Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sklep z książkami elektronicznymi
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> E-book / Audiobook
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kilmeny

PostWysłany: Nie Kwi 04, 2010 12:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też jestem fanką tradycyjnych książek, jakby to tak określić Smile . Ale jak widać są ludzie, którym to pasuje... Więc chyba jednak może być popyt Smile .

PostWysłany: Pon Kwi 05, 2010 1:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam i tak myśle, że tradycyjne książki nigdy nie znikną Smile Ja się całkowicie na ebooki chyba nigdy 'nie przerzucę'.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kilmeny

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 13:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Riel napisał:
Ja tam i tak myśle, że tradycyjne książki nigdy nie znikną Smile

Ja też tak myślę. Ale to nie wyklucza powodzenia audiobooków.

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 16:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jasne Smile Są zwolennicy i tego i tego. A wracając do tematu sklepu, to mało jest już ludzi, którzy kupią ebooka czy audiobooka. Większość woli ściągać z nielegalnych źródeł, bo wiedzą, że i tak nie będzie za to kary.
Powrót do góry
Kilmeny

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 18:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piosenki też mnóstwo ludzi ściąga, a płyty sprzedają.

PostWysłany: Wto Lip 06, 2010 20:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie lubię audiobooków... gdybym miała słuchać książki to nie wiem, czy umiałabym się na tym skupić tak jak na czytaniu. Co do e-booków to mam mieszane uczucia - są tańsze, nieraz są dostępne w internecie, ale to nie to co papier... Wink
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Kermit

PostWysłany: Wto Lip 13, 2010 21:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli miałbym otworzyć taki biznes to obecnie głównie skupiłbym się na e-bookach - audiobooki nie są jeszcze tak popularne, dlatego zeszłyby trochę na drugi plan (tylko na początku).

Osobiście nie czytam e-booków ani nie słucham audiobooków. Jedyne co mnie przekonuje to papierowa gazeta albo tradycyjna książka. W formie elektronicznej czytam jedynie materiały dydaktyczne typu artykuły, instrukcje itp. Powodem tego jest czas - często jestem wstanie szybciej znaleźć potrzebne mi informacje w Internecie niż w materiałach papierowych.

Kermit.
Powrót do góry
Edyta
Moderator

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 9:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kermit napisał:
Jeśli miałbym otworzyć taki biznes to obecnie głównie skupiłbym się na e-bookach - audiobooki nie są jeszcze tak popularne, dlatego zeszłyby trochę na drugi plan (tylko na początku).(...)

Kermit,
wydaje mi się, że jednak książki audio są bardziej popularne niż ebooki. Przynajmniej na razie. Przynajmniej w Polsce.
Powrót do góry
Kermit

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 12:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Edyto mam całkowicie inne odczucia wynikające z tego co widzę wśród znajomych, ale kłócić się nie będę bo żadnego badania rynku nie robiłem. Jest to raczej moje prywatne zdanie i moja prywatna obserwacja - jeśli chodzi o kwestię popularności aduiobooków i e-booków.

Kermit.
Powrót do góry
joan_stark

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 17:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z Edytą - obecnie prawie w każdej większej księgarni, czy to internetowej czy klasycznej, są regały z dużym wyborem audiobooków i ludzie z tego co widzę, często po nie sięgają.
Oczywiście też nie prowadziłam żadnych badań, ale tak zaobserwowałam. Wink
wersety.com

PostWysłany: Wto Paź 05, 2010 8:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do wyboru wiele zależy od człowieka - ja np. wolę widzieć niż słuchać więc audiobooka nie wybiorę. Trzeba jednak się nastawić, że wersje elektroniczne będa nas atakować coraz bardziej.
Sunrise

PostWysłany: Wto Lut 08, 2011 9:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie zamienię całkowicie tradycyjnej książki na audiobook, ale lubię ich słuchać, w koekach, czy podczas samotnego spaceru - robie to bardzo często.
Powrót do góry
halif

PostWysłany: Sro Lut 16, 2011 17:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może to nie badanie rynku, ale zwróćcie uwagę na ilość audiobooków, które się ostatnio pojawiły. Praktycznie każda, popularniejsza książka pojawia się także jako audiobook. Skoro tak się je wydaje, płaci się - zapewne niemałe - pieniądze celebrytom, lub chociaż profesjonalistom-aktorom za przeczytanie pozycji, to musi być na nie rynek zbytu. Obserwując - subiektywnie - tempo wzrostu ilości tego typu pozycji wysnuwam wniosek, że "coś w tym musi być". No i audiobooki muszą mieć się dobrze, lub nawet coraz lepiej. Czy wyprą książki papierowe? Chyba nie, to zrobią książki elektroniczne. Mam wrażenie, że audiobook to już krok na pole okupowane przez telewizję. Potrzebę obcowania ze słowem będzie wkrótce realizował e-book.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> E-book / Audiobook Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: