| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 12:00 Temat postu: |
|
|
Brujo, chyba trafiłeś na złe forum. To jest forum o literaturze a ty wyraźnie szukasz jakiejś debaty na temat poglądów filozoficznych i religijnych (mam na myśli też inne tematy). Uszanuj proszę wierzenia innych i spróbuj się zastanowić co jeszcze dzieli nasze od twoich wypowiedzi, poza formą. _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 12:01 Temat postu: |
|
|
A ja bym nie ignorowała żadnych i niczyich wypowiedzi, bo w ten sposób zamykamy się we własnej klatce. Wypowiedzi Twoje brujo są na swój sposób logiczne, ale pewnych rzeczy akurat w tej kwestii nie rozumiesz, ze względu na to, że jesteś osobą niewierzącą (tak wywnioskowałam).
Co do zbrodniczej działalności Kościoła, to trzeba brać pod uwagę przyczyny. Symonia, nepotyzm i wiele innych doprowadzało do zeświecczenia duchowieństwa, więc co za tym idzie Kościół sobie trochę pobrykał. To nie jest miejsce na spory religijne i uważam, że jeśli dyskutują ze sobą osoby wierzące i nie wierzące na temat religii, to do konsensusu nie dojdą.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 13:03 Temat postu: |
|
|
Dobra przyrzekam się poprawić. Bogowie zaklinam was poprawie się.
Proszę wybaczcie. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 22:29 Temat postu: |
|
|
A ja chętnie bym porozmawiała brujo, tylko nie wiem, czy na tym forum obrażenie czyichś uczuć religijnych ma się równać zamknięciem tematu.
Nie ma w tym chyba żadnej tajemnicy, że religia (jakakolwiek) dąży do scalenia społeczeństwa a w dalszych konsekwencjach do sprawowania nad nim władzy (zwłaszcza w tak schierarhizowanej instytucji jak Kościół Katolicki). Nie rozumiem tylko, o co to całe zamieszanie. Jeśli temat nie jest skończony to chętnie dołączę do dyskusji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 0:47 Temat postu: |
|
|
| Heh, pewnie. Kościół katolicki przez wieki próbuje tylko przejąć władzę nad światem. Prawie jak Pinki i Mózg. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 11:45 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
Heh, pewnie. Kościół katolicki przez wieki próbuje tylko przejąć władzę nad światem. Prawie jak Pinki i Mózg. |
Kościół katolicki ma ogromne znaczenie na arenie międzynarodowej. Podtrzymuję swoją tezę o religii i kontroli  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 16:21 Temat postu: |
|
|
Twoje zdanie, Twoja sprawa. Nie będę się wykłócać, bo to do niczego nie prowadzi.
Trochę brak mi słów na takie dyskusje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 21:34 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | Twoje zdanie, Twoja sprawa. Nie będę się wykłócać, bo to do niczego nie prowadzi.
Trochę brak mi słów na takie dyskusje. |
Nie miałam w zamiarze się wykłócać, to nie w moim stylu. Gdy ktoś mnie przekonuje, to składam broń i zgadzam się z rozmówcą.
Dlaczego więc nie przytoczysz argumentów do dyskusji? Co sprawia, że sądzisz, że jestem w błędzie?
Miło mi będzie, jeśli odpiszesz  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 22:11 Temat postu: |
|
|
| Naprawdę nie chcę się tu rozwodzić po raz kolejny na ten sam temat (po raz kolejny - bo na wszystkim forach się taki prędzej czy póxniej pojawia). Bronienie Kościoła przed kimś kto stoi z boku i zna go tylko z jednej strony nie przynosi żadnych efektów, a ja chcę tu rozmawiać o książkach a nie o tym, kto chce opanować świat i dlaczego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 22:57 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Bronienie Kościoła przed kimś kto stoi z boku i zna go tylko z jednej strony nie przynosi żadnych efektów, a ja chcę tu rozmawiać o książkach a nie o tym, kto chce opanować świat i dlaczego. |
Znam kościół z wielu stron. Jestem katoliczką.
Jeśli ktoś miałby ochotę porozmawiać - z chęcią potowarzyszę  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 23:19 Temat postu: |
|
|
Jakoś mnie to nie dziwi chyba 80-90% Polaków to katolicy
I zwykle jednak znają Kościół z jednej strony - jako instytucję. Jeśli w ogóle.
A teraz naprawdę - to było ostatnie zdanie w tym temacie z mojej strony. Było miło  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|