Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Quo vadis
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fenek6665

PostWysłany: Sob Lis 20, 2010 20:49    Temat postu: Quo vadis Odpowiedz z cytatem

nie znalazłem żadnego wątku na ten temat(jeśli już jest, to proszę mnie poprawić), a chciałbym się dowiedzieć, co sądzicie o tej książce? Wszakże istnieją o niej tak bardzo skrajne opinie... A Wam się podobała? nie podobała? Co Was zachwyciło/ znudziło? Zapraszam do dyskusji:)
Bunia91

PostWysłany: Sob Lis 20, 2010 22:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mogłeś to w lekturach umieści, choc nie ważne w sumie Very Happy

No...to tak, ja osobiście uwielbiam tę książkę. Sienkiewicz się wysilił i stowrzył ciekawą historię. Podoba mi się połączenie wątków historycznych i wplecienie w to opowieści o miłości dwojga młodych ludzi.
Sam wątek chrześcijaństwa i prześladowań myślę, że jak najbardziej trafiony. Jednak idee mesjanizmu musiał wprowadzic, trochę dobija mnie jego pisanie "ku pokrzepieniu serc", ale staram się byc wyrozumiała ze względu na epokę.
nannar02

PostWysłany: Nie Lis 21, 2010 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie książka ciekawa, z pewnością najbardziej 'ogólnoeuropejska' z tych, które napisał. Ale opis śmierci Nerona to zerżnął żywcem zdaje się że od Swetoniusza. Dziś chyba Swetoniusz - gdyby żył - oskarżyłby go o plagiat...Smile)))
Bunia91

PostWysłany: Nie Lis 21, 2010 15:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mogłeś ładnie politycznie nazwac tego zapożyczeniem bądź wzorowaniem Very Happy
Fakt, faktem, ale może nie mógł inaczej tego wyrazic. Choc co do europejskości tej książki się zgadzam. Poruszył temat znany społeczeństwu tego starego kontynentu, więc czytany był nie tylko u nas Smile
fenek6665

PostWysłany: Nie Lis 21, 2010 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A słyszeliście może, jak ostro książka zostałą skrytykowana? Wypowiadano się o niej jako o patetycznym, banalnym, sentymentalnym utworze. A wręcz, że jest w nim tyle z chrześcijaństwa, co prawdziwej młodej Polski w Rodzinie Połanieckich... I jeszcze że jest to reklama pierwotnego chrześcijaństwa...
Bunia91

PostWysłany: Nie Lis 21, 2010 16:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz co ogólnie sam Sienkiewicz spotykał się dośc ostrymi komentarzami, czemu sama osobiście się nie dziwie, bo nie był aż tak górnolotnym pisarzem jakim go przedstawiano.
Jego dzieła są patetyczne choc to akurat dla mnie tematycznie jest jak na niego oryginalne. Poruszył temat bardziej ogólno dotępny dla czytlenika z poza polskiego kręgu.
nannar02

PostWysłany: Nie Lis 21, 2010 18:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I to mu dało Nobla. Można mieszkać w Patagonii, ale jak się napisze brzmiąca prawdziwie książkę o miłości, to nie przeszkodzą w jej zrozumieniu lokalne opisy zwyczajów, czy przyrody. To tylko ją wzbogaci. A cały świat i tak pojmie o co chodzi. Tak właśnie trzeba pisać być Brazylijczykiem i być zrozumianym w Indiach, być Kenijczykiem i trafić do Europejczyka. To (po części) recepta na Nobla z Literatury. Ale dla mnie i tak lepszy był Prus ...
fenek6665

PostWysłany: Nie Lis 21, 2010 21:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może na tym polega sukces Sienkiewicza, to co krytycy uznali za złe- nie wgłębiona psychika postaci, banalizowanie, było przepisem na sukces. Wkońcu każdy niezaleznie od kręgu kulturowego odczytywał te książki jako... przystępne?...
Bunia91

PostWysłany: Nie Lis 21, 2010 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie to troche przerażające, że to co banalne tak na prawdę uznaje się za wielką literaturę. Sienkiewicz był dobry, ale szczególnie niczym się nie wyróżniał.
Quo Vadis było oryginalne tematycznie, więc prawdopodobnie to zachwyca Smile
fenek6665

PostWysłany: Pon Lis 22, 2010 18:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ja wiem... mnie osobiście zachwiciły te opisy Rzymu o wschodzie słońca, skąpane blado- różowym świetle marmury, te metafory, hiperbole... To lubię w tej książce.
Bunia91

PostWysłany: Pon Lis 22, 2010 22:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Użyty język faktycznie zachwyca, zrezstą jak w każdym jego dziele.
Jednak pod względem cudownych opisów nie wyróżnia się na tle poprzedników. Po prostu miał umiejętności towrzenia piękny, wiarygodnych opisów i brawo dla niego, ale jego skłonnośc do tworzenia zbyt długi i złożonych zdan totalnie zaburza jego przekaz. Często sam autor się gubi w swoich myślach. Z resztą Mickiewiczowi również się to przydarza Wink
W końcu tylko ten co nic nie robie nie popełnia błędów Wink
fenek6665

PostWysłany: Pią Lis 26, 2010 15:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ja wiem... wkońcu ludziom mu współczesnym o to właśnie chodziło. My trochę inaczej to odbieramy z perspektywy czasu...
nannar02

PostWysłany: Sob Lis 27, 2010 20:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bunia91 napisał:
Właśnie to troche przerażające, że to co banalne tak na prawdę uznaje się za wielką literaturę. Sienkiewicz był dobry, ale szczególnie niczym się nie wyróżniał.
Quo Vadis było oryginalne tematycznie, więc prawdopodobnie to zachwyca Smile

***) Fenek ujął tu nieprecyzyjnie pojęcia "banał". Jeśli coś nas 'zachwyca' to z pewnością nie jest to 'banał', bo to kiepsko świadczyłoby o ... samym czytelniku:)))). Opisy Rzymu (jak ten fantastyczne popis wiedzy o Wiecznym Mieście już na pierwszych stronach książki), to zwykły plagiat ściągnięty słowo w słowo z przewodników po Rzymie (plus mapa Miasta). Naprawdę, nic wielkiego, szczególnie jest to do uchwycenia w scenie śmierci Nerona. I tu, opis to powtórka słowo po słowie, z 'Żywotów Cezarów', Swetoniusza. Dziełem prawdziwie genialnym i ponadczasowym jest "Faraon", B. Prusa.
Bunia91

PostWysłany: Sob Lis 27, 2010 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To wszystko zależy od punktu widzenia.
Znam ludzi wręcz zakręconych entuzjastów twórczości Sienkiewicza i oni na pewno przytoczyli by jakieś sensowane argumenty przeciwko moim przekonaniom, jednak ja może nie jestem obiektywna, ale nie uważam żeby wyróżniał się ponad miarę między naszymi rodzimymi autorami.
Lepiej by mi się go czytało gdybym miałam mniej informacji na temat faktów historycznych, bo niestety on niektóre zniekształca bądź przekręca i to mnie irytuje.
Choc wiem, że kolega mimo takiej wiedzy twórczością jest zachwycony.

Z drugiej strony temat książki jest troszkę ponad epokowy jeśli można tak powiedziec. Ukazuje brak tolerancji i poszanowania oraz daję trochę wiarę w miłości czyż się mylę?Smile
nannar02

PostWysłany: Nie Lis 28, 2010 2:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest zachwycony może właśnie dlatego że nie ma wiedzy w temacie..?Smile))Ale nie mówmy o gustach. (Dla przykładu) Prus jest wobec czytelnika bardziej wymagającym pisarzem niż Sienkiewicz. Tu trzeba przyznać, że choć H.S. wiernością wobec prawdy historycznej nie grzeszył, to jednak potrafił (z wdziękiem to zatuszować wartkością i klarownością akcji). Tu (zdarzało się) że B.P. okazywał się nudny i sentymentalny ... Pozdrawiam:))))
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: