| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Marx

|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 14:33 Temat postu: Księgarniany chaos |
|
|
Wchodząc do księgarni nie raz i nie dwa zastanawiam się na jakiej podstawie są układane książki na półkach bo czasem widzę dość ciekawe umiejscowienie co niektórych tytułów jak np "Żywe Srebro" Stepchensona leżało sobie spokojnie w Religii, Pewien romans z harlequina znalazł się w Horrorze (na okładce był blady koleś z "upiornym spojrzeniem"), "Nekroskop" Lumleya trafił do kryminałów ale na szczęście drugi tom nekroskopa "Wampiry" już był w horrorach.
Ogólnie rzecz biorąc czasem ciężko jest odnaleźć jakiś konkretny tytuł i może dla tego rozpocząłem korzystanie z usług Gandalfa, gdzie można szybko coś wyszukać i zamówić.
Ale jeszcze dziwniejszy jest fakt, że przeważnie ludzie pracujący w księgarniach doskonale orientują się w tym chaosie i zapytani o jakiś tytuł potrafią odnaleźć Opowiadania Tajemnicze Edgara Alana Poe wśród kryminałów.
A wy co myślicie o organizacjach księgarni?
(Na marginesie empik po prostu króluje książki jak książki ale muzyka to przeważnie jeden wielki bajzel, Jelonek należy do "nowych brzmień", a Nigela Kenedego znalazłem kiedyś w muzyce poważnej) _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 14:36 Temat postu: |
|
|
Głupio to pisać, ale dawno nie byłam w stacjonarnej księgarni ot tak, na zakupy, w poszukiwaniu tytułu.
Jak bywam to służbowo i wtedy nie rozglądam się po układzie książek na półkach, a w innych celach, niecnych i cnych .
Ale istotnie, to co piszesz, może wkurzać. Zwłaszcza tych czytelników, którzy wiedzą że dany tytuł jest kryminał i tam powinni go znaleźć, podczas gdy stoi w dziale zupełnie innym... _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 15:53 Temat postu: |
|
|
znałem jedną porządną księgarnię w Gdyni. Zawsze było wiadomo, co jest gdzie. Później przestałem ją odwiedzać, przez jakieś pół roku. Wystarczyło, by napotkać taki misz-masz, że się pogubiłem. Wróciłem za 3 tygodnie, to co zobaczyłem przerosło moje oczekiwania - kolejny "przekładaniec", był totalnym zaprzeczeniem ostatniego 'układu'. Zupełnie jakby ktoś za przeproszeniem robił porządki w trakcie orgii... )))) _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 16:16 Temat postu: |
|
|
| Oczywiscie to o czym wpominacie jest notoryczne. U mnie nawet czasem wszystko lezy 'na kupie' jako beletrystyka i przekopuj sie cyztelniku ile zechcesz. Poza tym to w ksiegarniach na nowsciach czesto lezy cos co nowoscia dawno byc przestało.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 18:49 Temat postu: |
|
|
Zgodzę się z wami.
Żeby zrobic zakupy w księgarni trzeba miec stalowe nerwy bądź też cały dzień wolny. Kompletnie nie rozumiem systemu według, którego poukładane są książki.
Nie dawno temu, bo w piątek wybrałam się do empika w poszukiwaniu książek. Koszmar to mało powiedziane. Dlatego, że jedna z pozycji znalazła się w totalnie nie odpowiednim dziale. Za to podręcznik z podstaw poetyki był w bestsellerach. Klapa totalna. Nawet pani z obsługi nie była w stanie udzielic mi informacji.
