Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ERAGON Dziedzictwa Księga pierwsza
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ney

PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 20:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uuuu, no to juz jest fantastyczny zbieg okolicznosci ;p

NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
swistunka

PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 21:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
a ich orężem był miecz, o kolorowej klindze (tak jak kolorowe były miecze świetlne
Laughing

Co do Eragona - jego można porównać dosłownie ze wszystkim. Do wszystkiego jest podobny Smile Tak to jest, gdy się pisze schematyczną książkę nieodbiegającą od konwencji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Nogare

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 16:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

William Fate napisał:
Eragon dużo później dowiaduje się, że jest synem tego złego, co przeszedł na ciemną stronę - Morzana (tak, jak Luke był synem Dartha Vadera). I tak dalej, i tak dalej, i tak dalej...

Tutaj się niezgodze bo Eragon niebył synem Morzana tylko Broma jak ktoś napisał wcześniej więc to porównanie jest błędne ale ksiązka mi się podoba bo uwielbiam fantasty i smoki magie itp.
Powrót do góry
swistunka

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 16:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Tutaj się niezgodze bo Eragon niebył synem Morzana tylko Broma jak ktoś napisał wcześniej więc to porównanie jest błędne ale ksiązka mi się podoba bo uwielbiam fantasty i smoki magie itp.

Dzięki za zaspojlowanie. :>
Ludzie - nauczcie się stosowanie się zakładki "spoiler". Gdybym była wielką fanką Eragona i miałabym zamiar przeczytać trzecią część, tobym Cię udusiła za zepsucie mi ksiązki.

Ps. I nie mam tutaj na myśli Ciebie drogi użytkowniku. Chodzi mi o wsyzstkich, którzy zdradzają ważne momenty książki. Takie osoby powinny dostawać warna ... a przynajmniej należałoby takie posty skasować (lub oznaczyć wielkimi czerwonymi literami, że to spoiler).
Powrót do góry
Selain

PostWysłany: Wto Wrz 29, 2009 19:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heh wchodząc na takie forum trzeba się spowdziewać że można przeczytać coś czego wolałoby się nie wiedzieć...Wink
A ja mam do was pytanie.. Po co się tak doszukiwać wszelkich podobieństw do innych historii? Co z tego że elfy żyją w lesie? Mają żyć na pustyni? w wulkanie? Gdyby żyły gdzie indziej znowu by się nie podobało.. Chyba zawsze elfy w lesie żyją..;D Podobieństwo do GW.. może tam coś jest.. aż się zdziwiłem ile tego było ale cóż.. Po prostu trochę podobny schemat. Ja osobiście uważam że Eragon jest świetny. Co z tego że można się doszukać jakichś podobieństw? Liczy się klimat jaki stworzył Paolini. Czytałem Wład. P. / Harr.Pott.. znam gwiezdne wojny.. I choć np. Harry Potter był bardziej orginalny i myślałem że nie ma lepszej książki kiedy dostałem w ręce Eragona od razu wiedziałem że się myliłem.. Ten klimat jest niepowtarzalny..Smile Przeczytałem już cykl chyba z 6 razy i za każdym razem mi się to podoba:D Osobiście mam nadzieję że że choć miało się skończyć na 4 części będzie i 5Very HappyVery Happy

CZEKAM NA 4 CZĘŚĆ! Smile
Naucz się drogi i odnajdź swoją własną drogę..."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
swistunka

PostWysłany: Wto Wrz 29, 2009 20:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Heh wchodząc na takie forum trzeba się spowdziewać że można przeczytać coś czego wolałoby się nie wiedzieć...Wink

Wchodząc na takie forum powinno mieć się nadzieje, że inni ludzie, którzy podzielają Twój zapał do książek uszanują fakt, że jej jeszcze nie czytałeś i pozwolą cieszyć się jej fabułą bez zdradzania szczegółów.

Cytat:

Po co się tak doszukiwać wszelkich podobieństw do innych historii? Co z tego że elfy żyją w lesie? Mają żyć na pustyni? w wulkanie? Gdyby żyły gdzie indziej znowu by się nie podobało..

Ja tam znajduję inne podobieństwa, które nie są tak ogólne, ale - w mojej opinii - zakrawają nawet o plagiat ... a przynajmniej o szerokie inspirowanie się innymi znanymi utworami (co sprawia, że książka nie wnosi nic nowego, a tylko powiela schematy).

Cytat:

CZEKAM NA 4 CZĘŚĆ! Smile

A to nie miała być aby trylogia?
Powrót do góry
Selain

PostWysłany: Wto Wrz 29, 2009 20:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miała być trylogia ale autor nie spodziewał się że 3 tom będzie tak obszerny i dlatego postanowił napisać 4 tom..Razz
Ps. Jeśli chodzi o te fakty z książki.. ja na takie forum po prostu nie wchodzę zanim nie przeczytam..WinkRazz
A te podobieństwa mnie wogóle nie bolą.. Paolini stworzył wspaniały świat i jestem mu za to wdzięczny;)
Naucz się drogi i odnajdź swoją własną drogę..."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
EdithM

PostWysłany: Czw Lut 11, 2010 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książkę Paoliniego "Eragon" czytało mi się z niezwykła szybkością, łatwością i przyjemnością. Doskonała powieść na nudne wieczory. Nie wydała bym na nią pieniędzy, ale z chęcią wypożyczyłam.
Jak znajdę czas, to zajmę się następnymi Wink
olcia1

PostWysłany: Pią Lut 12, 2010 11:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na jesień wyjdzie 4 tom eragona a przed premierą książki wyjdzie przewodnik po alagaesii gdzie narratorem bedzie eragon Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
maddziaa

PostWysłany: Pią Lut 12, 2010 11:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Idealna książka na nudne, samotne wieczory. Choć nie przepadam za literaturą fantasy, tak ta jest wyjątkiem:)
olcia1

PostWysłany: Czw Lut 18, 2010 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oglądaliście film eragon? Beznadziejny...!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
snadek

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 21:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zgadzam się film beznadziejny.. ktoś wie kiedy dokładnie będzie 4 część??Smile
Jaenelle Riddler

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 12:34    Temat postu: ERAGON Dziedzictwa Księga pierwsza Odpowiedz z cytatem

---------- 12:31 02.03.2010 ----------

Tak bardzo nie mogłam się od niej oderwać, że aż pod kołdrą czytałam ją przyświacając telefonem Very Happy , niestety ojciec mnie nakrył i zabrał książkę Sad

---------- 12:34 ----------

Co do filmu zgadzam się całkowicie, jest beznadziejny. Pominęli wiele momentów i faktów. To właśnie film najpierw obejrzałam, a potem przeczytałam książkę, ale kiedy już to zrobiłam byłam rozczarowana (filmem oczywiście), bo naprawdę, książka jest super, a oni zrobli z niej beznadzieje.
maddziaa

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 12:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No niestety, ale często (częściej) jest tak,że książka jest dużo lepsza niż film, rzadko odwrotnie:)
Jaenelle Riddler

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 12:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maddziaa napisał:
No niestety, ale często (częściej) jest tak,że książka jest dużo lepsza niż film, rzadko odwrotnie:)

Niestety. Tylko nie rozumiem, dlaczego oni zawsze muszą schrzanić fajną książkę. Ciekawa jestem czy nakręca drugą część, bo od pierwszej już 4 rok mija.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  Następny
Strona 19 z 20

Skocz do: