| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Amane_Hiroyuki

|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 8:40 Temat postu: Matura Ustna - Bohater Literatury Fantastyki. |
|
|
Witam, potrzebuję pomocy, otóż w tym roku matura ustna z języka polskiego. Mój temat "Analizując wybrane przez siebie teksty współczesnej literatury fantasy, porównaj bohatera do jego archetypu".
Tytuły do których się przymierzałem:
-Saga: Władca Pierścieni
-Saga: Wiedźmin
Myślałem również o Inkwizytorze Maderdinie (Jacek Piekara).
Jednak nauczyciel zaproponował coś innego (twierdząc, że te książki są już "oklepane").
Zna może ktoś tytuły książek w których pojawia się bohater ?
Od razu zaznaczam, że chciałem porównać do Achillesa (Antyk), i Pieśni o Rolandzie (Średniowiecze).
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Sro Gru 01, 2010 9:25 Temat postu: |
|
|
Ja mogę Ci polecić trylogię nocnego anioła ("Droga cienia", "Na krawędzi cienia", "Poza cieniem"), masz tam przykład bohatera trochę tragicznego, jest praktycznie niezniszczalny jak Achilles, bowiem nawet jak zostanie zabity i tak odżywa, poza tym można go też porównać do bohaterów tragedii antycznych tj. Król Edyp itp ponieważ przegrywa walkę z losem, starając się ochronić to co kocha, a mimo to i tak zostaje mu to zabrane.
Polecam Ci jednak zaopatrzyć się w książkę Sapkowskiego pt."Rękopis znaleziony w Smoczej Jaskini". Znajdziesz tam zbiór wielu rzeczy (charakterystyki i typy bohaterów, typy fantastyki, bestiarium itp), które ułatwiają pracę przy tematach fantastycznych. Sama pisałam pracę maturalna z fantasy i mi ona bardzo pomogła
Co do pieśni o Rolandzie to musiałabym pomyśleć, ale jak tylko wpadnie mi coś do głowy to dam znać |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Pią Gru 03, 2010 20:45 Temat postu: |
|
|
władcy pierścienia i wiedźmin są na maturze oklepane. Wybierz coś oryginalnego, a zapunktujesz u profesorów.  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amane_Hiroyuki

|
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 12:25 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedź i za pomoc justyna1988 . Zaraz dowiem się dokładnie co to jest i gdzie znajdę ten zbiór.
Co do 18alexa18 wiem że te książki są oklepane dlatego szukam pomocy u osób które więcej ode mnie lub innych książek fantasy przeczytało i twierdzą że będą idealnie pasowały do mojego tematu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 11:07 Temat postu: |
|
|
Co do Pieśni o Rolandzie to w sumie trylogia czarnych kamieni sie nadaje. Głowna bohaterka, szczególnie w trzecim i czwartym tomie to widać, podjęła heroiczna walkę ze skazą panująca wśród krwawych, poświęcając siebie i swoją moc, którą zresztą straciła i prawie umarła, ale wygrała niszcząc ową skazę o oczyszczając królestwo.
Jeśli nie weźmiesz tej książki do pracy maturalnej to polecam Ci ja prywatnie nie pożałujesz  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|