Dlatego też Gandalf wydaje mi się opcją dla mnie najlepszą. Szybko i bezproblemowo to coś co lubie  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 19:13 Temat postu: |
|
|
to fakt, w "Gandalfie", szukają za nas:))) _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2010 17:29 Temat postu: |
|
|
| A w ogole to mam wrazenie ze ludzie pracujacy w ksiegarni nie maja gustu literackiego ze tak powiem.. Pelno w ksiegarniach tytulow o ktorych glosno tak generalnie ale jak gdzies indziej przeczytam ze warto nowość przeczytać i zachodze do księgarni to patrza wielkimi oczami i nie wiedza o co chodzi.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2010 18:28 Temat postu: |
|
|
wiesz, z jednej strony ja się im nie dziwię. W księgarni pracują te 8-9 godzin i za to im płacą. Kiedy mają zapoznać się (bliżej) ze szczegółami nowości...? Przecież nie podczas pracy, bo ta wymaga jednak i dostrzegania 'zagubionego' klienta, któremu należy pomóc, jak i "bibliofila", który korzystając z nieuwagi personelu usiłuje schować książkę za pazuchę i wyjść po angielsku, nie płacąc rachunku. A do tego dochodzi kontrola stanu na półkach, aby uzupełnić wolne miejsca, jeśli się pojawią. generalnie sądzę, że każda księgarnia powinna mieć własny (stały)"image", co zapewni jej wiernych bywalców, którzy będą mogli z zamkniętym oczami poruszać się wśród poszczególnych działów. Bo czasami ta sama księgarnia odwiedzana 5-6 razy do roku, wygląda jak 5-6 różnych księgarni.. A chyba nie o to chodzi klientom, w końcu i sam personel się pogubi w przemeblowaniach ... )) _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Sro Paź 20, 2010 19:24 Temat postu: |
|
|
Dlatego taki własciel czy kto tam sie zajmuje zamawianiem asortymentu powinien miec przydzielona te funkcje. Wtedy w kazdej ksiegarni bylby lad i porzadek a przy okazji kazdy klient znalazlby pozycje ktora go interesuje.
Swoja droga to w kazdej dziedzinie powinny byc scisle wyznaczone zakresy zadan i odpowiednia ilosc ludzi do nich. Byloby duzo przyjemniej  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Sro Paź 20, 2010 22:25 Temat postu: |
|
|
Będę szczery - narzekam na chaos w księgarniach. Ale gdyby tak przejrzeć mój księgozbiór ... Tam jest dopiero 'zagmatwana gmatwanina'. Całe szczęście, że jeszcze się w tym orientuję... )) _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 17:38 Temat postu: |
|
|
Nannar02 póki Ty się w swoim "porządku" księgarnianym odnajdujesz to jest dobrze. W końcu jest Twój i tyle.'
Jednak księgarnia to juz użytek publiczny i jak ktoś szuka jakiejś pozycji to prędzej dostanie kocio kwiku niż ją znajdzie.
Choc jest jedna w Katowicach, która nie jest najgorsza, bo jest tam porządek, wszystko leży pod dobrym gatunkiem, ale to chyba zasługa starszej Pani, która dowodzi dziewczynami Jest sympatyczna i chyba zna odpowiedź na każde pytanie  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 20:11 Temat postu: |
|
|
Bunia, całe szczęście że jeszcze potrafię się w tym znaleźć, ale niech tylko ktoś zrobi porządek na własną modłę. Ładnie jest, to fakt, ale nie mam pojęcia czego gdzie szukać... )) No i nie mam żadnej starszej pani plus młode pomocnice do pomocy w poszukiwaniach - jestem zdany wyłącznie na siebie... )) _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 19:09 Temat postu: |
|
|
Eee tam chaos w księgarniach... p oprostu trzeba poświęcić troche czasu na chodzenie i szukanie:) _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 20:39 Temat postu: |
|
|
| fenek6665 napisał: | | Eee tam chaos w księgarniach... p oprostu trzeba poświęcić troche czasu na chodzenie i szukanie:) |
Żadna przyjemność. W tym czasie można by było już zacząć tę książkę czytać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 21:48 Temat postu: |
|
|
Faktycznie. I przyznaję że najwięcej przyjemności mam kiedy otwieram przesyłkę z Gandalfa i pierwszy raz dotykam zamówionej książki.
I tak właściwie nie pamiętam kiedy ostatnio byłem w prawdziwiej księgarni. Wiele lat temu byłem w jednej małej i właścicielka na mnie nakrzyczała. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|