| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
fenek6665

|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 21:33 Temat postu: |
|
|
Ja nie omawiałem Quo vadis ani w gimnazjum, ani w liceum. Nie wiem czemu. Ale za to ostatnio przeczytałem "Szkice węglem" (nowela Sienkiewicza) i jestem zaskoczony! Świetna książka, skrajnie różna od Trylogii. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 22:23 Temat postu: |
|
|
"Szkice węglem" to pamiętam z liceum.....mocne zakoczenie _________________ "Być głupcem i zdawać sobie z tego sprawę - lepsze to niż być głupcem i uważać się za mądrego" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Czw Sie 11, 2011 8:11 Temat postu: |
|
|
| Kmaro napisał: | | "Szkice węglem" to pamiętam z liceum.....mocne zakoczenie |
mocne? szokujace! Nawet się nie spodziewałem takiego "uderzenia z grubej rury" na koniec. I to po kim? Po Sienkiewiczu??
Rzeczywiście dobre  _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Czw Sie 11, 2011 22:33 Temat postu: |
|
|
Jak to się mówi: Cicha woda brzegi rwie  _________________ "Być głupcem i zdawać sobie z tego sprawę - lepsze to niż być głupcem i uważać się za mądrego" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Justyna Gandalfowa Administrator

|
Wysłany: Pią Sie 12, 2011 17:04 Temat postu: |
|
|
| Faktycznie! Czasem ponowne odczytanie tekstów, które miały pecha znaleźć się w kanonie lektur szkolnych bywa mocno zaskakujące. Ja tak miałam (i mam ponieważ często wracam do tej książki) z "Jądrem ciemności" Conrada, które po latach jawi mi się jako wyjątkowe, mroczne i fascynujące doświadczenie czytelnicze.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 15:37 Temat postu: |
|
|
Macie rację. Mi też zdarza się wracać do lektur szkolnych i teraz okazują się takie przyjemne... Może to kwestia podejścia. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 8:35 Temat postu: |
|
|
Dokładnie, inaczej podchodzi się do książki kiedy zmusza się nas do ich przeczytania a inaczej kiedy robi się z własnej woli, dla przyjemności  _________________ "Być głupcem i zdawać sobie z tego sprawę - lepsze to niż być głupcem i uważać się za mądrego" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|