Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tańcząc z gwiazdami czy z szatanem?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Religia, filozofia, mitologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fulgente

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 23:46    Temat postu: Tańcząc z gwiazdami czy z szatanem? Odpowiedz z cytatem

Co kryje się za programami typu „Taniec z gwiazdami”? Poznaj szokującą, a przemilczaną prawdę na ten temat. Ta książka może na zawsze odmienić Twój styl myślenia.

Wejdź na http://www.savonarola.pl/

Załączona miniatura
Zmniejszono 79%

500 x 709 (80.06K)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
brujo

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 8:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cóż Rewelacje typu „Każda kobieta powinna być przepełniona wstydem przez samo tylko myślenie, że jest kobietą*" raczej nie przemawiają do mnie. Czy ksiązka może szokować? Chyba nie. Sądzę że kościół katolicki na przestrzeni wieków udowodnił o wiele większe wyrafinowanie w popełnianiu zbrodni. Czy ta książka rzeczywiście może zmienić myślenie? Jeśli jesteś fanatykiem religijnym kup ją koniecznie .

*Święty Klemens
Poszukiwacz

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 8:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Muszę się z tobą nie zgodzić. Jak kol wiek postrzegasz kościół, tworzą go księża i wierni, a ci wciąż się zmieniają. Kościół katolicki jest krytykowany za zbrodnie które popełnił chociażby w czasach inkwizycji. Słusznie się go za to potępia, lecz nie zapominajmy, że w tamtych czasach to nie było aż tak nie moralne, egzekucje i inne tragedie były prawie na porządku dziennym a w wirze oskarżeń łatwo o tym zapomnieć. Książki nie kupię, bo wiem co jest w niej napisane. Nie, nie czytałem jej ale głupi się domyśli jakie jest stanowisko kościoła w tej sprawie.
hologram0

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 8:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupię ją koniecznie.
brujo

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 9:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naiwny poszukiwaczu widzisz jak ty nic nie wiesz. Musze wykazać podstawowy merytoryczny błąd w twym myśleniu. Przygotuj się …
Kościół i ludzie stojący za nim od wieków się nie zmienili wciąż są tacy sami.
Natomiast jeśli chcesz zapoznać się z ciut szerszą listą zbrodni kościoła to proszę
http://www.eioba.pl/a69902/o_czym_90_katolikow_nie_wie
hologram0

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 9:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym artykule jest wiele nieścisłości, związanych z poszczególnymi faktami. Jeżeli autor korzystał z opracowań (a robił to), to musiał przyjąć punkt widzenia autora opracowania. Radzę czytać rzetelne prace historyczne, a nie sugerować się takimi rzeczami. Poza tym siłą kościoła jest jego niezmienność i trwałość. Jakich zmian byś oczekiwał?
brujo

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 10:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obecnie w artykule nie ma żadnych nieścisłości .Garstka faktów historycznych tam wymienionych jest prawdziwa. Po co ta demagogia z twojej strony? Jeśli cię to boli wiedz że nie jest mi przykro. Hologram0 to w czym ty upatrujesz siły może nie koniecznie nią jest? Uważasz że stagnacja jest dobra? Według mnie stagnacja jest wbrew naturze. Jeśli chcesz bij przed kościołem pokłony. Pomyśl tylko dlaczego ich kapłani przyodziewają się w czerń. Czyż nie jest to kolor szatana?
hologram0

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 10:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wybacz, ale jaka tu demagogia? Jeżeli chcę zgłębić jakiś temat, to szukam literatury fachowej, a nie artykułów w internecie. Potrzebna jest bibliografia i przypisy, bez tego nie ma poważnej pracy. Fakty ładnie mogą wyglądać na papierze, ale potrzebna jest weryfikacja. A w jaki sposób ja mam to zweryfikować, jeżeli nie znam źródeł z których korzystał autor. Przestrzegam przed zbytnią pewnością siebie, z jaką teraz wszystko piszesz.
Jeżeli zaś chodzi o tą stagnację. Chodziło mi raczej o tradycję, niż stagnację.
Natomiast z tą czernią, to już zupełna demagogia. Nie rozumiem co sugerujesz w ten sposób. Ludzie w Kościele popełniali błędy, jednak nie znaczy to, że Kościół to organizacja zbrodnicza, czy wyznawcy szatana, co wyraźnie sugerujesz.
Poszukiwacz

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 10:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację hologram, tym bardziej w tej 2 części swej wypowiedzi. Brujo, uważasz, że kościół to zła instytucja i doszukujesz się faktów? Poszukaj faktów na to, że kościół czyni "cuda" a co najmniej dobro
brujo

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 11:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety kościół przez wieki tuszował ślady swej zbrodniczej działalności. Paląc heretyków i ksiązki wraz z nimi na stosach. Czasy się zmieniają a wraz z nimi forma przekazu. Obecnie więcej prawdziwych informacji można znaleźć w Internecie niż w książkach. Jeśli nie wierzysz w jakiś zarzut skopiuj go sobie wklej w wyszukiwarkę. Gwarantuje ci że na każdy zarzut znajdziesz multum informacji na różnych stronach. Więc to nie jest tak że są to brednie wyssane z palucha nie mające pokrycia z prawdą a ich celem jest bluzgać biednych chrześcijan. A teraz wykaże ci demagogie. Niezmienne są góry ale czy niezmienność i trwałość to synonim tradycji? Tradycja zmienia się wraz z czasem i dorobkiem kulturowym społeczeństwa. Prostym dowodem jest sobór nicejski z 325.Udokumętowany dość dokładnie. Tam twoi kochani faryzeusze decydują co ma pozostać a co nie w tradycji. Zarzucasz mi demagogie twierdząc że czarny to nie kolor szatana. Według ciebie białe jest czarne? Następnie tępo twierdzisz że nie wiesz co sugeruje. Wreszcie na sam koniec małymi kroczkami zbliżasz się do puenty, że księża to słudzy szatana.
Widzisz, jaka to sprawiedliwość - zielarka jak robiła czary to ją trzeba było spalić, a kler jak robi czary - z wina - krew i publicznie pije ją, a z wafla - wyczarowuje ciało ludzkie i każe
zjadać ludziom to może zostać bogiem.
brujo

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 11:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszukiwaczu czy jak cię zjem i popije calvadosem uznasz to za cud?
Poszukiwacz

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 11:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

brujo napisał:
Czasy się zmieniają a wraz z nimi forma przekazu. Obecnie więcej prawdziwych informacji można znaleźć w Internecie niż w książkach.

Tą wypowiedzią właśnie skłoniłaś mnie do zaprzestania dyskusji ukazując swoje poglądy. Nie mam zamiaru się kłócić z kimś, kto uważa internet z pewne źródło informacji! Razz

Dodam tylko jeszcze jedno: W internecie możesz pisać wszystko i możesz to robić anonimowo lub z fałszywym podpisem. Za to co napiszesz nie są też ponoszone konsekwencje, zatem jest to najmniej pewne źródło.
brujo

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 11:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozłóż zdanie na części i udowodnij że się mylę. Oczywistym faktem jest że w sieci jest dużo więcej informacji. Zarówno prawdy jak i kłamstwa. Przecież nie karze ci w nie tępo wierzyć sprawdz je własnym poznaniem. Kościół ci narzuca dogmaty niepodważalne prawdy w które masz wierzyć bez dyskusji. Widzisz znowu musiałem poniżyć twoje myślenie przyjacielu.
hologram0

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 11:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozwolę sobie nie zgodzić się co do informacji zamieszczanych w Internecie. Nie przekonasz mnie o ich wiarygodności.
Natomiast czerń jest kolorem szatana (czego wcale nie zanegowałem), tyle że jej symbolika jest dużo bardziej obszerna. O czym zdajesz się nie mieć pojęcia. Księża noszą czarne sutanny jako symbol pokory i wyrzeczeń, a nie szatana. Twoje teorie są doprawdy śmieszne.
Ponad to, nie wmówisz mi, że tradycja to galopujące zmiany. Tradycja, owszem, zmienia się. Jednak nie tak szybko, więc pozwolę sobie ją jednak traktować jako symbol czegoś stałego.
Jest jeszcze jedna sprawa. Mianowice, sobór nicejski, o którym piszesz. Nie możesz nie zauważyć w jakim okresie poczyniono zmiany soborowe. Kościół zmagał się z problemami wewnętrznymi. Należało więc ujednolicić obrzędowość i wyznanie wiary.

Poza tym odnoszę wrażenie, że kiedy czytasz moje wypowiedzi widzisz, to co chcesz widzieć, a nie ich właściwą treść.
Ilona

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2009 11:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

brujo napisał:

Widzisz, jaka to sprawiedliwość - zielarka jak robiła czary to ją trzeba było spalić, a kler jak robi czary - z wina - krew i publicznie pije ją, a z wafla - wyczarowuje ciało ludzkie i każe
zjadać ludziom to może zostać bogiem.

brujo- Twoje posty obrażają moje uczucia religijne ... Od tej pory będę ignorować twoje wypowiedzi - do mnie możesz się nie zwracać w jakiejkolwiek dyskusji, bo i tak odpowiedzi nie otrzymasz Confused
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Religia, filozofia, mitologia Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: