| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
krolik123

|
Wysłany: Nie Gru 26, 2010 14:13 Temat postu: Książki, które szukam |
|
|
Witam !
Mam 17 lat. Jakiś czas temu wziąłem się troche za siebie, i zacząłem czytać książki (tak dla siebie, wcześniej były to tylko lektury). Interesuję się wieloma gatunkami, od fantasy i science-fiction, którymi zaraziła mnie znajoma, po biografie czy książki o piłce nożnej (moje hobby). Ostatnio odczuwam potrzebę zapoznania się z czymś nowym. Mam na myśli książki, które w jakiś sposób mnie zmotywują do działania, sprawią, że inaczej spojrzę na pewne sprawy, na życie. Zdaję sobie sprawę, że mój opis jest niesamowicie niekonkretny ale mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie. Chodzi mi o książki, które mnie w jakiś sposób wzruszą (u mnie o to nie łatwo, rzadko temu ulegam), zmotywują, sprawią, że bardziej optymistycznie spojrzę na świat (pracuję nad zwalczeniem nieśmiałości i byciu bardziej optymistycznym)ale nie chodzi mi o poradniki, tylko bardziej jakieś opowiadania.
wiem że pewnie niełatwo coś mi polecić tak od razu, ale z góry dziękuję :d |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Nie Gru 26, 2010 15:10 Temat postu: |
|
|
Moze powinienes siegnac po jakiegos autora ktory ma charakterystyczny humor. Wtedy moze sie otworzysz? Tutaj moze Chmielewska? A jesli chcesz cos bardziej melancholijnego to na pewno Coelho  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
krolik123

|
Wysłany: Nie Gru 26, 2010 19:08 Temat postu: |
|
|
Walczę z nieśmiałością, ale od razu zaznaczam że nie szukam poradników typu "jak stać się pewnym siebie w jeden weekend" itd. Dodam też że książki czytam od niedawna, bo czytaniem zaraziła mnie znajoma (wcześniej nie czytałem ,,dzięki" szkolnym lekturom, które w większości nie były zbyt ciekawe), więc mogę nie znać wielu znanych każdemu czytelnikowi hitów. Niedługo skończę czytać ,,Pana lodowego ogrodu" (fantasy), więc pomyślałem, żeby przeczytać coś innego. Szukam książki/książek które są inspirujące, motywujące, nastrajają optymistycznie bądź skłaniają do przemyśleń (natury egzystencjalnej na przykład). Proszę w miarę możliwości o podanie zarówno autorów, jak i konkretnych tytułów.
PS Chcę czytać różne rodzaje książek, więc po tych, które wymieniłem wyżej, chciałbym przeczytać jakąś biografię/autobiografię wielkiej osobistości (raczej takiej ,,pozytywnej", bo czytałem już o Stalinie, więc teraz mogłaby byc odmiana, myślałem np o Napoleonie Bonaparte) a następnie historycznej (myślałem o II wojnie światowej). Jakieś tytuły możecie podać? ;d
z góry dziękuję |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 1:32 Temat postu: |
|
|
Mam pewną sugestię
Jakiś czas temu dowiedziałam się o istnieniu książki pt. "Byłam po drugiej stronie lustra". Dotyczy ona Arnhild Lauveng i jej walki ze schizofrenią. Wbrew pozorom nie jest to kolejna łzawa książka. Ma wiele zalet i skłania do głębszego zastanowienia sią nad swoją postawą życiową. Największą z tych owych zalet z pewnością jest to, że książka napisana jest przez samą Arnhild. Sama opisuje swoją walkę i pokazuje świat widziany oczami schizofrenika. Jest to książka o ogromnej odwadze i nadzieji. Na dzień dzisiejszy Arnhild jest magistrem psychologii na Uniwersytecie w Oslo i prowadzi samodzielne wykłady. Zagłębiając się w kolejne strony książki człowiek zdaje sobie sprawę z tego, że tak na prawdę mało wie o tym co dzieje się wokół niego. Jednak mimo to, że temat nie brzmi optymistycznie to czytelnik pod wpływem energii samej autorki może uwierzyc w to, że wszystko stoi przed nim otworem wystarczy tylko chciec
Poza tym, żeby nie przynudzac, autorka ma wisielczy humor, który z czasem jest zaletą w czytaniu  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
krolik123

