| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Adas14

|
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 23:52 Temat postu: Dobre fantasy. Jakie? |
|
|
Czesc,
szukam fajnej serii fantasy rownie ciekawej jak Wladca Pierscieni. Skonczylem czytac "Tern" Pierumowa i mi sie bardzo spodobal, ale nigdzie jeszcze nie ma drugiej czesci. Znalazlem w dziale fantasy takie ksiazki jak "Król snów" i starsze Roberta Silverberga. Wygladaja ciekawie, ale czy nie sa nudne? Moze znacie jakies inne ksiazki w podobnych fantastycznych swiatach? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 9:08 Temat postu: |
|
|
Twórczość Ursuli K'Leguin, zwłaszcza Cykl Ziemiomorza, dawno temu czytałem ale wywarł na mnie podobne wrażenie jak Władca pierścieni. (może ze względu na ciekawy system magii oparty na poznaniu istoty wszechświata i imion zjawisk, przedmiotów i ludzi). _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Czw Sty 06, 2011 11:47 Temat postu: |
|
|
Może ksiązki Terry'ego Pratchet'a? Co prawda przeczytałęm dopiero jedną, ale była bardzo ciekawa. Przeczytałem jąna jednym, noo... dwóch oddechach Polecam. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kahlan

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 1:07 Temat postu: |
|
|
Ja polecam serię Miecz Prawdy Terry'ego Goodkinda. Naprawdę rewelacyjne książki.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czytelnik11

|
Wysłany: Sob Sty 15, 2011 10:37 Temat postu: |
|
|
Z czystym sumieniem mogę polecić Ci książkę pod tytułem " Gra Endera". Autorem jest Orson Scott Card. Ja dostałem pierwszą część pod choinkę i byłem nią zafascynowany do tego stopnia , że przeczytałem już 3 kolejne książki z tej serii;) _________________ "Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 21:33 Temat postu: |
|
|
Wiele razy na forum Gandalfa już polecałam tą książkę, a właściwie książki, ale uczynię to jeszcze raz. Przeczytaj Trylogię Nocnego Anioła ("Droga cienia", "Na krawędzi cienia", "Poza cieniem"), na prawdę warto. Żywa, wartka akcja, rozbudowane charaktery bohaterów, mnóstwo intryg i zwrotów akcji i porządna wojna (Dobrze opisane sceny walki). Po przeczytaniu tej serii ma się poczucie, że przeczytało się coś bardzo dobrego. Ja bynajmniej nie odczułam niedosytu, wręcz przeciwnie, ta trylogia mnie powaliła na kolana i zaskoczyła.
Poza wyżej wspomniana książka/książkami, zapraszam również do przeczytania cyklu P.Bretta, na który póki co składają się 2 książki (po 2 tomy każda-w sumie 4) pt. "Malowany człowiek" oraz "Pustynna włócznia". Pierwszy tom malowanego człowieka kończy się tak, że telenowele się przy tym chowają. Jeśli nie kupisz dwóch tomów za jednym razem, to możesz się lekko znerwicować Mnie strasznie nosiło dopóki nie dostałam do ręki 2 tom
Jeśli masz ochotę na coś rozluźniającego to polecam książkę "Błękitny księżyc". Prosta błaha historia o królewiczu i królewnie, ale w sumie nie do końca... królewicz jeździ na jednorożcu, który rzuca teksty jak osioł ze shreka, a królewna sterroryzowała swojego smoka i zamiast grzecznie siedzieć na tyłku, lata po zamku i wybija potwory. Historia niesamowicie relaksująca, śmiechu jest co niemiara, ale i scena ostatecznej walki sił dobra ze złem jest całkiem przyzwoita i wciągająca .
Co do Silverberga to sama się do niego przymierzam, a konkretnie do "Kronik Marjiporu", tylko cena tych książek trochę mnie przeraża... Słyszałam jednak wiele dobrych opinii, więc nie marnujmy czasu i czytajmy, czytajmy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 19:34 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Co do Silverberga to sama się do niego przymierzam, a konkretnie do "Kronik Marjiporu", tylko cena tych książek trochę mnie przeraża... Rolling Eyes |
Faktycznie cena nie jest niska, ale z drugiej strony ksiazki nie naleza do najkrotszych wiec biorac pod uwage ilosc czytania cena jest uczciwa. Nie mowiac juz o tym, ze jakosc lektury jest rewelacyjna. a jezeli chodzi o "Tern" to chyba ukazala sie juz kontynuacja |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 20:25 Temat postu: |
|
|
Ja ze swojej strony mogę Ci polecić tak jak mi polecił mi dobry przyjaciel Rogera Żelaznego i "Kroniki Amberu". Poza tym chociażby Salvatore i książki dotyczące historii Drizzta Do'Urdena  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 18:18 Temat postu: |
|
|
| Dołączam się do wypowiedzi Ducha, co do Salvatore, to dodałabym trylogię Mrocznego Elfa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 16:31 Temat postu: |
|
|
Dla mnie to jest klasyka. W zeszłym roku zakupiłem trzy książki od razu i nie minęły cztery dni (akurat była przerwa w zajęciach na uczelni ) i cała trylogia przeczytana. Osobiście uważam ją za najlepszą z całego cyklu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adas14

|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 22:57 Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedzi. Salvatore jest mi znany, chociaz nie wzbudzil takich emocji jak Pierumow. Moze kwestia wieku, tak czy inaczej wyszla kontynuacja Terna i pochlonalem od razu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 22:08 Temat postu: |
|
|
Hehe szybko Ale najważniejsze , żeby książka się podobała i czytelnik był zadowolony  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 22:37 Temat postu: |
|
|
| Dobra jest tez Umierajaca Ziemia Jacka Vance'a. Jest swietny zbior opowiadan, ktore dzieja sie w tym swiecie, ale napisany przez innych autorow - m. in. Neila Gaimana i Roberta Silverberga |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 23:09 Temat postu: |
|
|
O właśnie. Wspominając Gaimana to polecam jego "Chłopaków Anansiego", zbiór opowiadań "Dym i lustra" oraz "Nigdziebądź". Bardzo oryginalne i ciekawe pozycje w fantastyce A dla młodszych czytelników "Interświat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 0:09 Temat postu: |
|
|
Jeśli Gaiman to najlepsze co do tej pory napisał to chyba "Amerykańscy Bogowie", jak znalazł tak dla starszego jak i młodszego. _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|