| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Luthien

|
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 15:43 Temat postu: Paulo Coelho |
|
|
Facet wkurza mnie niemiłosiernie. Pozuje na wielkiego filozofa, a w gruncie rzeczy powtrza w kółko te same, już dawno oklepane schematy. Rzuca sentencjami, które potrafią doprowadzić jedynie do irytacji, a rozmyślać nad tymi książkami mogą tylko dwunastolatki poszukające sensu życia. Zresztą czasami nazywa się twórczość Coleha twórczością dla panien kuchennych- ktoś nieoczytany i mało rozumny może i będzie się tymi nadętymi frazesami zachwycał, jednakże w przypadku osób inteligentnych poglądy będą diametralnie inne.
Ciekawa jestem jakie jest wasze zdania na temat tej pisarzyny.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edziulka

|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 10:22 Temat postu: |
|
|
Ja tak naprawdę lubię tylko "Alchemika", ale wbrew opinii większości nie dlatego, że jest tam jakaś złota myśl, nieodkryta prawda czy coś w tym stylu. Po prostu dobrze mi się czyta . Próbowałam też kilka innych książek Coelho przeczytać. Niestety, odpuściłam po wielostronicowych "wkrętach" o wierze . Tak było w przypadku "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam". Nawet do połowy nie dotarłam . Inna książka, "Weronika postanawia umrzeć" nie zrobiła na mnie wrażenia. Doczytałam jakoś do końca, ale tylko z nudów . Do innych tytułów Coelho już się nie przymierzałam.
A jeśli chodzi o osobowość autora, to jakoś mi nie przeszkadza. Każdy zarabia jak umie . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ellektrix

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 18:45 Temat postu: |
|
|
Przeczytałam wszystkie powiesci Coelha oprocz "Alchemika" i w koncu nie wiem o co mu chodzi i cos tak czuje ze on sam nie zdaje sobie sprawy z tego co tam nawypisywal... Kazda pseudouniwersalna prawda jest podwazana przez kolejna. W jednej ksiazce pisze ze tylko kobiete i mezczyzne moze polaczyc prawdziwa milosc a w innej nawoluje do pogodzenia sie ze swoja orientacja... Wszedzie pelno, kosciolow, kapliczek i rozancow, czarownic i prostytutek ktore poszukuja nie wiadomo czego, poznaja granice rowniez nie wiadomo czego, widza swietliste punkty, spotykaja anioly, demony i kochankow, zdradzaja swoje Drugie Polowy ktore nawet nie mysla miec o to pretensji i jedza im z reki, sa szczesliwi bedac rogaczami bo w koncu sa tylko drugoplanowymi postaciami ktore maja obowiazek wspomagac glowna bohaterke i jej duchowa przemine... Moze gdyby jezyk ktorym autor sie posluguje nie byl taki prorocki i zdewocialy a odrobine chociaz sarkastyczny czy zartobliwy, jego powiesci mialyby jakis sens i polot, bo w koncu historie ktore do nich wymyslil nie sa takie glupie, tylko niepotrzebnie opatrzone żalosnymi komenarzami... _________________ Idź, póki masz zielone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Yagami

|
Wysłany: Sob Lis 29, 2008 14:47 Temat postu: |
|
|
Niedawno spotkałam się z taką opinią na temat Paula Coelho: "Jaki szanujący się autor przyjeżdża któryś z kolei raz do Polski?"
Przeczytałam wszystkie jego książki, oprócz ostatnio wydanej w Polsce "Bridy" i książki "Weronika postanawia umrzeć" i, niestety, muszę zgodzić się z powyższym. Co prawda jego utwory dobrze się czyta, ale nie ma w nich wprawdzie nic, czym czytelnik mógłby się nasycić. I racja, że podoba się to trzynastolatkom poszukujących sensu życia.
Z drugiej strony (nie umiem tego wytłumaczyć) Coelho jest ogólnie ceniony. Świadczą o tym chociażby statystyki.
Jego najgorsza książka to z całą pewnością "Życie", czyli zbiór jego monotonnych tematów zawartych w chudej książce, za którą damy w księgarni ponad 30zł. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
qbard

|
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 15:40 Temat postu: |
|
|
| Przeczytałem 3 jego książki i 2 mi się podobały. Oczywiście nr 1 to "Alchemik". Świetnie się czyta i jest książką pozytywnie nastawiającą do życia. Dla ludzi w każdym wieku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edziulka

|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 13:05 Temat postu: |
|
|
| qbard napisał: | | Przeczytałem 3 jego książki i 2 mi się podobały. Oczywiście nr 1 to "Alchemik". Świetnie się czyta i jest książką pozytywnie nastawiającą do życia. Dla ludzi w każdym wieku. |
A ta druga?
A tak prawdę powiedziawszy, to każda książka Coelho ma przesłanie pozytywne, ma nastawiać optymistycznie do życia i ukazywać, że radość tkwi w wierze, miłości, odnalezieniu swego prawdziwego ja i tym podobne frazesy . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
qbard

|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 13:50 Temat postu: |
|
|
| druga to była "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edziulka

|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 14:34 Temat postu: |
|
|
| qbard napisał: | | druga to była "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam". |
Tej nawet nie mogłam całej przejść...
Czym Cię tak urzekła? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
qbard

|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 15:22 Temat postu: |
|
|
| To było kilka lat temu, ale zostało wrażenie. Książka ma świetny klimat i jest raczej trudną książką. Ale ja takie lubię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Roni

|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 16:12 Temat postu: |
|
|
| Przeczytałam książkę "Weronika postanawia umrzeć".. wywarła na mnie bardzo pozytywne odczucia. Zachwycona książką Coelha postanowiłam przeczytać kolejną "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam".. Zawiodłam się.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
qbard

|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 16:40 Temat postu: |
|
|
| Dlaczego Ci się nie podobała? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AngelofMusic

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 19:47 Temat postu: |
|
|
Przeczytałam "Piątą górę", "Weronika postanawia umrzeć", "Czarownica z Portobello" oraz "11 minut". Tylko "Piąta góra" przypadła mi do gustu;reszta to szmira i herezje! Te książki są tak przesadzone, że można dostać zawrotu głowy! Ale z ciekawości przeczytam jeszcze "Alchemika"...
Co do "Weronika postanawia umrzeć", to uważam tą książkę za jego największą-jak do tej pory-porażkę. _________________ I'm not afraid of Tomorrow,
I'm only scared of Myself... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
qbard

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 20:02 Temat postu: |
|
|
| ostre słowa. Alchemika warto przeczytać. Tylko nie bierz wszystkiego zbyt poważnie. A nawiasem mówiąc Piąta Góra jest średnia. Najgorsza z tych, które czytałem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AngelofMusic

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 20:51 Temat postu: |
|
|
Dzięki. A co jeszcze czytałeś? Poza "Alchemikiem" i "Piątą Górą"? _________________ I'm not afraid of Tomorrow,
I'm only scared of Myself... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
qbard

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 21:19 Temat postu: |
|
|
| Oprócz "Alchemika" i "Piątej góry" czytałem"Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam". Podobał mi się klimat. I jeszcze "Podręcznik wojownika światła" - takie pozytywne przypowiastki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|