|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 11:50 Temat postu: |
|
|
no, bardzo ciekawa propozycja jeśli ją dostanę, to na pewno przeczytam. Jakieś inne propozycje? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 13:48 Temat postu: |
|
|
| krolik123 napisał: | | Walczę z nieśmiałością, ale od razu zaznaczam że nie szukam poradników typu "jak stać się pewnym siebie w jeden weekend" itd. |
Chmielewska nie pisze zadnych poradnikow. . .
Ma zwyczajnie humor wyszukany i pisze z przymruzeniem oka.
Co do historycznych to chocby 'lekturowe' opowiadania Borowskiego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 22:44 Temat postu: |
|
|
Króliczku, polecam ci książki Terry Pratcheta. To fantastyka, ale bardzo ciekawa. Szczególnie polecam Na glinianych nogach- ostatnio czytałem tę książkę i się nie zawiodłem- jest bardzo zabawna, bardzo dobrze napisana, nie znudzisz się Polecam _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marsac

|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 13:32 Temat postu: |
|
|
| wiktoria92 napisał: |
Jeżeli krolik123 potrzebuje zastrzyku optymizmu to skutek lektury Borowskiego może być odwrotny...
Moim lekarstwem na chandrę są:
Siergiej Dowłatow "Jak pragnę wolności"
Jarosław Abramow-Newerly "Alianci"
Henryk Sienkiewicz "Quo Vadis" _________________ Pierwsze w Polsce forum o puzzlach
Nasza mądrość wywodzi się z naszego doświadczenia, a nasze doświadczenie z naszych głupstw.
Guitry
Trzeba trzymać gaz - Grigorij Łaguta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 17:30 Temat postu: |
|
|
| marsac napisał: | | wiktoria92 napisał: |
Jeżeli krolik123 potrzebuje zastrzyku optymizmu to skutek lektury Borowskiego może być odwrotny...
Moim lekarstwem na chandrę są:
|
Jak najbardziej sie zgadzam ale pisal tez ze nie chce sie ograniczac do jednego typu ksiazek i wspomnial o historii.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maupa23

