytywne, ma nastawiać optymistycznie do życia i ukazywać, że radość tkwi w wierze, miłości, odnalezieniu swego prawdziwego ja i tym podobne frazesy Razz Wink.
Powrót do góry
qbard

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 13:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

druga to była "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Edziulka

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 14:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qbard napisał:
druga to była "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam".

Tej nawet nie mogłam całej przejść... Rolling Eyes

Czym Cię tak urzekła?
Powrót do góry
qbard

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 15:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To było kilka lat temu, ale zostało wrażenie. Książka ma świetny klimat i jest raczej trudną książką. Ale ja takie lubię.
Powrót do góry
Roni

PostWysłany: Pon Lut 23, 2009 16:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytałam książkę "Weronika postanawia umrzeć".. wywarła na mnie bardzo pozytywne odczucia. Zachwycona książką Coelha postanowiłam przeczytać kolejną "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam".. Zawiodłam się..
Powrót do góry
qbard

PostWysłany: Pon Lut 23, 2009 16:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego Ci się nie podobała?
Powrót do góry
AngelofMusic

PostWysłany: Pią Mar 13, 2009 19:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytałam "Piątą górę", "Weronika postanawia umrzeć", "Czarownica z Portobello" oraz "11 minut". Tylko "Piąta góra" przypadła mi do gustu;reszta to szmira i herezje! Te książki są tak przesadzone, że można dostać zawrotu głowy! Ale z ciekawości przeczytam jeszcze "Alchemika"...

Co do "Weronika postanawia umrzeć", to uważam tą książkę za jego największą-jak do tej pory-porażkę.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
qbard

PostWysłany: Pią Mar 13, 2009 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostre słowa. Alchemika warto przeczytać. Tylko nie bierz wszystkiego zbyt poważnie. A nawiasem mówiąc Piąta Góra jest średnia. Najgorsza z tych, które czytałem.
Powrót do góry
AngelofMusic

PostWysłany: Pią Mar 13, 2009 20:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki. A co jeszcze czytałeś? Poza "Alchemikiem" i "Piątą Górą"?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
qbard

PostWysłany: Pią Mar 13, 2009 21:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oprócz "Alchemika" i "Piątej góry" czytałem"Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam". Podobał mi się klimat. I jeszcze "Podręcznik wojownika światła" - takie pozytywne przypowiastki.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 1 z 9

Skocz do: