| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
fenek6665

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 13:32 Temat postu: "Ptasiek" William Wharton |
|
|
No właśnie, co sądziecie o tej książce? Słyszeliście o niej? Czytaliście?
Osobiście czytałem ją dwa razy. Uważam, że to prawdziwe dzieło. Jest to przejmująca, powieść psychologiczna. Bohaterem jest chłopak, który w pewnym momencie "dziwaczeje", jakby zamieniał się w ptaka... Książka opowiada także o jego przyjazni z Alem i ich przygodach gdzieś w starej Ameryce w czasach około-wojennych... Książka doczekała się ekranizacji. Reżyser to Alan Parker. Występują Matthew Modine i Nicolas Cage. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 17:23 Temat postu: |
|
|
Nie czytałam ale widziałam inne książki tego autora u siebie w bibliotece i póki co sie do nic przymierzam. A z racji tego że czytam Zielona Milę imię i nazwisko kojarzy mi się jedynie z bohaterem tej książki Swoja droga ciekawe czy to celowy zabieg Kinga aby wpleść bohatetra o własnie takim imieniu i nazwisku. Może panowie się nie lubili  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wilku

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 11:29 Temat postu: |
|
|
czytałam 11 razy.Liczyłam.
Kocham tą książkę. Jest to wg mnie najpiękniejsza i zarazem najdziwniejsza, najbardziej specyficzna książka, jaka wpadła mi w ręce. Wielu moich znajomych jej nie lubi, ale ilu ludzi zrozumie sens niektórych "bezsensownych" słów?
Jak choćby o tym, że jesteśmy wpisani w scenariusz czy tego chcemy, czy nie. Że trafiliśmy do niego, zanim się urodziliśmy.
Albo to, że każdy ma prywatną "szajbę" (uwielbiam to słowo) a jak włazi z nią w paradę zbyt wielu, to jest uznany za wariata.
I to, że nie robimy czegoś dla samego robienia, dla zabawy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 12:27 Temat postu: |
|
|
| Chcialabym tylko zauwazyc ze jest taki temat. Wiec zanim zalozycie najpierw sprawdzcie i mam nadzieje ze Pani Edyta za chwile zrobi z tym porzadek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wilku

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 13:07 Temat postu: |
|
|
owszem jest, ale skad mam wiedziec ktory jest ten wlasciwy
a moze polaczyc 3 watki dot. Whartona w jeden? w koncu bez sensu omawiac w osobnych watkach kazda ksiazke |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 16:09 Temat postu: |
|
|
konkretnie o tej książce wątku nie ma, a i o Whartonie ogólnego też nie... _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 20:41 Temat postu: |
|
|
| fenek6665 napisał: | konkretnie o tej książce wątku nie ma, a i o Whartonie ogólnego też nie... |
Jest tu -
http://forum.gandalf.com.pl/viewtopic.php?t=799
mysle ze najpierw wypada sprawdzic zanim sie podwazy czyjes slowa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 21:40 Temat postu: |
|
|
W takim razie dziękuję za tę jakże cenną uwagę  _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 18:15 Temat postu: |
|
|
Skończyłam czytać "Wieści" coz opowiesc moze ktos nazwal by magiczna ale w gruncie rzeczy to poporstu glebsze wejscie w zycie familijne. Kazde rodzina jest niezwykla. Kazda skrywa inne tajemnice. W tej ksiazce Wharton pokazuje tajemnice i sposob funkcjonowania jednej z nich. Ksiazka dobra ale nie powala na kolana  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 20:45 Temat postu: |
|
|
| wiktoria92 napisał: | Skończyłam czytać "Wieści" coz opowiesc moze ktos nazwal by magiczna ale w gruncie rzeczy to poporstu glebsze wejscie w zycie familijne. Kazde rodzina jest niezwykla. Kazda skrywa inne tajemnice. W tej ksiazce Wharton pokazuje tajemnice i sposob funkcjonowania jednej z nich. Ksiazka dobra ale nie powala na kolana  |
O "Wieściach" mam podobne zdanie, mnie też książka nie powaliła. Wharton zdecydowanie pisał lepsze powieśći, jak chociażby klasyk- "Ptasiek" i "W księżycową jasną noc". _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|