|
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 17:01 Temat postu: |
|
|
---------- 17:00 05.01.2011 ----------
Witam. Byłem w podobnej sytuacji jeszcze rok, a nawet gorszej, bo do tego miałem różne kompleksy (np. że byłem gruby troszkę) i nie chciało mi się żyć. Pewnego dnia usiadłęm i powiedziałęm sobie, że muszę coś znaleźć, co będzie moją inspiracją czy zachętą do życia. Wtedy pojawiło się reggae, zacząłem słuchać codziennie przed snem i po obudzeniu, a także w trakcie dnia. Teraz cieszę się życiem i ogólnie jest świetnie. Tobie też polecam (oto linki do piosenek):
http://izzzzz.wrzuta.pl/audio/2hsPeDPPtso/natural_dread_killaz_-_uwierzyc_w_siebie
http://patrycjaaa25.wrzuta.pl/audio/48FFTu9kxph/natural_dread_killaz_-_wawele
http://patrycjaaa25.wrzuta.pl/audio/48FFTu9kxph/natural_dread_killaz_-_wawele
Naprawdę Ci polecam, nie chodzi o jakąś nagłą, niesamowitą zmianę tylko o to, że można się wyluzować i nabrać optymizmu i radości. Proszę Cię, posłuchaj wszystkich trzech, najwyżej stracisz 10 minut życia :D a możesz zyskać wiele
Jeśli chodzi o książki to polecam Ci "Nację" Pratchetta
P.S. Jeżeli spodoba ci się reggae to napisz, dam Ci kilka innych nazw piosenek czy zespołów.
---------- 17:01 ----------
Sorry za błędy ale szybko pisałem :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 11:41 Temat postu: |
|
|
Polecam Ci książki erica emmanuela schmitta, a w Twoim przypadku radzę zacząć od jego ostatniej czyli "Zapasów z życiem". Pokazuje ona, że są ludzie, którzy w Ciebie wierzą i to daje motywację do spełniania marzeń i poprawy. Również inne książki tego autora dają dużo do myślenia, niekiedy wzruszają. Godne uwagi dlatego polecam:)
Inne książki tego autora:
-Oskar i Pani Róża
-Ulisses z Bagdadu
-Tektonika uczuć
-Moje życie z Mozartem
-Kiedy byłem dziełem sztuki
-Marzycielka z Ostedny
-Małe zbrodnie małżeńskie
-Pan Ibrahim i kwiat koranu
-Dziecko Noego
-Przypadek Adolfa H. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 22:23 Temat postu: |
|
|
Ja jakoś specjalnie się nie wysilę na oryginalność, ale nie widzę powodu, żebym miał to robić, skoro najlepsze sposoby na naładowanie się radością i optymizmem to powieści Joanny Chmielewskiej i Pratchetta.
Chmielewska jest fantastyczna, być może nieco bardziej dla kobiet, ale z ręką na sercu mogę zapewnić, że każdy ponurak się przy niej rozweseli. Jest jednak jeden warunek - sięgnąć trzeba po starsze powieści, bo nowsze są, przykro to mówić, słabiutkie. Sam zasugeruję dwie książki: "Całe zdanie nieboszczyka" i "Wszystko czerwone". Obie kwikogenne.
Pratchett jest najlepszy, jeśli jest się choć trochę oczytanym i obeznanym z kulturą, bo dzięki temu jego twórczość nabiera dodatkowego smaczku, ale nawet bez tego nie sposób nie ulec temu poczuciu humoru.
Schmitt, polecany przez justynę, też wydaje mi się godny uwagi, głównie ze względu na życzliwość i ciepło płynące z jego twórczości. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 19:41 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Chodzi mi o książki, które mnie w jakiś sposób wzruszą (u mnie o to nie łatwo, rzadko temu ulegam), zmotywują, sprawią, że bardziej optymistycznie spojrzę na świat (pracuję nad zwalczeniem nieśmiałości i byciu bardziej optymistycznym)ale nie chodzi mi o poradniki, tylko bardziej jakieś opowiadania. |
Nie do końca rozumiem jakiej pozycji szukasz. Jezeli chcesz walczyc z niesmialoscia, moze lepiej na chwile odlozyc ksiazke i na przyklad wyjsc na zewnątrz Jezeli chodzi o wzruszanie sie, to za serce miejscami chwyta "Tern" Pierumowa o ktorym przed chwila pisalem... no i chyba masa innych rzeczy - zalezy od czytelnika |
|
| Powrót do góry |
|
 |
krolik123

|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 13:48 Temat postu: |
|
|
cieszę się, że jest tyle odpowiedzi. Przepraszam, że nie odpowiedziałem wcześniej, ale nie miałem kompa. Przede wszystkim chcę powiedzieć, że te książki nie muszą mnie odmienić, nad tym pracuję z psychologiem (i już widzę pierwsze efekty). Po prostu szukam ciekawych książek, które fajnie umilą mój czas. Jestem otwarty na wiele propozycji, ponieważ mam szerokie zainteresowania. Moje podstawowe hobby to futbol, ale lubię też historię, fantastykę i science-fiction, ciekawe książki przygodowe, filozofię, dlatego czekam na różne propozycje. Zamierzam niedługo przeczytać jakiś kryminał, który pożyczę od kumpla. Chciałem także przeczytać ,, Byt i nicość" Sartre'a, ale nie ma tego w mojej miejskiej bibliotece (dlatego apeluję o w miarę znane powieści, bo nie wszystko w tej bibliotece jest). Właśnie skończyłem ,,Alchemika" Coelho, który wywarł na mnie pozytywne wrażenie. Nie boję się czytać ambitniejszych książek, które skłaniają do przemyśleń, lub mają ukryte znaczenie, dlatego takie książki też chętnie mogę przeczytać. Dziękuję za tyle odpowiedzi, i czekam na kolejne !
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|