| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ney

|
Wysłany: Nie Sie 09, 2009 20:58 Temat postu: |
|
|
Uuuu, no to juz jest fantastyczny zbieg okolicznosci ;p _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Nie Sie 09, 2009 21:58 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | a ich orężem był miecz, o kolorowej klindze (tak jak kolorowe były miecze świetlne |
Co do Eragona - jego można porównać dosłownie ze wszystkim. Do wszystkiego jest podobny Tak to jest, gdy się pisze schematyczną książkę nieodbiegającą od konwencji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nogare

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 16:35 Temat postu: |
|
|
| William Fate napisał: | | Eragon dużo później dowiaduje się, że jest synem tego złego, co przeszedł na ciemną stronę - Morzana (tak, jak Luke był synem Dartha Vadera). I tak dalej, i tak dalej, i tak dalej... |
Tutaj się niezgodze bo Eragon niebył synem Morzana tylko Broma jak ktoś napisał wcześniej więc to porównanie jest błędne ale ksiązka mi się podoba bo uwielbiam fantasty i smoki magie itp. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 16:39 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
Tutaj się niezgodze bo Eragon niebył synem Morzana tylko Broma jak ktoś napisał wcześniej więc to porównanie jest błędne ale ksiązka mi się podoba bo uwielbiam fantasty i smoki magie itp. |
Dzięki za zaspojlowanie. :>
Ludzie - nauczcie się stosowanie się zakładki "spoiler". Gdybym była wielką fanką Eragona i miałabym zamiar przeczytać trzecią część, tobym Cię udusiła za zepsucie mi ksiązki.
Ps. I nie mam tutaj na myśli Ciebie drogi użytkowniku. Chodzi mi o wsyzstkich, którzy zdradzają ważne momenty książki. Takie osoby powinny dostawać warna ... a przynajmniej należałoby takie posty skasować (lub oznaczyć wielkimi czerwonymi literami, że to spoiler). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Selain

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 19:58 Temat postu: |
|
|
Heh wchodząc na takie forum trzeba się spowdziewać że można przeczytać coś czego wolałoby się nie wiedzieć...
A ja mam do was pytanie.. Po co się tak doszukiwać wszelkich podobieństw do innych historii? Co z tego że elfy żyją w lesie? Mają żyć na pustyni? w wulkanie? Gdyby żyły gdzie indziej znowu by się nie podobało.. Chyba zawsze elfy w lesie żyją..;D Podobieństwo do GW.. może tam coś jest.. aż się zdziwiłem ile tego było ale cóż.. Po prostu trochę podobny schemat. Ja osobiście uważam że Eragon jest świetny. Co z tego że można się doszukać jakichś podobieństw? Liczy się klimat jaki stworzył Paolini. Czytałem Wład. P. / Harr.Pott.. znam gwiezdne wojny.. I choć np. Harry Potter był bardziej orginalny i myślałem że nie ma lepszej książki kiedy dostałem w ręce Eragona od razu wiedziałem że się myliłem.. Ten klimat jest niepowtarzalny.. Przeczytałem już cykl chyba z 6 razy i za każdym razem mi się to podoba:D Osobiście mam nadzieję że że choć miało się skończyć na 4 części będzie i 5
CZEKAM NA 4 CZĘŚĆ!  _________________ "Poznaj formę, lecz nie myśl o formie.
Usłysz to co niesłyszalne.
Naucz się tego wszystkiego, i o wszystkim zapomnij.
Naucz się drogi i odnajdź swoją własną drogę..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 20:11 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Heh wchodząc na takie forum trzeba się spowdziewać że można przeczytać coś czego wolałoby się nie wiedzieć...Wink |
Wchodząc na takie forum powinno mieć się nadzieje, że inni ludzie, którzy podzielają Twój zapał do książek uszanują fakt, że jej jeszcze nie czytałeś i pozwolą cieszyć się jej fabułą bez zdradzania szczegółów.
Po co się tak doszukiwać wszelkich podobieństw do innych historii? Co z tego że elfy żyją w lesie? Mają żyć na pustyni? w wulkanie? Gdyby żyły gdzie indziej znowu by się nie podobało.. |
Ja tam znajduję inne podobieństwa, które nie są tak ogólne, ale - w mojej opinii - zakrawają nawet o plagiat ... a przynajmniej o szerokie inspirowanie się innymi znanymi utworami (co sprawia, że książka nie wnosi nic nowego, a tylko powiela schematy).
CZEKAM NA 4 CZĘŚĆ! Smile |
A to nie miała być aby trylogia? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Selain

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 20:18 Temat postu: |
|
|
Miała być trylogia ale autor nie spodziewał się że 3 tom będzie tak obszerny i dlatego postanowił napisać 4 tom..
Ps. Jeśli chodzi o te fakty z książki.. ja na takie forum po prostu nie wchodzę zanim nie przeczytam..
A te podobieństwa mnie wogóle nie bolą.. Paolini stworzył wspaniały świat i jestem mu za to wdzięczny;) _________________ "Poznaj formę, lecz nie myśl o formie.
Usłysz to co niesłyszalne.
Naucz się tego wszystkiego, i o wszystkim zapomnij.
Naucz się drogi i odnajdź swoją własną drogę..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EdithM

|
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 10:02 Temat postu: |
|
|
Książkę Paoliniego "Eragon" czytało mi się z niezwykła szybkością, łatwością i przyjemnością. Doskonała powieść na nudne wieczory. Nie wydała bym na nią pieniędzy, ale z chęcią wypożyczyłam.
Jak znajdę czas, to zajmę się następnymi  _________________ "Światło prawdy spada na nas z bezlitosną szczerością, w świetle prawdy obojgu nam diabelsko nie do twarzy" Virginia Woolf |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olcia1

|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 11:08 Temat postu: |
|
|
Na jesień wyjdzie 4 tom eragona a przed premierą książki wyjdzie przewodnik po alagaesii gdzie narratorem bedzie eragon  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maddziaa

|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 11:32 Temat postu: |
|
|
Idealna książka na nudne, samotne wieczory. Choć nie przepadam za literaturą fantasy, tak ta jest wyjątkiem:) _________________ Kto znajduje, źle szukał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olcia1

|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 12:10 Temat postu: |
|
|
| oglądaliście film eragon? Beznadziejny...!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
snadek

|
Wysłany: Czw Lut 25, 2010 21:51 Temat postu: |
|
|
zgadzam się film beznadziejny.. ktoś wie kiedy dokładnie będzie 4 część?? _________________ By trafić do celu, trzeba celować ponad niego.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jaenelle Riddler

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 12:34 Temat postu: ERAGON Dziedzictwa Księga pierwsza |
|
|
---------- 12:31 02.03.2010 ----------
Tak bardzo nie mogłam się od niej oderwać, że aż pod kołdrą czytałam ją przyświacając telefonem , niestety ojciec mnie nakrył i zabrał książkę
---------- 12:34 ----------
Co do filmu zgadzam się całkowicie, jest beznadziejny. Pominęli wiele momentów i faktów. To właśnie film najpierw obejrzałam, a potem przeczytałam książkę, ale kiedy już to zrobiłam byłam rozczarowana (filmem oczywiście), bo naprawdę, książka jest super, a oni zrobli z niej beznadzieje. _________________ Nie pokazuj ludziom, że na czymś ci zależy, bo dajesz im wtedy broń do ręki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maddziaa

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 12:38 Temat postu: |
|
|
No niestety, ale często (częściej) jest tak,że książka jest dużo lepsza niż film, rzadko odwrotnie:) _________________ Kto znajduje, źle szukał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jaenelle Riddler

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 12:42 Temat postu: |
|
|
| maddziaa napisał: | | No niestety, ale często (częściej) jest tak,że książka jest dużo lepsza niż film, rzadko odwrotnie:) |
Niestety. Tylko nie rozumiem, dlaczego oni zawsze muszą schrzanić fajną książkę. Ciekawa jestem czy nakręca drugą część, bo od pierwszej już 4 rok mija. _________________ Nie pokazuj ludziom, że na czymś ci zależy, bo dajesz im wtedy broń do ręki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|