| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Kilmeny

|
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 12:22 Temat postu: |
|
|
Ja też jestem fanką tradycyjnych książek, jakby to tak określić . Ale jak widać są ludzie, którym to pasuje... Więc chyba jednak może być popyt . _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Riel

|
Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 1:05 Temat postu: |
|
|
Ja tam i tak myśle, że tradycyjne książki nigdy nie znikną Ja się całkowicie na ebooki chyba nigdy 'nie przerzucę'. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kilmeny

|
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 13:37 Temat postu: |
|
|
| Riel napisał: | Ja tam i tak myśle, że tradycyjne książki nigdy nie znikną |
Ja też tak myślę. Ale to nie wyklucza powodzenia audiobooków. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Riel

|
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 16:32 Temat postu: |
|
|
Jasne Są zwolennicy i tego i tego. A wracając do tematu sklepu, to mało jest już ludzi, którzy kupią ebooka czy audiobooka. Większość woli ściągać z nielegalnych źródeł, bo wiedzą, że i tak nie będzie za to kary. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kilmeny

|
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 18:06 Temat postu: |
|
|
Piosenki też mnóstwo ludzi ściąga, a płyty sprzedają. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 20:11 Temat postu: |
|
|
Nie lubię audiobooków... gdybym miała słuchać książki to nie wiem, czy umiałabym się na tym skupić tak jak na czytaniu. Co do e-booków to mam mieszane uczucia - są tańsze, nieraz są dostępne w internecie, ale to nie to co papier...  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kermit

|
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 21:47 Temat postu: |
|
|
Jeśli miałbym otworzyć taki biznes to obecnie głównie skupiłbym się na e-bookach - audiobooki nie są jeszcze tak popularne, dlatego zeszłyby trochę na drugi plan (tylko na początku).
Osobiście nie czytam e-booków ani nie słucham audiobooków. Jedyne co mnie przekonuje to papierowa gazeta albo tradycyjna książka. W formie elektronicznej czytam jedynie materiały dydaktyczne typu artykuły, instrukcje itp. Powodem tego jest czas - często jestem wstanie szybciej znaleźć potrzebne mi informacje w Internecie niż w materiałach papierowych.
Kermit. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 9:58 Temat postu: |
|
|
| Kermit napisał: | | Jeśli miałbym otworzyć taki biznes to obecnie głównie skupiłbym się na e-bookach - audiobooki nie są jeszcze tak popularne, dlatego zeszłyby trochę na drugi plan (tylko na początku).(...) |
Kermit,
wydaje mi się, że jednak książki audio są bardziej popularne niż ebooki. Przynajmniej na razie. Przynajmniej w Polsce. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kermit

|
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 12:54 Temat postu: |
|
|
Edyto mam całkowicie inne odczucia wynikające z tego co widzę wśród znajomych, ale kłócić się nie będę bo żadnego badania rynku nie robiłem. Jest to raczej moje prywatne zdanie i moja prywatna obserwacja - jeśli chodzi o kwestię popularności aduiobooków i e-booków.
Kermit. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 17:16 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z Edytą - obecnie prawie w każdej większej księgarni, czy to internetowej czy klasycznej, są regały z dużym wyborem audiobooków i ludzie z tego co widzę, często po nie sięgają.
Oczywiście też nie prowadziłam żadnych badań, ale tak zaobserwowałam.  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wersety.com

|
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 8:26 Temat postu: |
|
|
Co do wyboru wiele zależy od człowieka - ja np. wolę widzieć niż słuchać więc audiobooka nie wybiorę. Trzeba jednak się nastawić, że wersje elektroniczne będa nas atakować coraz bardziej. _________________ Odwiedź Wersety |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sunrise

|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 9:28 Temat postu: |
|
|
| Ja nie zamienię całkowicie tradycyjnej książki na audiobook, ale lubię ich słuchać, w koekach, czy podczas samotnego spaceru - robie to bardzo często. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
halif

|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 17:23 Temat postu: |
|
|
| Może to nie badanie rynku, ale zwróćcie uwagę na ilość audiobooków, które się ostatnio pojawiły. Praktycznie każda, popularniejsza książka pojawia się także jako audiobook. Skoro tak się je wydaje, płaci się - zapewne niemałe - pieniądze celebrytom, lub chociaż profesjonalistom-aktorom za przeczytanie pozycji, to musi być na nie rynek zbytu. Obserwując - subiektywnie - tempo wzrostu ilości tego typu pozycji wysnuwam wniosek, że "coś w tym musi być". No i audiobooki muszą mieć się dobrze, lub nawet coraz lepiej. Czy wyprą książki papierowe? Chyba nie, to zrobią książki elektroniczne. Mam wrażenie, że audiobook to już krok na pole okupowane przez telewizję. Potrzebę obcowania ze słowem będzie wkrótce realizował e-book. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|